• DYNAMICKÝ OPIS NA HODINE SLOVENČINY

          • Na prípravu vianočných trubičiek potrebujeme:

            • vianočnú náladu
            • aspoň jeden pár šikovných rúk
            • chuť tvoriť

            Postup:

            My, žiaci 6. A a 6. B triedy sme sa spolu s pani učiteľkou rozhodli realizovať dynamický opis na hodine slovenčiny pred odchodom na prázdniny nielen teoretickou formou, ale aj názornou ukážkou, ktorá vyústila k vyhotoveniu výsledného produktu – vianočných trubičiek. Cesto sme si pripravili niekoľko hodín dopredu, nakoľko muselo odpočívať v chladničke. Spolu sme si prešli celý pracovný postup, od prípravy ingrediencií, vyhotovenia cesta až po samotné pečenie trubičiek, nechýbala samozrejme ani ochutnávka. Pečenie trubičiek bolo pre nás zážitkom, vďaka ktorému si dynamický opis zapamätáme a veríme, že sa k nemu určite ešte niekedy vrátime. A aby ani ôsmaci nezabudli, z čoho sa dynamický opis skladá a ako vyzerá, aj oni mali možnosť podieľať sa na pečení vianočných trubičiek a spestriť si vyučovanie. 

            Dobrú chuť!

            PaedDr. Denisa Maťovčíková a žiaci 6. A, 6. B a 8. B triedy

          • OLYMPIÁDA V ANGLICKOM JAZYKU

          • Tento rok sa koná už 34. ročník Olympiády v anglickom jazyku. V školskom kole si sily zmeralo rekordných 61 žiakov v troch kategóriách. Písomná časť bola realizovaná formou testu cez platformu Edupage, do ústnej časti postúpili 18 žiaci s takýmto výsledkom:

            Kategória 1A:

            1. Laura Predajnianska – 7.B
            2. Sofia Zverková – 7.A
            3. Sofia Kysucká – 7.B

            Kategória 1B:

            1. Matúš Dubaj – 9.B
            2. Romana Hadžegová – 9.A
            3. Michaela Kalincová – 8.A

            Kategória 1C:

            1. Alexander O´Hagan – 7.B
            2. Gabriel O´Hagan – 5.B
            3. Izabela O´Hagan – 5.B

             

            Víťazi Laura a Matúš nás budú reprezentovať v okresnom kole súťaže a Alexander postupuje priamo do krajského kola.

            Všetkým srdečne blahoželáme a držíme palce!!!

             

            Mgr. Alexandra Honková

          • Vianočné pečenie

          • Triedy 7.B a 7.A sa rozhodli, že si počas adventu spríjemnia hodiny angličtiny a budú piecť vianočné koláče.

            Ako to prebiehalo?

            Pani učiteľka nám povedala, že sa máme rozdeliť do skupín, v ktorých budeme pracovať. Študovali sme online anglické recepty na vianočné dobroty, učili sa novú slovnú zásobu a pripravili si suroviny na koláč. Hneď na druhý deň sme sa pustili do pečenia. Mali sme presne dve hodiny na prípravu, takže správne zvolená stratégia bola kľúčová. Celé to vyzeralo ako v relácii Pečie celé Slovensko: piecka piekla, koláče rozvoniavali, pekári boli samozrejme celý čas v strese, no užili si veľa zábavy. Keď sme koláče dopiekli, išli sme ponúkať celú školu našimi sladkými výtvormi.

            Veľmi nás to bavilo a zároveň ďakujeme našim pani učiteľkám angličtiny. Spoločne dúfame, že sa takéto hodiny budú opakovať.

             

            Napísali: Michaela Bachratá a Vanes Veverková zo 7.B

        • ZMENA PLATBY V ŠKD
          • ZMENA PLATBY V ŠKD

          • Vážení rodičia, oznamujeme Vám, že od 1. januára 2024 sa mení výška mesačného príspevku na čiastočnú úhradu nákladov na činnosť školského klubu podľa Všeobecne záväzného nariadenia číslo 3/2023 schváleného Obecným zastupiteľstvom vo Valaskej dňa 13. 12. 2023 nasledovne: 

            a.) 10,- €  mesačne na jedno dieťa s trvalým pobytom vo obci Valaská

            b.) 20,- € mesačne na jedno dieťa s trvalým pobytom mimo územia obce Valaská.

            Spôsob platby sa nemení. Viac informácii Vám poskytnú pani vychovávateľky.

            Link na VZN: VZN-6_2023-poplatky-MSSKDSJ.pdf

          • ŠKOLSKÝ ČASOPIS CŔŔN 2 V PREDAJI

          • V akých súťažiach boli naši žiaci úspešní? Čo si myslíme o demokracii a predsavzatiach? Koľko krabíc sme naplnili láskou? Za čo vďačíme predkom? Na čo radi spomínajú starí rodičia? Aké vianočné tradície sme si na škole pripomenuli? Odpovede na tieto otázky nájdete v školskom časopise Cŕŕn 2. Predávať ho do tried prídu novinári počas vyučovania od stredy do piatku. Cena časopisu je 0,50 €. Na poslednej strane časopisu je žolík, nezabudnite ho vypísať, vystrihnúť a vhodiť do krabičky alebo schránky na prízemí školy pri zborovni na 1. aj 2. stupni. Víťazov budeme žrebovať 15. 1. 2023.  

            Vychutnajte si všetky vianočné okamihy a čítajte časopis Cŕŕn.

             

            To vám prajú redaktori časopisu CŔŔN a Mgr. Martina Tyčiaková

          • Od Lucie do Vianoc, každá noc má svoju moc..

          • Najdlhšia je dnešná noc, bosorkám už rastie moc.

            Rozlietli sa po svete, všade ich dnes nájdete.

            V domoch tmavé kúty sú, zlo tam strigy donesú.

            Noc je dlhá, noc je tmavá, Lucia už krídlom máva.

            Husie krídlo moc má veľkú, vyženie nám zlobu všetku.

            Zametá a zametá, zlo nám z kútov vymetá.

             

            Ľudové zvyky a tradície v predvianočnom období mali a majú svoje neodmysliteľné čaro a vyskytovali sa vo viacerých podobách. Dnes už asi málokto vie, že na Katarínu sa začínalo zvláštne magické obdobie, ktoré trvalo až do Vianoc.  Noci boli stále dlhšie a dni stále kratšie.

            Významným dňom bol 13. december – SVIATOK SV. LUCIE.

            Svätá Lucia sa pokladala za ochrankyňu pred zloprajnými silami, najmä bosorkami. V minulosti tento sviatok sprevádzali rôzne zvyky a tradície. V predvečer sa preto jedával cesnak, aby uchránil ľudí pred zlom. Na Luciu sa nesmelo nič dávať a ani požičiavať. Dievčatá oblečené v bielych plachtách s pomúčenou tvárou chodili od domu k domu. V ruke držali husie krídla a ometali nimi steny domu, čím symbolicky vyháňali z príbytku zlých duchov, choroby a trápenie.

            V našej škole každoročne vymetáme kúty v triedach, aby od nás odišli všetky zlé sily a choroby. Nebolo tomu inak ani tento rok. Naše deviatačky a šiestačky navštívili každú triedu, kanceláriu, priestory školskej jedálne a ,,vymetali“ všetky kúty. Podarilo sa im príjemne spestriť vyučovanie a pripomenúť žiakom, že vianočné sviatky sú krásne aj preto, lebo v závoji sviatočnej nálady je ukryté množstvo tajomstiev a starodávnych zvykov.

             

            Mgr. Soňa Skladaná

          • VYHODNOTENIE BURZY OBLEČENIA, KNÍH A HRAČIEK

          • V poslednom novembrovom týždni sme na našej základnej  škole uskutočnili Burzu oblečenia, hračiek a kníh. Bol to už druhý ročník, preto sme skúsili túto dobročinnú akciu spojiť aj so symbolickým poplatkom za odber vecí. Podarilo sa nám vyzbierať neuveriteľných 80 eur. Každý kupujúci sa za symbolický poplatok 0,50 eur mohol zúčastniť hlasovania ako použiť vyzbierané finančné prostriedky. Hlasovanie dopadlo tak, že zvíťazila možnosť – nákup materiálu na výrobu farmárskeho stánku (drevo, klince), ktorý bude na našej škole v budove druhého stupňa. Bude slúžiť na umiestnenie výstav prác našich žiakov počas celého školského roka a na inštalácie k rôznym témam.

                 Ďakujeme všetkým rodičom a učiteľom, ktorí vecami prispeli do našej burzy a tiež aj všetkým nakupujúcim. Sme radi, že sa správate zodpovedne. Veci, ktoré by mohli skončiť v kontajneri a následne na skládkach komunálneho odpadu, určite ešte niekomu poslúžia!

            Ing. Zuzana Slezáková

        • MARATÓN PÍSANIA LISTOV
          • MARATÓN PÍSANIA LISTOV

          • ZŠ Jaroslava Simana vo Valaskej aj tento rok zareagovala na výzvu Amnesty International a zapojila sa do Maratónu písania listov.

            Cieľom bolo v období od októbra 2023 do januára 2024 napísať a poslať čo najviac listov solidarity a vyjadriť tak podporu nespravodlivo trestaným, prenasledovaným a väzneným ľuďom. Každý rok sa do Maratónu písania listov zapájajú ľudia z celého sveta, odkiaľ odosielajú milióny listov a podpisov petícií.

            Na hodinách DEJEPISU sa žiaci oboznámili s príbehmi ľudí, ktorí čelia nespravodlivosti a potrebujú, aby sme stáli pri nich.  Poďakovanie patrí žiakom 8. a 9. ročníka, pretože sme odoslali viac ako 70 listov.

            Nezabudnime, že niekedy aj ten najmenší čin môže znamenať veľa.

            Ešte stále sa môžete zapojiť do kampane Write for Rights.

            Príbehy ľudí nájdete na stránke:  https://maraton.amnesty.sk/ .

            Akciu môžete podporiť aj individuálne online petíciou na:  https://maraton.amnesty.sk/.

            Do Maratónu písania listov možete prispieť aj formou zakúpenia online poštovej známky: https://amnesty.darujme.sk/pomozte-nam-dosiahnut-zmenu/.

             

            Mgr. Soňa Skladaná

        • ŠKOLSKÉ KOLO DEJEPISNEJ OLYMPIÁDY
          • ŠKOLSKÉ KOLO DEJEPISNEJ OLYMPIÁDY

          • 1. 12. 2023 sa uskutočnilo  školské kolo DEJEPISNEJ OLYMPIÁDY, do ktorého sa zapojilo 42 žiakov

            6. – 9. ročníka.  Do okresného kola postupujú prví dvaja z každej kategórie. Súťažiaci v jednotlivých kategóriách riešili úlohy z učiva daného ročníka, regionálne úlohy a úlohy z monotematickej témy. Cieľom olympiády je okrem iného aj vzbudenie záujmu a pestovanie kladného vzťahu žiakov k histórii s dôrazom na dejiny Slovenska, ako aj podporovať nové formy ich tvorivej práce pri poznávaní dejín.

            Víťazom srdečne gratulujeme, postupujúcim do okresného kola prajeme veľa šťastia a ostatným účastníkom želáme veľa elánu do ďalších ročníkov.

            Kategória F – žiaci 6. ročníka

            1.      Lukáš Senček – 93,6 bodov

            2.      Zuzana Kňazíková – 76 bodov

            Monika Petrová – 76 bodov

            Kategória E – žiaci 7. ročníka

            1.      Linda Baliaková – 81 bodov

            2.      Veronika Strmeňová – 70 bodov

             

            Kategória D – žiaci 8. ročníka

            1.      Samuel Sidor – 88 bodov

            2.      Alexandra Štulajterová – 87 bodov

             

            Kategória C – žiaci 9. ročníka

            1.      Romanka Hadžegová – 76 bodov

            2.      Nina Prčová – 63 bodov

             

             

            Olympiádu pripravila a zorganizovala vyučujúca dejepisu Mgr. Soňa Skladaná

             

             

          • MIKULÁŠ

          • V stredu, 6. 12. aj do našej školy zavítal Mikuláš, ktorý všetkým žiakom školy rozdal chutné balíčky. O ich distribúciu sa postarali žiaci deviateho ročníka. Prípravu balíčkov zobrali do svojich rúk rodičia z radov členov Rady rodičov, za čom im veľmi pekne ďakujeme. Viac o atmosfére v tento deň sa môžete dozvedieť vo fotoalbume..

          • POMÁHAJÚCE PROFESIE V EDUKÁCII DETÍ A ŽIAKOV ( POP 3)

          • Už v uplynulom školskom roku sme realizovali projekt  „Pomáhajúce profesie v edukácii detí a žiakov – POP2, počas ktorého na našej škole pôsobil inkluzívny tím, v zložení školský špeciálny pedagóg  a 6 pedagogických asistentov.

            V  školskom roku 2023/24 naša činnosť pokračuje, vďaka zapojeniu sa do Národného projektu „Pomáhajúce profesie v edukácii detí a žiakov – POP3“. Cieľom inkluzívneho tímu je implementácia princípov inkluzívneho vzdelávania so zameraním na postupné znižovanie  miery predčasného ukončovania školskej dochádzky a podporu rovnocenného prístupu k vzdelávaniu. Národný projekt pomôže udržať pozície školských podporných tímov, pedagogických asistentov v  základných školách.

            Školský podporný tím zložený zo školského špeciálneho pedagóga, výchovného poradcu, a pedagogických asistentov poskytne odbornú a kompenzačnú pomoc žiakom, rodičom a učiteľom.  

            Od septembra 2023 je v platnosti nový systém podporných opatrení, ktorý poskytuje podporu vo výchove a vzdelávaní. Jednotlivé podporné opatrenia reagujú na rozmanité výchovno -  vzdelávacie potreby žiakov a môžu mať dočasný alebo trvalý charakter a sú určené pre deti, ktoré z rôznych dôvodov majú  ťažkosti s dosahovaním stanovených vzdelávacích štandardov.

            Mgr. Gabriela Chromeková, školský špeciálny pedagóg

          • KOĽKO LÁSKY......

          • Do projektu ,,Koľko lásky sa zmestí do krabice od topánok“, ktorého cieľom je potešiť neznámeho seniora, sa zapojila aj ZŠ Jaroslava Simana.  Vďaka štedrosti rodičov a žiakov našej školy sme  okrem darčekov, dobrôt zabalili aj kúsok svojho srdiečka. Veríme, že naše darčeky potešia a rozveselia tých, ktorí budú tráviť sviatky bez rodín. Touto cestou im všetkým želáme hlavne veľa zdravia a Božieho požehnania.

            Našim žiakom a rodičom zo srdca ďakujeme, pretože ani chvíľku neváhali a s obrovskou chuťou sa zapojili do tejto milej vianočnej tradície.

            ĎAKUJEME!

            Mgr. Soňa Skladaná, Mgr. Katarína Paprčková

          • CROSSFIT – ŠKOLSKÉ KOLO

          • Dňa 5. 12. 2023sa na našej škole v poobedných hodinách uskutočnila súťaž v Crossfite. Žiaci súťažili v prekonávaní rôznych prekážok zameraných na rýchlosť, obratnosť a silu. Prihlásených bolo 10 chlapcov a  8 dievčat. Konkurencia bola vysoká a väčšinou rozhodovali trestné sekundy. V kategórii chlapcov sa na 3. mieste umiestnil Jerguš Melicherčík (8.A.), na 2. mieste Samuel Ottinger (9.A.) a na 1. mieste Lukáš Trebuľa (8.B.). V kategórii dievčat sa na 3. mieste umiestnila Liliana Schvarzbacherová (7.A.), na 2. mieste Magdaléna Schvarzbacherová (9.B.) a na 1. mieste Simona Dominiková (7.A.). Súťažiaci na prvých troch miestach dostali vecné ceny, diplom a medaily.

            Všetkým zúčastneným patrí pochvala za predvedené výkony a umiestneným navyše gratulácia.

            Mgr. Pohorelcová Janka

          • iBobor 2023

          • V dňoch 6.-10. novembra 2023 sa konala celoslovenská súťaž iBOBOR. Hlavným cieľom informatickej súťaže iBobor je rozvíjať logické, informatické a programátorské myslenie u všetkých žiakov. Súťažilo sa v piatich vekových kategóriách od 2. ročníka ZŠ až po maturitu.

            Vo vyhlásenom súťažnom dni a čase. Prihlásení žiaci na počítačoch v počítačovej učebni na 1. a 2. stupni našej školy, vypĺňali online súťažný test. Do súťaže sa zaregistrovalo 169 žiakov, nakoniec súťaž absolvovalo 151 žiakov.

            V kategórii Drobec ( 2. a 3. ročník ) súťažilo 43 žiakov. Najúspešnejšími boli Adam Ďurečka z 3.B, Radoslav Gonda z 3.B a Emma Sojaková z 2.A.

            V kategórii Bobrík ( 4. a 5. ročník ) súťažilo 42 žiakov a najúspešnejšími boli Sofia Vraniaková z 5.B a Miriam Kalincová z 5.A.

            V kategórii Benjamín ( 6. a 7. ročník ) súťažilo 32 žiakov a najúspešnejšími boli Laura Predajnianska zo 7.B a Lukáš Senček zo 6.B.

            V kategórii Kadet ( 8. a 9. ročník ) súťažilo 34 súťažiacich a najúspešnejšími boli Nina Prčová z 9.B a Michaela Kalincová z 8.A.

            Úspešným riešiteľom, ktorí získajú diplom, srdečne blahoželáme.

            Ing. Martin Havaš, koordinátor súťaže