• ŠACHOVÝ KRÚŽOK

          • V tomto školskom roku 2022/2023 sa na ZŠ Jaroslava Simana začala písať nová generácia tradície hry kráľov – šachu. Veľmi ma teší, že 21 nadšencov z prvého, ale hlavne z druhého stupňa sa rozhodlo prihlásiť na šachový krúžok. Touto formou sa chcem poďakovať za sponzorský dar, drevenú šachovnicu, ktorú sme dostali od pána Melicherčíka a pani Pažitnej, tiež aj vedeniu školy za finančnú podporu. Verím, že sa o našej činnosti ešte prostredníctvom školského časopisu CŔŔN... čo to dozviete...

            Vedúci šachového krúžku: PaedDr. Matúš Magera

                

          • ZAVÍTAL K NÁM VZÁCNY HOSŤ...

          • V stredu 23.11.2022 na osobné pozvanie riaditeľky oblastného pracoviska MS Brezno do našej školy zavítal predseda Matice slovenskej JUDr. Marián Gešper, ktorý našim najstarším žiakom pripravil veľmi zaujímavú besedu týkajúcu sa štúrovskej generácie.

            Na tomto stretnutí boli prítomní aj starosta obce Valaská Mgr. Peter Jenča, vedenie školy, niektorí učitelia slovenského jazyka a literatúry, riaditeľ členského ústredia Matice slovenskej v Martine Mgr. Martin Hájnik.

            Deviataci ho privítali starým slovenským zvykom chlebom a soľou. Alex Predajniansky predniesol báseň o vlasti, s ktorou vyhral súťaž "Slovensko, vlasť moja".

            PaedDr. Matúš Magera

          • iBobor 2022/2023

          • V dňoch 7.-11. novembra 2022 sa konala celoslovenská súťaž iBOBOR. Hlavným cieľom informatickej súťaže iBobor je rozvíjať logické, informatické a programátorské myslenie u všetkých žiakov. Súťažilo sa v piatich vekových kategóriách od 2. ročníka ZŠ až po maturitu.

            Vo vyhlásenom súťažnom dni a čase, prihlásení žiaci na počítačoch v počítačovej učebni na 2.stupni našej školy, vypĺňali online súťažný test. V kategórii Drobec ( 2. a 3. ročník ) súťažilo 46 žiakov. Najúspešnejšími boli Natália Štefková z III.A a Marek Kňazík z III.A. V kategórii Bobrík ( 4. a 5. ročník ) súťažilo 22 žiakov a najúspešnejším bol Markus Adamec zo IV.A. V kategórii Benjamín ( 6. a 7. ročník ) súťažilo 23 žiakov a najúspešnejším bol Jerguš Melicherčík zo VII.A. V kategórii Kadet ( 8. a 9. ročník ) súťažilo 30 súťažiacich a najúspešnejšími boli Samuel Vaňo z 8.B a Lukáš Jandečka z 8.A.

            Úspešným riešiteľom, ktorí získajú diplom, srdečne blahoželáme.

            Ing. Martin Havaš, koordinátor súťaže

          • ČASOPIS Cŕŕn

          • Milí čitatelia školského časopisu Cŕŕn.

            V tomto školskom roku sme sa po období obmedzenej činnosti záujmových krúžkov mohli vrátiť k tlačenej podobe časopisu. Vydali sme prvé číslo a veľmi rýchlo sme ho aj predali. Ak sa vám nepodarilo časopis zakúpiť, podobný obsah nájdete v jeho internetovej verzii. Čítajte TU: www.crrn-noviny-9.webnode.sk

            Ak nám chcete napísať odkaz alebo prispieť vašou tvorbou, píšte na mejl: crrn.noviny.zsvalaska@gmail.com

            Mnohí z vás využili možnosť získať žolíka. Vhodili ho s menom a triedou do schránky pri zborovni na 2. stupni alebo do krabičky na 1.stupni a zapojili sa do súťaže. Nové novinárky Tamarka a Linda vyžrebovali víťazov.

            Adam Mišun zo 4.B, Samo Kušpál zo 4.B a Simona Dominiková zo 6.A chcú žolík uplatniť na slovenskom jazyku.

            Izabela O´Hagan zo 4.B nemusí cvičiť na jednej hodine telocviku.

            Eliška Stieranková zo 6.B si vychutná zdravú desiatu.

            Gratulujeme.

            Ďalšie číslo bude vianočným darčekom.

             

             Mgr. Martina Tyčiaková a novinári

          • Príbeh Slovenska – náš príbeh – pokračuje ...

          • ,,Revolúcie zvyčajne prinášajú mnohé zmeny. Zmeny, na ktorých sa podieľajú ľudia. V socialistickej spoločnosti bolo diktované, čo je správne a čo nie. Vytŕčanie z davu bolo nežiaduce. Iné sa hovorilo doma a iné v škole, v práci, na verejnosti. A boli veci, ktoré sa nehovorili. Na štúdium, prácu, vycestovanie boli potrebné kádrové posudky a odporúčania. Ľudia boli prenasledovaní a postihovaní za svoje názory. Lepšie sa bolo neozývať, nebyť iniciatívny, nekritizovať.“

            Práve o tomto období nám prišiel porozprávať Martin M. Šimečka, ktorý vyrastal v rodine disidenta a spisovateľa Milana Šimečku. Do roku 1989 pracoval ako ošetrovateľ v nemocnici, predavač  v obchode alebo kurič. Komunistický režim mu totiž zakázal študovať aj publikovať, takže jeho diela vychádzali v samizdate.

            My už teda vieme, že novú etapu dejín našej krajiny začali v roku 1989 písať študenti a bežní obyvatelia. Tiež bývalí komunistickí funkcionári, bývalí príslušníci ŠtB, disidenti, emigranti, veriaci aj neveriaci. Prechod od totality k demokracii je cesta. Cesta hľadania odpovedí na otázky: Ako vyjadrovať svoje názory a zároveň neurážať ostatných? Kde sú hranice mojej slobody vo vzťahu k slobode iných ľudí? Prečo sa zaujímať o veci verejné? Prečo ísť voliť? Prečo byť aktívny v riešení problémov?

            ,,Demokracia nie je konečný stav spoločnosti, ktorý dosiahneme a zakonzervujeme. Je to neustála cesta k slobode a zodpovednosti. Demokracia je cesta postupného učenia sa, ako prebrať zodpovednosť za krajinu, v ktorej žijeme. Za fungovanie našej školy, našej obce či mesta.“

             

            Ať mír dál zústává s touto krajinou.

            Zloba, závisť, zášť, strach a svár,

            ty ať pominou, ať už pominou.

            Mgr. Soňa Skladaná a žiaci 9.B

          • „ABY SME NEZABUDLI“...

          • ...aj na hodinách anglického jazyka sme si pripomenuli Deň veteránov, Deň vlčích makov, či Deň prímeria. Tradícia nosenia červených makov siaha až do roku 1921 do Veľkej Británie. Nadácie na čele s Kráľovskou britskou légiou výrobou a predajom červených makov získavajú dôležité finančné prostriedky na podporu veteránov a rodinných príslušníkov padlých vojakov.

            Žiaci 5. a 6. ročníka si uctili vojakov, ktorí umreli pre svoju krajinu symbolickými 2 minútami ticha. Po slávnostnej fanfáre sme sa spoločne postavili a v pietnej chvíli sa zamysleli nad nezmyselným krviprelievaním vo vojnách. Samotní žiaci sa pozastavili nad absurdnosťou vojnových  konfliktov. Vyjadrili presvedčenie, že boje rozhnevaných jednotlivcov by nikdy nemali zasahovať do životov nevinných ľudí.

             

            Pripravili vyučujúce ANJ

            Ing. Zuzana Slezáková a Mgr. Alexandra Honková

          • DEŇ VOJNOVÝCH VETERÁNOV

          • Deň výročia ukončenia 1. svetovej vojny si svet pripomína 11.11. ako Medzinárodný deň vojnových veteránov.  Štyri roky trvajúci konflikt v našich dejinách ukončilo prímerie, ktoré bolo podpísané 11. novembra 1918 o 11.11 hod. neďaleko severofrancúzskeho mesta Compiegne.

            Symbolom utrpenia vojakov vo vojnovom konflikte sa stal červený kvet vlčieho maku. Aj my, učitelia a žiaci, sme si pripnutím symbolického kvetu pripomenuli hrdinstvo vojakov a vzdali tak patričnú úctu. Pietny akt a pripomenutie si všetkých padlých hrdinov z Valaskej uskutočnili žiaci 9. a 6. ročníka spoločne s pánom starostom, pani riaditeľkou a kultúrnou referentkou pod vedením vyučujúcich dejepisu. Spomienkovú atmosféru pri pamätníku dotvárali svetielka z kahančekov, žiakmi vyrobený veniec a krížiky s menami padlých Valašťanov. Pani Pacerová predniesla všetkým prítomným báseň, ktorú napísala práve pre túto príležitosť.

            Ďakujeme!

             

            „Pamätajme si ľudí, ktorí položili svoje životy pre životy budúcich generácií,  využime tento deň a uctime si bojovníkov, ktorí formovali dejiny.“

            Viac o tejto pietnej spomienke sa môžete dozvedieť vo fotogalérii.

             

            Mgr. Soňa Skladaná

          • SLOVENSKO, VLASŤ MOJA....

          • vyhodnotenie súťaže pod záštitou Matice slovenskej a jeho oblastného pracoviska sa uskutočnila v piatok, 11. 11. 2022, v priestoroch židovskej synagógy v Brezne.

            Traja žiaci boli ocenení aj z našej školy:

            Alex Predajnianský IX.B - 1. miesto poézia,

            Viola Skladaná VII.A - špeciálna cena MS vo výtvarnej súťaži

            Filip Ujčík IX.A - špeciálna cena MS vo výtvarnej súťaži.

            Na súťaž žiakov pripravovali pani učiteľky Mgr. Martina Tyčiaková a Mgr. Soňa Skladaná.

            Ďakujeme žiakom za reprezentáciu školy, za prípravu žiakov na túto súťaž pani učiteľkám ako aj organizácii Matice slovenskej za možnosť zúčastniť sa tejto súťaže.

            PaedDr. Matúš Magera
            predseda MO MS Valaská

          • MAJSTROVSTVÁ OKRESU V STREĽBE

          • V tomto školskom roku sa žiaci našej školy zapojili do streleckej súťaže, Majstrovstvá okresu v streľbe zo vzduchových zbraní a získali  hneď niekoľko ocenení. 

            1. miesto v kategórii DRUŽSTVO MLADŠÍ ŽIACI. Družstvo tvorili Lucia Gondová, Aneta Vašicová, Dávid Mucha

            V súťaži jednotlivcov:

            2. miesto v kategórii  -  MLADŠÍ ŽIACI obsadil Dávid Mucha

            2. miesto v kategórii  -  MLADŠIE ŽIAČKY obsadila Aneta Vašicová

            2. miesto v kategórii - STARŠIE ŽIAČKY obsadila Lenka Gondová

            Všetkým žiakom k úspešnej reprezentácii školy gratulujeme a držíme palce v krajskom kole streleckej súťaže. 

            PaedDr. Badinková Michaela

          • EXKURZIA ŠTVRTÁKOV - SPOZNÁVANIE VESMÍRU

          • Štvrtáci  sa v mesiaci október venovali na hodinách prírodovedy téme vesmíru. Aby bolo toto učivo pre nich zaujímavejšie a prehĺbili si ho inou formou, vycestovali v piatok 4. 11. 2022 na exkurziu do Krajskej hvezdárne a planetária Maximiliána Hella v Žiari nad Hronom. S veľkým očakávaním si pozreli cez videoprojekciu zákonitosť striedania dňa a noci, ale aj nádhernú scenériu nočnej oblohy a súhvezdí, slnečnej sústavy, vesmírnych objektov, ktoré sa nachádzali nad ich hlavami a absolvovali aj odbornú prednášku o Slnku. Žiaci si odniesli domov veľa nových informácií a skvelý zážitok z tajomného vesmírneho divadla.

            Mgr. Katarína Maruškinová

          • PLAVECKÝ VÝCVIK 6. ROČNÍK

          • V dňoch 24.-26.11. sa uskutočnil v Brezne na Mazorníkove zdokonaľovací plavecký výcvik pre žiakov 6. ročníka. Prvý deň boli žiaci rozdelení do 4 skupín podľa svojich plaveckých zručností. Veľmi pozitívne bolo, že skoro všetci žiaci mali skúsenosti s plávaním. Najviac sa museli vedúci družstiev venovať učeniu správnych techník pri jednotlivých plaveckých štýloch lebo deti mali zlé návyky. Počas kurzu boli žiaci disciplinovaní, vládla veľmi dobrá nálada, vzájomná spolupráca. Posledný deň mali žiaci preteky, kde prví traja ( dievčatá + chlapci) dostali sladké odmeny a medaily od trénera. Všetci žiaci dostali pamätné diplomy. Počasie nám tiež prialo a tak môžeme zhodnotiť, že celý výcvik dopadol veľmi dobre.

            Mgr. Pohorelcová J.