• 1. ROČNÍK – SKRÁŠLIME SI SVOJU OBEC

          • Deň Zeme každoročne pripadá na 22. apríla. Tento rok je to už 54. ročník, kedy sa ľudia z celého sveta zapájajú do rôznych aktivít v oblasti ekológie.

            V pondelok 22.4. sme si aj na našej škole pripomenuli Deň Zeme. Počas tohto dňa sa konali rôzne aktivity na zvýšenie ekologického povedomia o ekologických témach. Počas prvých dvoch vyučovacích hodín boli naši siedmaci v úlohe ekologických lektorov. Formou rovesníckeho vzdelávania vysvetľovali svojim spolužiakom témy týkajúce sa životného prostredia a činnosti človeka.  Rozhodli sme sa, že náš 12. ročník akcie Vyčistime si obec premenujeme na Skrášlime si svoju obec. V tento deň prebiehalo sadenie živého plotasadenie levandúľ. Keďže nám počasie neprialo – celý deň okrem nízkej teploty aj mrholilo, tak triedy nemohli ísť čistiť svoje úseky. Zvyšné vyučovacie hodiny sme strávili v triedach a vyrábali užitočné výrobky z odpadu, ktroé si môžete pozrieť vo fotoalbume. Žiakov siedmeho ročníka na úlohu lektorov pripravovali triedne učiteľky Ing. Slezáková a Mgr. Honková.

            Sponzori akcie boli – obec Valaská, Združenie rodičov vo Valaskej, Technické služby vo Valaskej.

            Sme radi, že sme sa pri príležitosti Dňa Zeme so svojimi aktivitami pridali k miliónom ľudí po celom svete, ktorým ich okolie nie je ľahostajné.

             

            Ing. Z. Slezáková, koordinátorka ekologickej výchovy

             

          • ZASAĎ SI SVOJ LES

          • Pri príležitosti Dňa Zeme 22. 4. boli žiaci ôsmeho ročníka sadiť svoj les. Akcia sa konala spolu s Lesmi SR a pánom Ing. Kofirom.

            Aj napriek nepriaznivému počasiu sa naši ôsmaci nezľakli, ale sa snažili a vyskúšali si prácu lesníkov.

            Podarilo sa im vysadiť okolo 200 kusov stromčekov. Verím, že spomienka na toto sadenie im zostane do dospelosti a prídu sa pozrieť ako sa ich lesu darí.

            A čo napísali naši ôsmaci?

            „Počasie nám neprialo, v daždi sa pracovalo veľmi zle, bolo to náročné. Bola veľká zima a šmýkalo sa. Prácu nám spríjemňoval pes Bony. V lepšom počasí by bol aj náš výkon vyšší.“

            „Pracovali sme v trojiciach. Dostali sme motyku a sadeničky stromčekov. Najvýkonnejšie skupiny vysadili viac ako 20 stromčekov.“  ...žiaci 8. B triedy

             

            Fotky z akcie si môžete pozrieť vo fotoalbume.

            Ing. Zuzana Slezáková, koordinátorka ekologickej výchovy

          • ŠKOLSKÝ TURNAJ VO VOLEJBALE 8. A 9. ROČNÍKA

          • V utorok 16.4.2024 si naši žiaci ôsmeho a deviateho ročníka zmerali sily vo volejbale. Hralo sa systémom, každý s každým. O konečnom umiestnení rozhodli nazbierané body. Na prvom mieste sa umiestnili žiaci z 8. A, druhé miesto získali žiaci 9. B a na treťom mieste sa umiestnili žiaci z 9. A. O rozhodovanie sa postaral Juraj Kriváň, tréner volejbalového krúžku, za čo mu veľmi pekne ďakujeme. Všetkým srdečne blahoželáme.

             

            Mgr. Jenčová Monika

        • ŽREBOVANIE ŽOLÍKA
          • ŽREBOVANIE ŽOLÍKA

          • Milí čitatelia školského časopisu, ďakujeme všetkým, ktorí si zakúpili tretie číslo školského časopisu Cŕŕn. Predal sa v počte 80 kusov. Mnohí z vás vystrihli z poslednej strany žolíka a urobili krížik na želanú výhru a vhodili ho s menom a triedou do schránky pri zborovni na 2. stupni alebo do krabičky na 1. stupni. Novinári vyžrebovali víťazov.

             

            Zojka Ťažká z 5.A, Dorotka Blahútová zo 7.B chcú žolíka uplatniť na možnosť nedať si zapísať zlú známku z bleskovky. Žolík platí do 15.6.

            Simonka Ševcová zo 4.B, Nikolka Libicová zo 4.B a Natálka Koštiaľová zo 7.B získali školské pomôcky.

            Jakub Faško zo 4.B si vychutná zdravú desiatu.

            Gratulujeme.

            Ak nám chcete napísať odkaz alebo prispieť vašou tvorbou, píšte na mejl: crrn.noviny.zsvalaska@gmail.com.

             

            Mgr. Martina Tyčiaková a novinári

          • ODZNAK VŠESTRANNOSTI – KRAJSKÉ KOLO

          • Dňa 11. 4. 2024 sme sa zúčastnili KK OLOV v Banskej Bystrici. Družstvo tvorilo jedno dievča a jeden chlapec od 6.  po 9. ročník. Spolu súťažilo za našu školu 8 žiakov ( D. Trebuľa, S. Zvarová, P. Kováčiková, A. Grísnik, A. Vašicová, J. Melicherčík, M. Schvarzbacherová a S. Ottinger).

            Krajské kolo slávnostne otvorili žiaci s olympijskou vlajkou a súťaž otvorila olympionička - bývalá reprezentantka v biatlone - Paulína Fialková.

            Spolu súťažilo 31 škôl v týchto disciplínach:

            1. Prekážková dráha ( ZŠ J. Simana - 9. miesto)
            2. Skok do diaľky z miesta ( ZŠ J. Simana - 16. miesto)
            3. Člnkový beh 10x 5 m (ZŠ J. Simana – 12. miesto)
            4. Ľah – sed za 30 s ( ZŠ J. Simana – 15. miesto)
            5. Preskoky cez švihadlo za 1 min. ( ZŠ J. Simana – 16. miesto)

            V celkovom súčte po všetkých disciplínach sme sa umiestnili na veľmi peknom 12. mieste v silnej konkurencii.

            Žiakom blahoželám k ich výkonom, obetavosti a tímovej práci.

            Mgr. Pohorelcová Jana

          • POZVÁNKA

          • Pozývame Vás na 12. ročník akcie VYČISTIME SI OBEC1. ročník akcie SKRÁŠLIME SI NAŠU OBEC, ktorá sa uskutoční dňa 22. 4.  2024.

            Zraz:        22. 4. 2024 o 10:30 na Námestí 1. mája vo Valaskej

            Prineste si pracovný odev, rukavice a dobrú náladu na zdolanie  hory odpadkov, ktoré sa povaľujú po našej obci.

            Tešíme sa na Vašu účasť a pomoc.

            Ing. Zuzana Slezáková - koordinátorka environmentálnej výchovy

          • SUPER FLORBAL POHÁR DIEVČAT ZŠ

          • Dňa 5.4.2024 sa na Mazorníku v Brezne uskutočnil "Super florbal pohár dievčat ZŠ" okresu Brezno. Prihlásilo sa 8 družstiev.

            Naše dievčatá si vybojovali postup zo skupiny z druhého miesta, následne vyhrali semifinálový zápas a postúpili až do finále, kde si zmerali sily so žiačkami zo ZŠ  s MŠ MPČĽ Brezno. Finále bolo vyrovnané. O víťazovi rozhodli až nájazdy, v ktorých padol jediný gól, žiaľ do našej bránky.

            Dievčatá bojovali, snažili sa a  získali krásne 2. miesto. Bola to pre nás výborná skúsenosť. Opätovne sme hrdo reprezentovali našu školu.

            PaedDr.  Magera Matúš

          • OKRESNÉ KOLO VO VYBÍJANEJ

          • Dňa 27.03.2024 Centrum voľného času Brezno organizovalo okresné kolo vo vybíjanej, ktorého sa zúčastnilo osem škôl z okresu. V mestskej športovej hale v Brezne naše dievčatá nastúpili v troch zápasoch, kde dva vyhrali a jeden prehrali. Svojou hrou si vybojovali postup o tretie miesto, ktoré nakoniec úspešne zvládli a získali krásne tretie miesto. Dievčatám ďakujeme za skvelú reprezentáciu našej školy a prajeme veľa síl do ďalších súťaží.  

             

            Mgr. Jenčová Monika

          • MÁME NOVÉ HERNIČKY A HMYZOVNÍKY

          • Žiaci 4.B sa zapojili do projektu Deti spolu pre zmenu. Od februára sme sa stretávali s Luckou, ktorá sa zo začiatku s nami hravo spoznávala. A potom nastala tá chvíľa, keď sme začali rozoberať, čo budeme robiť.

            Spravili sme dve herničky a dva hmyzovníky. S materiálom nám pomohli rodičia a pani učiteľka . Spravili sme zbierku hier. Kúpili sme aj nové hry. Hry si môžu požičať všetky deti z I. stupňa.

            Boli sme na Lipovej zbierať materiál na hmyzovníky. Spoločne sme pílili dosky, vŕtali, šmirgľovali, maľovali a tvorili. Spolu sme naplnili hmyzovníky kameňmi, slamou, šiškami, kôrou, machom a drevom. Vďaka tomu bude mať hmyz na školskom dvore nový domček.

            Za veľkú pomoc ďakujeme pani učiteľke Dianke Madliakovej.

            Projekt sme realizovali s podporou SBA – Slovak Business Agency.

             

            Žiaci 4.B