• OTVORENIE NOVÉHO ŠKOLSKÉHO ROKA

          • Vážení rodičia, milí žiaci.

            Nový školský rok 2024/2025 slávnostne otvoríme 2. septembra 2024 o 08.00 hodine na nádvorí pred budovou 1. stupňa. Po slávnostnom otvorení sa všetci žiaci školy stretnú so svojimi triednymi učiteľmi. V prvý školský deň budeme končiť o 9:30 hod. Školský autobus bude odchádzať o 10:00 hod. Školský klub Zebra bude v prevádzke od utorka 03. 09. 2024. 

            Prosím rodičov detí, ktoré sú prihlásené na stravu v školskej jedálni, aby si nezabudli v pondelok aktualizovať čip na stravu.

            Krásny zvyšok prázdnin! Vidíme sa v septembri!

          • OZNAM PRE BUDÚCICH PRVÁKOV

          • Začiatok školského roka sa nezadržateľne blíži. Rodičom našich budúcich prvákov ponúkame zoznam pomôcok, ktoré budú žiaci používať v 1. ročníku.

            Prajeme Vám ešte pekné letné dni,

            vedenie školy

        • VOĽNÉ PRACOVNÉ MIESTO
          • VOĽNÉ PRACOVNÉ MIESTO

          • Do nášho pracovného tímu, hľadáme pani učiteľku na 1. stupeň. Ponúkame plný pracovný úväzok.  Viac sa môžete dozvedieť v časti PRACOVNÉ PONUKY.

            Žiadosti posielajte do 22. 07. 2024 na e-mail: riaditelzsvalaska@sanynet.sk  

          • ZÁVER ŠKOLSKÉHO ROKA

          • Od zajtra začínajú vytúžené prázdniny a zaslúžený dvojmesačný odpočinok. Všetkým žiakom prajeme pekné leto, veľa doddychu, ale aj zážitkov.

            Deviatakom prajeme úspešný štart na stredných školách. Veľa síl pri prekonávaní prekážok a odvahy pri hľadaní svojho cieľa. Nech sa vám začiatok stredoškolského štúdia vydarí tak, ako vaša záverečná akadémia. 

            Viac sa môžete dozvedieť vo fotoalbume.

             

          • HRA NA EU

          • Posledné dni školského roka sa mohli naši ôsmaci zahrať na politikov a vyskúšať si ako fungujú rozhodovacie procesy v Európskej únii.  Žiaci simulovali zasadnutie Rady Európskej únie. Cieľom zasadnutia bolo prijať rozhodnutie o legislatívnom návrhu týkajúcom sa zložiek v čokoláde. Návrh sa prijal len vtedy, ak sa Rada Európskej únie a Európsky parlament dohodli na konečnom znení. Rozhodovacie procesy žiakom priblížili zástupcovia Európskej komisie na Slovensku pani Barbora Tricoire a pán Peter Balla prekladateľ pri Európskom parlamente v Luxemburgu.

          • VÝTVARNÁ SÚŤAŽ JARNÉ PRÍBEHY Z PRÍRODY

          • V jarných mesiacoch žiaci našej školy tvorili na hodinách výtvarnej výchovy  práce na tému: Jarné príbehy z prírody. Práce žiakov boli vystavené na chodbe 2. stupňa. V júni žiacka a učiteľská porota výtvarné diela vyhodnotila. Práce žiakov boli ocenené  v 4 kategóriách:

            Kategória (1.a 2. ročník):            

            1. miesto: Lupták Adam, 2.B

            2. miesto: Danko Miroslav, 2.A

            3. miesto: Urbanová Kristína, 1.A

             

            Kategória (3. a 4. ročník):          

            1. miesto: Hudecová Margaréta, 4.A

            2. miesto: Hlaváčová Alexandra, 4.B

            3. miesto: Horňák Matúš, 3.A

             

            Kategória ( 5. 6. 7.ročník):         

            1. miesto: Špaleková Alexandra, 6.A

            2. miesto: Oravcová Nela, 7.B

            3. miesto: Luptáková Zuzana, 5.B

             

            Kategória (8. a 9. ročník):          

            1. miesto: Perichtová Daniela, 8.B

            2. miesto: Šuník Matej, 8.B

            3. miesto: Vašicová Aneta, 8.A

             

                                    Mgr. Katarína Paprčková

        • ŠKOLSKÝ ČASOPIS CŔŔN 4 V PREDAJI
          • ŠKOLSKÝ ČASOPIS CŔŔN 4 V PREDAJI

          • Ako prváci zvládli školský rok? Čo nám pri odchode odkazujú naši deviataci? Kam sa triedy vybrali na školské výlety? Ako dopadli ročníkové výstupy? Čo si vážia deti  na mamách a otcoch? Odpovede na tieto otázky nájdete v poslednom časopise Cŕŕn. Predávať ho do tried prídu novinári počas vyučovania - každý deň do konca týždňa. Cena časopisu je 0,50 €. Na poslednej strane časopisu sú žolíky, ktoré tentokrát použijete doma počas prázdnin.

            Vychutnajte si posledné chvíle školského roka a čítajte časopis

             

            To vám prajú redaktori časopisu CŔŔN a Mgr. Martina Tyčiaková

          • TVORIVÉ PÍSANIE

          • V mesiaci máj prebehla na 1. stupni súťaž v tvorivom písaní na tému „Naša škola“ - opis.

             Žiaci všetkých ročníkov opisovali našu školu na úrovni svojho ročníka. Vznikli pekné a hodnotné práce. Z tých najlepších vybrala porota štyri najlepšie práce, z každého ročníka jednu. Veríme, že žiaci budú mať možnosť svoje práce osobne prezentovať pred väčším publikom.  Víťazom želáme veľa ďalších tvorivých chvíľ.

            Ocenené práce:

            1. ročník -  Sofia Rončáková  1. A
            2.  ročník - Jakub Benedik  2. A
            3. ročník -  Alexandra Koštialová  3. A
            4. ročník – Timea Tepperová  4. A

            Mgr. Hadžegová Patrícia

          • ROČNÍKOVÝ VÝSTUP ŽIAKOV 7. ROČNÍKA

          • V druhom júnovom týždni žiaci 7. ročníka uskutočnili svoj ročníkový výstup z predmetov technika a informatika. Siedmaci na hodinách techniky rysovali technický výkres, podľa ktorého potom vyrábali poličku. Na hodinách informatiky sa zamýšľali nad svojím budúcim povolaním a pripravili prezentáciu Moje povolanie. Žiaci popoludní za účasti vedenia školy, vyučujúcich, rodičov  a hostí svoje práce úspešne odprezentovali. Ďakujeme pánovi Michalovi Medveďovi, ktorý pre žiakov pripravil dosky a laty na výrobu poličky a tento materiál aj sponzoroval.

            Mgr. Katarína Paprčková

          • MATEMATICKÉ POPOLUDNIE

          • Žiaci 5. a 6. ročníka našej školy riešili v dvojčlenných a trojčlenných tímoch matematické úlohy a vedomostný kvíz. Úlohy boli zamerané na praktickú činnosť – zisťovali rozmery, skladali hlavolam. Ďalej tam boli úlohy na dopĺňanie čísel. Zisťovali, v ktorom zo štyroch obchodov zaplatia za nákup najmenej. Žiaci si vyskúšali spoluprácu, niektorí o svojich správnych riešeniach museli intenzívne presviedčať svojich parťákov. Už teraz sa tešia na pokračovanie.

            Takto sa im darilo:

            piataci

            1. miesto – K. Krupová, Ch. Varl
            2. miesto -  Z. Luptáková, V. Morová
            3. miesto – R. Bunda, F. Csitneki
            4. miesto – M. Ľuptovčiak, M. Foltán

            šiestaci

            1. miesto – S. Križianová, M. Hudecová, A. Špaleková
            2. miesto -  M. Polák, L. Senček, A. Kysucký
            3. miesto – H. Kúdelka, D. Trebuľa, M. Boroš

                  Mgr. Miklovičová Anna

          • PRIATEĽSKÁ NÁVŠTEVA V DENNOM STACIONÁRI V NEMECKEJ

          • Pri príležitosti Medzinárodného dňa rodiny sa žiaci Novinárskeho krúžku a krúžku Pátranie po minulosti vybrali na ďalšiu návštevu do DS v Nemeckej. Najmladší členovia rodín si s najstaršími členmi rodín pripomenuli, aká dôležitá je láska vo všetkých podobách vo všetkých vzťahoch, ktoré v RODINE existujú. Opäť si pripravili program. Klientov zapojili aj do spevu, vymýšľania básní a maľovania na plátno. Pri opekaní špekáčikov sa upevnili priateľské vzťahy. Dobrá nálada sa vystupňovala až do spevu a tanca. Obojstrannú radosť na fotografie zachytila novinárka Tamarka.

             

            Mgr. Tyčiaková Martina

          • ÚSPECH ŠKOLSKÉHO ČASOPISU Cŕŕn

          • MŠVVaŠ a Dom Matice slovenskej v Žiline vyhlásili 23. ročník súťaže triednych a školských časopisov "Pro SLAVIS 2023" s cieľom podporiť a rozvíjať tvorivé aktivity detí a mládeže v oblasti literárnej tvorby.

            V októbri sme sa zapojili do súťaže zaslaním štyroch čísel Cŕŕnu z minulého školského roka. Po niekoľkomesačnom čakaní prišlo vyhodnotenie. V kategórii - základná škola - školský časopis - sme v celoslovenskej konkurencii získali 4. miesto.

            Ďakujeme prispievateľom a redaktorom za ich prácu. Je to spoločný úspech.

            Mgr. Martina Tyčiaková

          • NÁVŠTEVA PSÍKOV V ŠKD

          • Dňa 7.6.2024 do našej ŠKD zavítala pani asistentka Ingrid Macáková so svojimi psíkmi Endym a Baltíkom. Porozprávala nám o starostlivosti o psíkov, výchove a tiež o tom ako so svojimi štvornohými miláčikmi pomáha liečiť deti. Ukázala nám čo všetko dokážu. Deti mohli psíkov pohladkať, vyskúšať nejaké povely, ako dokážu na ne psíky reagovať. Táto návšteva sa nám veľmi páčila, tešíme sa na ďalšiu.

             

            Soňa Kubizniaková

          • DEŇ RODINY V ŠKD

          • Vo štvrtok 30.05.2024 sme v ŠKD Zebra oslávili Svetový deň rodiny. Napriek zamračenej oblohe počasie doprialo deťom a ich rodičom naplno si vychutnať oslavu Dňa rodiny na školskom dvore. Cieľom tohto dňa bolo pripomenúť si dôležitosť rodiny vo svojich životoch. V úvode deti privítali rodičov a rodinných príslušníkov krátkym kultúrnym programom. Neskôr pokračovalo športové popoludnie detí, rodičov a pani vychovávateliek. Rodičia spolu s deťmi plnili rôzne disciplíny. Na každom stanovišti deti získali slovné indície, ktoré im prezradili, kde na nich a rodičov čaká sladká odmena. Príjemným ukončením tohto krásneho dňa boli výborné koláčiky zo školskej jedálne, ktoré pripravili naše pani kuchárky.

             

            Bc. Medveďová Michaela

          • OSLAVA MDD

          • V pondelok, 03. 06. 2024, sme na našej škole oslávili MDD. O jeho organizáciu sa postarali žiaci deviateho ročníka, ktorí pripravili pre svojich mladších spolužiakov atraktívne disciplíny. Príjemným spestrením bolo zmrzlinové prekvapenie, za ktoré ďakujeme vedeniu obce Valaská, pánovi starostovi Mgr. Petrovi Jenčovi.  Celý deň sa niesol v príjemnej atmosfére. Chutnou bodkou bol netradičný obed - hamburger - za ktorý patrí poďakovanie našim šikovným tetám kuchárkam.

            Viac o oslave MDD sa možete dozvedieť vo fotoalbume. 

          • ROČNÍKOVÝ VÝSTUP TRETIAKOV- TVORÍME TEMATICKÉ KNIHY

          • Dňa 30. mája aj tretiaci uskutočnili svoj ročníkový výstup, prezentovali svoje tematické knihy, na ktorých pracovali počas celého školského roku. Tvorili projekty, písali príbehy na vybrané slová a prezentácie kníh, ktoré prečítali. V úvode si žiaci spolu s triednymi učiteľkami prezreli spomienkové fotografie z exkurzií , rozprávali zážitky, ktoré zažili počas celého roku. Žiaci sa rozdelili do tímov podľa tém a každý odprezentoval jednu tému.  Na záver sme si vychutnali čaje z bylín. Tematické knihy budú pre tretiakov spomienkou na tento ročník.

            Mgr. Hadžegová P., Mgr. Uhrinová M.

          • NAJLEPŠÍ V EURÓPE

          • Predstavujeme Vám našich žiakov, ktorí vybojovali na Majstrovstvách Európy v kolkoch Brezno 2024 miesta v prvej trojke nasledovne:

            Katarína Markusová: 1. miesto v kategórii zmiešaný tandem

                                              3. miesto v kategórii  dievčenský pár

            Alexander O´Hagan: 3. miesto v kategórii chlapčenský pár

             

            Obidvom žiakom gratulujeme, držíme palce a tešíme sa na ďalšie úspechy.

          • UKÁŽ, ČO JE V TEBE

          • Naši žiaci - Peter Fortiak, Marek Belko 9.B, Vratko Slivka, Jerguš Melicherčík, Martina Gonosová 8.A, Simona Fašková, Dorota Hrebíčková, Tereza Cibuľová 8.B sa zapojili do súťaže UKÁŽ ČO JE V TEBE,  ktorú organizovala Stredná odborná škola techniky a služieb v Brezne. V kategóriách  technika a služby sa o čo najlepší výsledok snažilo 32 dvojčlenných tímov zo základných škôl okresu Brezno. Dievčatá prestierali slávnostnú tabuľu, šili, vyšívali, robili darčekové balenia a zdobili maffiny. Chlapci vyrábali kovový vešiak, stojan na servítky z dreva a drôtený strom šťastia. Všetkým ďakujeme za vzornú reprezentáciu našej školy. Petrovi Fortiakovi a Marekovi Belkovi z 9. B gratulujeme, za 2. miesto v tejto súťaži.

            Ing. Anna Miklovičová

          • EXKURZIA NA ČISTIČKU ODPADOVÝCH VÔD

          • Žiaci 7. B triedy si 21.5.2024 prezreli ako sa v praxi mení odpadová voda na úžitkovú, ktorá sa vracia do rieky Hron v ešte lepšej kvalite ako je riečna voda. Ďakujeme pánovi Ing. Pavlovi Štulrajterovi, riaditeľovi ČOV za zaujímavý výklad a za darčeky pre žiakov.

                                                                                                                                                                                                Ing. Anna Miklovičová

          • ROČNÍKOVÁ KONFERENCIA ŽIAKOV 8. ROČNÍKA

          • Predposledný májový týždeň sa na našej škole konala ročníková konferencia žiakov ôsmeho ročníka. Tradícia prezentácie ročníkových prác na našej škole pred spolužiakmi, učiteľmi, rodičmi a hosťami je stará už niekoľko rokov.

            Ročníkové práce sú vyjadrením špecifického záujmu žiaka, pri ktorom má vniknúť hlbšie a širšie do témy, má sa prostredníctvom nej realizovať vo vybranej oblasti, vyjadruje v nej svoje vlastné postrehy, názory. Prevedenie prác bolo rôzne, od jednoduchého posteru, prezentácie v Power Pointe až po videonahrávku a konferencia zahŕňala aj mnohé zaujímavé témy ako 1. svetová vojna, Kde sa vzalo π, Kovy v ľudskom tele, Andrej Sládkovič, Leonardo da Vinci, Malý princ, Dominik Skutecký, Zaujímavosti Žilinského kraja, Zdravie tínedžerov a Počítače.  

            PaedDr. Denisa Maťovčíková, Mgr. Katarína Paprčková

    • Kontakty

      • Základná škola Jaroslava Simana
      • Sekretariát školy: zsvalaska.mzdy@sanynet.sk
      • sekretariát školy: 048/617 69 27
        zborovňa na 2. stupni: 0911 650 176
        zborovňa na 1. stupni: 0911 864 418
        školská jedáleň: 048/617 67 23
        vedúca ŠJ: 0910 396 103
        ekonomický úsek: 048/617 69 28
      • Októbrová 16
        97646 Valaská
        Slovakia
      • IČO: 37828401
      • DIČ: 2021608677
      • www.slovensko.sk - Základná škola Jaroslava Simana Októbrová 16, Valaská
      • školská jedáleň: skolskajedalen.zsvalaska@gmail.com
    • Prihlásenie