• LAMPIÓNOVÝ SPRIEVOD

          • Svetielkujúcimi lampiónmi sme vo štvrtok 16.11.2023 podvečer rozžiarili  tmu aj my – pani vychovávateľky a deti zo ŠKD Zebra vo Valaskej.

            V príjemnej atmosfére jesenného večera sa stretli deti aj dospelí, ktorých tváričky žiarili v odraze pestrofarebných lampiónov. Zraz bol pri dolnej budove ŠKD, odkiaľ viedli naše kroky ulicami obce Valaská, spojené s návštevou cintorína, zapálením sviečky a spomienkou na našich zosnulých. Naše kroky sme ukončili na školskom dvore, kde sme vypustili lampióny šťastia. Potom sme sa presunuli do dolnej družiny ŠKD , kde nás čakal zaujímavý program. Zabavili sme sa pri rôznych súťažiach a zatancovali sme si pri skvelej hudbe. Hosť programu bola aj Terezka Kováčiková, ktorá nám zatancovala tanec Hip-Hop. Odmenili sme ju veľkým potleskom. Osviežili sme sa čajíkom, ktorý nám pripravili naše pani kuchárky a nezabudli sme ani na sladkú odmenu pre naše detičky.

            Užili sme si magický novembrový večer spolu s deťmi a ich rodičmi, ktorí hrdo kráčali ulicami našej obce Valaská a niesli svoje rozžiarené, rozsvietené a farebne hýriace lampióny šťastia.

            Najväčšou radosťou sú pre nás však vždy usmiate a šťastné tváre našich detí v ŠKD.

            Tešíme sa na ďalší lampiónový sprievod. Z tejto nádhernej akcii sa určite stane tradícia, ktorá každoročne rozžiari lampióny šťastia v našej krásnej obci Valaská.

             Soňa Kubizniaková

             

             

          • 17. REPREZENTAČNÝ PLES ŠKOLY

          • Hoci sa blíži predvianočný čas, my už pre Vás, milí rodičia, učitelia a priatelia školy pripravujeme 17. reprezentačný ples školy. Podrobnosti uvádzame v priloženom plagáte. Tešíme sa na Vašu účasť.

          • KRÚŽOK MLADÝ HASIČ

          • Na našej škole od novembra pracuje nový krúžok s názvom MLADÝ HASIČ, ktorý je určený pre žiakov prvého stupňa. Na jeho hodinách sa jeho členovia môžu oboznámiť s poslaním dobrovoľných hasičov. Naučia sa, ako vykonať požiarny útok. Dostanú informácie  o hasiacich prístrojoch, získajú vedomosti o hasičskej technike a hlavne sa naučia pracovať v kolektíve rovesníkov, ktorí majú podobné záujmy. Počas krúžkovej činnosti sa budú venovať aj zvyšovaniu kondície prípravou na súťaže. Snahou dobrovoľných hasičov z Hronca je viesť žiakov k samostatnosti, zvládaniu poskytovania prvej pomoci či základom požiarnej prevencie.  

          • TALENT KLÁRY JARUNKOVEJ

          • Dňa 16. novembra 2023 sa na ZŠ  v Podbrezovej uskutočnil 4. ročník súťaže Talent Kláry Jarunkovej. Zúčastnení súťažili v troch oblastiach: LITERÁRNA, HUDOBNÁ a VÝTVARNÁ. Našu školu reprezentovali deviati žiaci v individuálnych oblastiach v 3 vekových kategóriách a vo Vedomostnom kvíze v 2 kategóriách.

            Tento ročník bol venovaný téme Hviezdy a vesmír. Pozvaným hosť bol brigádny generál vo výslužbe Ing. Ivan Bella. Rozprával nám o svojom lete do kozmu v roku 1999, ako sa pripravoval na misiu, ako prežil svoje detstvo. Spolu so svojimi zážitkami priniesol aj oblečenie, ktoré mal počas letu na sebe oblečené.

            Po besede nasledoval spomínaný kvíz, ktorý, ako inak, bol zameraný na vesmír.

            Ako sa darilo našim žiakom? Obsadili 3 miesta v individuálnych súťažiach:

            Alexandra Špaleková (6.A) – 1. miesto Výtvarná oblasť, II. kategória,

            Vanesa Morová (5.B) – 2. miesto Hudobná oblasť, II. kategória,

            Romana Hadžegová (9.A) – 3. miesto Literárna oblasť, III. kategória ...

            ... a dve miesta vo Vedomostnom kvíze družstiev:

            Jakub Faško (4.B), Natália Štefková (4.A) a Barbora Kupcová (4.B) – 3. miesto I. kategória,

            Daniela Perichtová (8.B), Vanesa Morová (5.B), Romana Hadžegová (9.A) – 3. miesto II. kategória.

            Všetkým zúčastneným ďakujeme za reprezentáciu našej školy a víťazom srdečne blahoželáme.

             

            Napísala Katarína Markusová (7.A)

          • ŽREBOVANIE ŽOLÍKA

          • Prvé číslo školského časopisu sa predalo. Ďakujeme, že ste si ho zakúpili, prelistovali a prečítali. Mnohí z vás využili možnosť získať žolíka. Vhodili ho s menom a triedou do schránky pri zborovni na 2. stupni alebo do krabičky na 1. stupni a zapojili sa do súťaže. Novinárky Laura, Lea a Simonka vyžrebovali víťazov.

            Michaela Sedliačiková z 5.A, Alexander O´Hagan zo 7.B, Dorotka Blahútová zo 7.B a Simona Dominiková zo 6.A chcú žolík uplatniť na zrušenie zlej bleskovkovej známky.

            Emka Schwarzbacherová z 2.B, Nikolka Libicová zo 4.B a Sofia Vraniaková z 5.B získali zaujímavé školské pomôcky. Gratulujeme.

            Ďalšie číslo bude vianočným darčekom.

             

            Ak nám chcete napísať odkaz alebo prispieť vašou tvorbou, píšte na mejl: crrn.noviny.zsvalaska@gmail.com.

             

             

             Mgr. Martina Tyčiaková a novinári

          • OK V STREĽBE ZO VZDUCHOVÝCH ZBRANÍ

          • V minulom týždni získal Dávid Mucha krásne 2. miesto na Majstrovstvách okresu Brezno žiakov základných škôl a osemročných gymnázií v streľbe zo vzduchových zbraní. Dávidovi gratulujeme a prajeme presné mierenie a zásah do čierneho.

          • ZIMNÁ BURZA OBLEČENIA, HRAČIEK A KNÍH

          • Srdečne vás pozývame na zimnú burzu oblečenia, hračiek a kníh,

            ktorá sa uskutoční v posledný novembrový týždeň (od 27. 11. od 14.00 hodiny).

            Vstupný poplatok je minimálne 0,5 eur. Bude slúžiť ako žetón na hlasovanie a zároveň vám umožní vstup na burzu. Vyzbierané peniaze budú použité buď na nákup dreva na výrobu školského farmárskeho stánku alebo na nákup zelene a cibuľovín na jarnú výsadbu v obci (podľa výsledku vášho  hlasovania).

            Čisté oblečenie, knihy a hračky môžete nosiť už od 22. 11. do budovy 2. stupňa pani učiteľkám Macákovej, Obernauerovej a Slezákovej.

            Tešíme sa na vašu účasť.

            Veci, ktoré si nenájdu nového majiteľa z našej školy, podarujeme v priebehu mesiaca december.

            Ďakujeme, že sa správate ekologicky a šetríte zdroje!

             

             koordinátorka ekologickej výchovy Ing. Zuzana Slezáková                                                                                                                      

          • PROJEKT „ZÁLOŽKA SPÁJA ŠKOLY“

          • Október si už ani nevieme predstaviť bez projektu  Záložka do knihy spája školy spojený s  ich výrobou k zvolenému slovenskému textu, no a november zas bez ich výmeny s českou základnou školou a zvedavosťou aký český text spoznáme a akú záložku dostaneme. 

                     V tomto roku prebiehal  14. ročník tohto projektu s témou  Inšpirujúci svet rozprávok, básní a príbehov.  Zapojili sa doň žiaci 1. – 5. ročníka. Žiaci 1. stupňa vyrábali záložky pod vedením svojich triednych učiteliek a žiaci 5. ročníka pod vedením vyučujúcich slovenského jazyka a literatúry a výtvarnej výchovy.  Vyrobené záložky sme si spolu s textami vymieňali s českou školou z Karvinej – so ZŠ a MŠ U Studny.

                     Doručené záložky z partnerskej školy žiakov potešili a priložené texty ich aj obohatili o literárne zážitky v českom jazyku. Žiaci sa tak zoznámili s príbehmi: Jonáša a Nenáša, Koblížka,  Školního strašidla, Abecedy, Povídej pohádku, Cesty Honzíka, Veľryby Gerdy, Jaké je to asi v Čudu a Detektívové a narozeninový případ.

                     Ďakujeme všetkým žiakom a vyučujúcim, ktorí výrobou záložiek a sprievodnými aktivitami  podporili menovaný projekt.

             Mgr. Štefánia Piliarová, koordinátorka projektu

          • VZDELÁVANIE PEDAGOGICKÝCH ZAMESTNANCOV

          • V rámci aktualizačného vzdelávania sme si odovzdali cenné informácie, skúsenosti a predovšetkým zážitky zo školenia v Alghere na slnečnej Sardínii. Hlavnou témou bola NEUROVEDA. Podľa vzoru doktora R. Krause, nás 10 účastníkov letnej mobility zasvätilo do tajov ľudského mozgu. V príjemnej atmosfére zaškolili svojich kolegov v oblastiach ako: Psychická pohoda učiteľov, Efektívna a nekonfliktná komunikácia, Inklúzia, Bezpečné prostredie v triede a Vďačnosť.

             

            Mgr. Honková Alexandra 

          • OLYMPIJSKÝ ODZNAK VŠESTRANNOSTI

          • Vážení rodičia. Na našej škole v týchto dňoch prebieha testovanie žiakov s názvom Olympijský odznak všestrannosti (OLOV), ktorý je e určený pre žiakov II. stupňa základných škôl. Okrem dôležitého sledovania športového vývoja detí má za cieľ rozvíjať všestranné pohybové schopnosti z pohľadu zdravotnej prevencie a tiež motivovať deti k športu vďaka prirodzenej súťaživosti. V školskom roku 2022/2023 sa doň zapojilo takmer 400 škôl a v ďalšom školskom roku sa očakáva ďalší nárast.

            Ako Olympijský odznak všestrannosti funguje?

            Prihlásené školy otestujú svojich žiakov pod dozorom svojich učiteľov telesnej a športovej výchovy v nasledovných disciplínach: skok do diaľky z miesta znožmo, ľah – sed za 30 sekúnd, hod 2 kg plnou loptou vpred (medicinbalom), výdrž v zhybe nadhmatom, člnkový beh 10x 5 m a vytrvalostný člnkový beh. Testovanie je aj tento rok totožné so štátnym vzdelávacím programom pre telesnú výchovu, vďaka čomu majú učitelia telesnej výchovy možnosť realizovať hneď na začiatku školského roka predpísané testy všeobecnej pohybovej výkonnosti a skombinovať ich s projektom OLOV.

            Za výkony žiaka v každej z disciplín projektu sa udeľuje bodové ohodnotenie podľa tabuliek v závislosti od pohlavia a roku narodenia. Každý žiak získa certifikát, na základe ktorého budú jeho rodičia vedieť vyhodnotiť jeho športovú výkonnosť a porovnať ju s jeho rovesníkmi. Najlepší tabuľkovo hodnotení žiaci získajú navyše zlatý, strieborný alebo bronzový olympijský odznak všestrannosti.

             

            Po školskom kole nasleduje postupová krajská súťaž, ktorá sa uskutoční v marci až apríli 2024.

            Veríme, že práve vďaka takýmto projektom sa nám spoločne podarí zvrátiť negatívne trendy pohybovej zdatnosti našich detí. Budeme veľmi radi, ak sa budú rodičia detí na 2. stupni aktívne zaujímať o zapojenie svojich základných škôl do projektu OLOV, aby získali prehľad o ich výkonnosti v rámci celonárodnej úrovne.

             

            Mgr. Pohorelcová Jana