• OKRESNÉ KOLO VO FLORBALE
          • OKRESNÉ KOLO VO FLORBALE

          • V pondelok 25. 4. 2022 sa uskutočnilo v priestoroch MŠH v Brezne okresné kolo žiačok vo florbale. Našim dievčatám sa podarilo umiestniť na 2. mieste, následne v utorok 26.4.2022 sa  uskutočnilo okresné kolo žiakov vo florbale. Naším chlapcom sa podarilo umiestniť na 5. mieste.

            Touto cestou ĎAKUJEM všetkým florbalistom, ktorí reprezentovali nielen našu školu, ale vytvorili veľmi súdržný - súťažný tím. 

            PaedDr. Matúš Magera, vedúci florbalového krúžku  

        • DEŇ ZEME NA NAŠEJ ŠKOLE
          • DEŇ ZEME NA NAŠEJ ŠKOLE

          • V piatok 22.4.2022 sa našej škole učilo netradične, ako sme zvyknutí. Prvú vyučovaciu hodinu si žiaci enviromentálneho krúžku pre nás pripravili zaujímavé aktivity a rozhlasové vysielanie. Druhú vyučovaciu hodinu si žiaci akčného tímu z projektu Elektroodpad-dopad5 pre nás pripravili  rozhlasové vysielanie a aktivity týkajúce sa problematiky odpadu. Na záver sa všetci žiaci  školy zúčastnili spoločnej akcie školy – obce - TS v rámci envirodňa s cieľom a hlavnou myšlienkou: Vyčistime si spoločne našu obec a okolie od smetí a neporiadku! 

            Veľmi nás teší, že do tejto akcie sa zapojili aj žiaci MŠ, OUI, JDS, občianskych združení, zamestnancov TS a Obecného úradu vo Valaskej.

            Ako sa nám darilo v tento krásny deň Vám prezradí fotoalbum.

            Všetkým patrí jedno veľké ĎAKUJEM!

             

            PaedDr. Matúš Magera, koordinátor enviromentálnej výchovy

        • ČO VIEŠ O HVIEZDACH?
          • ČO VIEŠ O HVIEZDACH?

          • Ninka Šaková, žiačka V. B, triedy si našla záľubu, ktorú na našej škole za veľmi dlhé posledné obdobie doteraz nikto ešte v sebe neobjavil. 

            Jej vášeň z poznávania neznámeho, nepoznaného, mimozemského sa začala 13. 4. 2022 okresným kolom v Hvezdárni v Banskej Bystrici, kde sa stala úspešným riešiteľom a postúpila z 1. miesta na krajské kolo, ktoré sa konalo 26. 4. 2022 v krajskej hvezdárni a planetáriu M. Hella v Žiari nad Hronom. Z 11. súťažiacich skončila na veľmi peknom 5. mieste a do 3. miesta jej chýbali len 3 body. 

             

            Ninke ďakujeme za reprezentáciu školy a už teraz sa tešíme na jej ďalšie úspechy v jej záľube.

             

            PaedDr. Matúš Magera, učiteľ geografie

        • TALENTOVANÍ BIOLÓGOVIA
          • TALENTOVANÍ BIOLÓGOVIA

          • Úspešní riešitelia školského kola biologickej olympiády si zmerali svoje sily na okresnom kole, ktoré sa uskutočnilo 21. 4. 2022 na ZŠ s MŠ Pionierska 2 v Brezne. V teoreticko-praktickej časti bolo celkovo 16 súťažiacich z 8. škôl okresu. Veľmi nás teší, že Matej Šuník zo VI.B bol nielen úspešným riešiteľom, ale aj vyhral 1. miesto. Monika Plešková zo VII.B sa umiestnila na 14. mieste. V projektovej časti bola úspešným riešiteľom Dorotka Blahutová z V. B s témou Pozorovanie planktónu a skončila na 1. mieste. 

             

            Ďakujeme za reprezentáciu nielen seba, ale aj našej školy novým talentovaným biológom našej školy.

             

            PaedDr. Matúš Magera, učiteľ biológie  

             

        • OKRESNÉ KOLO VO VYBÍJANEJ DIEVČAT
          • OKRESNÉ KOLO VO VYBÍJANEJ DIEVČAT

          • Vo štvrtok 21. 4. 2022 sa naše žiačky 6. a 7. ročníka zúčastnili turnaja OK vo vybíjanej v Brezne - Mazorníkove, kde si vzájomne zmerali sily žiačky z troch škôl: zo ZŠ z Beňuša, zo ZŠ Pionierskej 2 a žiačky našej školy. Všetci nastúpili vo veľkom očakávaní, s veľkou chuťou i odhodlaním. Po otvorení turnaja  hrali jednotlivé družstvá podľa určeného rozpisu a vopred dohodnutých pravidiel.   Naše dievčatá odohrali tri zápasy: prvý skončil s remízou, druhý prehrali a tretí skončil víťazstvom. Týmto víťazstvom sa dievčatá umiestnili na 2. mieste. Víťazkami sa stali žiačky zo ZŠ Pionierska 2 a na treťom mieste skončili žiačky z Beňuša.  Po skončení turnaja si  dievčatá ešte spolu zahrali nesúťažne. Z turnaja odchádzali s veľkou radosťou.

            Mgr. Katarína Paprčková

        • EXKURZIA  - SLOVENSKÉ MÚZEUM MÁP
          • EXKURZIA - SLOVENSKÉ MÚZEUM MÁP

          • V stredu 13. 4. sme sa my, žiaci 5. A a 5. B triedy vybrali na exkurziu do múzea máp v Kynceľovej. Hneď na začiatku sme sa v múzeu rozdelili na dve skupiny. Najprv našej skupine pustili prezentáciu, v ktorej nám ukazovali druhy máp. Na magnetickej tabuli sme určovali mestá, rieky, kde žijú zvieratá a pod. Kreslili sme na papier mapu a pozerali sme video. Neskôr sme sa presunuli do inej miestnosti, kde sme si mohli vyskúšať veci s mapami. Skladali sme puzzle, mohli sme si vyskúšať kreslenie máp tak, ako sa to robilo v minulosti a robenie pohorí z piesku.

            Potom sme išli na námestie SNP v Banskej Bystrici. Boli tam veľkonočné trhy a my sme sa mohli po námestí prechádzať a hocičo si kúpiť. Bol to skvelý zážitok.

             

            Článok napísali žiaci 5. A triedy

        • KONIEC NOSENIA RÚŠOK
          • KONIEC NOSENIA RÚŠOK

          •  

            Oznam pre všetkých zamestnancov, žiakov aj rodičov.

            Vzhľadom na zlepšujúci sa vývoj epidemickej situácie COVID-19 vám oznamujeme, že od štvrtka 21. apríla 2022 sa miernia opatrenia v oblasti prekrytia dýchacích ciest. Na základe Vyhlášky ÚVZ SR č. 32/2022, ktorou sa nariaďujú opatrenia pri ohrození verejného zdravia k povinnosti prekrytia horných dýchacích ciest, sa ruší povinnosť prekrytia horných dýchacích ciest  použitím respirátora / rúška v spoločných priestoroch školy a školského zariadenia. 

        • EXKURZIA DEVIATAKOV V BANSKEJ ŠTIAVNICI
          • EXKURZIA DEVIATAKOV V BANSKEJ ŠTIAVNICI

          • Exkurziu do Štiavnice sme zrealizovali pod záštitou MO MS. Magická Štiavnica vtiahne do svojich romantických zákutí naozaj každého. My sme si vytýčili tri miesta, ktoré sme chceli navštíviť.

            ¨ Najprv naše kroky viedli do Domu Maríny. Nachádza sa tu trezor lásky, v ktorom si lásku a priateľstvo uchováva množstvo ľudí z celého sveta. Nahliadli sme do gigantickej matriky lásky, ktorá má 3 200 strán a váži 53 kg. Ďalšími atrakciami boli hovoriace obrazy,  zaľúbená pošta, interaktívne oživovanie veršov, na klavíri nám zahral duch Maríny a veľkosť lásky si niektorí odmerali láskomerom. Zažili sme tu 60 minút romantiky, dojatia, smiechu aj zimomriavok. 

            ¨ Druhým cieľom bolo Slovenské banské múzeum – mineralogická expozícia, ktorá sídli v budove bývalého banského súdu Berggericht. Prezreli sme si v nej viac ako 400 rôznych druhov minerálov. V nádvorí Berggerichtu niektorí prešli banskou chodbou  štôlne Michal s dĺžkou 75 m a pôdorysom v tvare podkovy.

            ¨ Posledná ,,pevnosť“, ktorú sme chceli dobyť, bolo Múzeum vo Svätom Antone. V múzeu sme si prezreli umelecko-historickú a poľovnícku expozíciu. Pred odchodom sme si posedeli na nádvorí kaštieľa s barokovou kamennou fontánou.

            Exkurzia bola veľmi zaujímavá, zážitky nadčasové a počasie gýčové.

             

            PaedDr. Denisa Maťovčíková, PaedDr. Matúš Magera    

        • MATEMATICKÁ OLYMPIÁDA
          • MATEMATICKÁ OLYMPIÁDA

          • Úspešní riešitelia školského kola matematickej olympiády Jerguš Melicherčík, Alex Predajniansky a Matúš Badinka reprezentovali našu školu na okresnom kole, ktoré sa konalo 12. 4. 2022 v Centre voľného času v Brezne. S úlohami sa najlepšie popasovali Jerguš Melicherčík zo 6. A a Alex Predajniansky z 8. B triedy, ktorí boli úspešnými riešiteľmi okresného kola.

            Úspešným riešiteľom srdečne blahoželáme.   

            RNDr. Rafajová Mariana

             

        • ÚSPECH SIEDMACKEJ BUBLINY
          • ÚSPECH SIEDMACKEJ BUBLINY

          • Epidemiologická situácia v posledných dvoch rokoch ovplyvnila aj činnosť krúžkov. Redaktori novinárskeho krúžku mali počas dištančného vzdelávania a karantén tiež obmedzené možnosti stretávať sa, a teda aj vydávať školský časopis Cŕŕn. My, terajší ôsmaci, sme sa v tom období  pustili do vydávania vlastného časopisu. Nazvali sme ho Siedmacká bublina a uverejnili v troch číslach príspevky, ktoré obsahovali zážitky z online vyučovania, projekty, vlastnú tvorbu a aktivity, ktoré sa nám napriek obmedzeniam podarili uskutočniť vo vlastných rodinných a triednych bublinách a potom po návrate do školských lavíc. Nahliadnuť do nich môžete aj v školskej knižnici. V septembri sme časopisy poslali do celoslovenskej súťaže triednych a školských časopisov PROSLAVIS. Veľmi nás potešilo, keď nám po dlhom čase prišlo vyhodnotenie. Odborná komisia udelila časopisu 2. miesto v kategórii triedne časopisy. Slávnostné ocenenie víťazov, ktoré sa každoročne koná na radnici v Žiline, sa pre opatrenia nemohlo uskutočniť, a tak sme prijali pozvanie Domu Matice slovenskej v Žiline, aby sme si diplom a cenu prišli prevziať jednotlivo. V deň riaditeľského voľna 6.4. sme sa zástupcovia našich ôsmackých tried vybrali s našimi triednymi učiteľkami Martinou Tyčiakovou a Soňou Skladanou do Žiliny.  V Dome MS nás privítala pani riaditeľka Katarína Kalánková. Zablahoželala nám a popriala veľa radosti do ďalšej tvorivej práce. Podrobnosti o našom celodennom výlete si môžete prečítať v školskom online časopise Cŕŕn.

            Príspevok napísali Stela Belanová a Alex Predajniansky

        • DIVADELNÉ PREDSTAVENIE
          • DIVADELNÉ PREDSTAVENIE

          • Hranie rolí = jednoduchých divadelných príbehov je výborný a motivujúci spôsob, ako sa zdokonaliť v cudzom jazyku. Využili sme to aj na našich hodinách angličtiny a pre našich mladších spolužiakov zo 4. ročníka si žiaci zo šiesteho ročníka pripravili príbeh Chicken Licken (O kuriatku Chicken Licken) a siedmaci The stone soup (Kamenná polievka). Žiaci 6. a 7. ročníka asi mesiac svedomito nacvičovali svoje role pod vedením pani učiteľky Slezákovej. Vystúpenia sa zúčastnili títo žiaci zo šiesteho ročníka: Melicherčík, Kordík, Vaník, Strmeň, Vašicová, Púchovský a siedmaci: Vlček, Prčová, Fortiak, Vaňo, Račáková, Lengyelová. Snažili sa veľmi a vystupovali skoro ako mladí herci. Za svoj výkon boli odmenení potleskom od svojich  spolužiakov - štvrtákov. Po vystúpení boli od nich zasypaní otázkami a ocenením za predstavenie. 

            Každý štvrták dostal aj pracovný list, na ktorom mal postavičky z obidvoch príbehov, ktoré si potom mohol vymaľovať. Mladší žiaci boli veľmi pozorní, dokázali sledovať dej príbehov aj napriek tomu, že bol v cudzom jazyku. Dokonca žiaci pochopili aj ponaučenie, ktoré vyplývalo z príbehov. Tešíme  sa, že takýto pozorní štvrtáci prídu už v septembri k nám na druhý stupeň.  

            Za výrobu  masiek patrí poďakovanie p. učiteľke Renzovej, za zapožičanie kostýmov p. učiteľke  Tyčiakovej. 

            Fotky z vystúpenia si môžete pozrieť vo fotogalérii.

            Článok pre vás pripravila Ing. Z.  Slezáková

        • BESEDA O NÓRSKU NA GEOGRAFII
          • BESEDA O NÓRSKU NA GEOGRAFII

          • Dňa 1. 4. 2022 mali žiaci 7. A triedy hodinu geografie spríjemnenú besedou o Nórsku. O tejto krajine im prišla porozprávať Dominika Schallerová, ktorá strávila poznávaním nórskej krajiny celý mesiac. Zážitky a zaujímavosti nám sprostredkovala okrem rozprávania aj pomocou fotografií. Verím, že pre žiakov to bolo príjemné obohatenie  k téme severnej Európy.

             Mgr. J. Pohorelcová

        • ČÍTANIE KNÍH NA HODINÁCH ANGLIČTINY
          • ČÍTANIE KNÍH NA HODINÁCH ANGLIČTINY

          • O marci sa všade oddávna traduje, že je mesiacom kníh. Preto sme sa aj na hodinách angličtiny sústredili na čítanie kníh. Táto záľuba pomaly mizne z návykov dnešnej mladej generácie žiakov. Oveľa jednoduchšie je zapnúť si mobil, TV a pozrieť si obľúbený film, video, vypočuť hudbu. Snažili sme sa vrátiť do čias pred existenciou počítačov a ukázať žiakom čaro čítania kníh a objavovania novej slovnej zásoby pomocou zaujímavých príbehov. Žiaci si mohli vyberať knihy na čítanie podľa úrovne angličtiny (podľa počtu slov v upravených textoch  čítaniek). 

            Na začiatku sme mali obavy, ako táto aktivita dopadne, ale odozva bola naozaj dobrá. Dokonca sa niekoľko žiakov priznalo, že toto bola ich prvá kniha v živote, ktorú celú dočítali do konca...

            Na našich hodinách čítania bolo ticho ako v študovni, každý usilovne čítal. Žiaci si zapisovali neznáme slovíčka a potom vyhľadávali ich najvhodnejší preklad pomocou usmernení vyučujúcich. Z týchto hodín si robili zápis o prečítanej knihe Book Report, kde zapisovali najdôležitejšie údaje o prečítanej knihe: autora, ilustrátora, hlavné postavy, umiestnenie príbehu, krátky obsah, hlavnú myšlienku alebo ponaučenie a neznáme slovíčka, ktorými si rozšírili svoju slovnú zásobu. Postupne pridávali aj obrázky z príbehov. Práca bola podobná ako pri príprave Čitateľského denníka zo slovenského jazyka, len všetko prebiehalo v angličtine.

            Ako sa nám darilo môžete posúdiť vo fotogalérii.

            A čo na takéto vyučovanie hovoria žiaci? Tu sú ich názory:

            -Hodiny čítania boli celkom dobré.

            - Hodiny čítania boli zábavné a zaujímavé.

            - Bavilo ma čítať knihu.

            - Bolo to príjemné odreagovanie.

            - Pohoda.

            - Good!!!

            - Viac takýchto hodín len o čítaní.

            -Takáto hodina s čítaním bola zaujímavá a dalo mi to niečo do „života“.

            - Čítanie kníh po anglicky je spôsob ako sa naučiť či si zlepšiť gramatiku. Pomocou kníh si taktiež vytvoríme vzťah ku knihám a angličtine. Páčilo sa mi to, bolo to niečo nové a zaujímavé.

            Hodiny angličtiny spojené s čítaním kníh pre žiakov pripravili pani učiteľky: Slezáková, Honková a Sedliaková.

            Článok pre vás pripravila Ing. Z. Slezáková

             

        • NOVÉ ČÍSLO  ČASOPISU CŔŔN
          • NOVÉ ČÍSLO ČASOPISU CŔŔN

          • Prečo bolo v ŠKD veselo? Kam pochodovali žiaci spolu s valaštianskymi dôchodcami? Pre koho pani kuchárky smažili sladké pampúšiky? Kto vyhral Hviezdoslavov Kubín? Ako pokračuje projekt Školy za demokraciu? Čo všetko zistili žiaci o svojich predkoch, erboch a pamiatkach v okolí? Aké knihy žiaci prečítali? Čo si žiaci myslia o dospelákoch? Ako bolo v divadle? Kto by vyhral školské voľby?

            Ak vás zaujímajú odpovede na tieto otázky, „preklikajte“ si školský časopis TU: https://crrn-noviny-9.webnode.sk/  alebo v  časti ŽIVOT V ŠKOLE → Cŕŕn - školský časopis.

            Ak chcete získať žolík za najaktívnejšieho prispievateľa, píšte nám svoje príspevky sem: http://crrn.noviny.zsvalaska@gmail.com

            Mgr. Martina Tyčiaková a redaktori časopisu CŔŔN.

             

        • VEČERNÉ ČÍTANIE
          • VEČERNÉ ČÍTANIE

          • Mať knihy rád a rád ich aj čítať je úžasná vec. Ako prezradili účastníci  večerného čítania  v knižnici, čítanie kníh  otvára dvere do ríše fantázie, zobúdza predstavivosť, prináša napätie, radosť a nie jednu múdrosť.

            V týždni od 28. do 31. marca sa v žiackej knižnici na 1. stupni postupne stretávali žiaci 1. – 4. ročníka na podujatí Večerné čítanie. Každý ročník si priestory večernej knižnice a školy užil vždy s inou knihou a inou aktivitou.

            Prváci spoznali Kláru, budúcu prváčku, ktorá sa bojí mátoh. Bývajú pod jej posteľou.  Kláre sa ukážu vždy večer, keď jej ocko zhasne svetlo v izbe a Klára zatvorí oči. Či sa odnaučí mátoh báť, či jej pomôže jej vlastný dedko a či to stihne do konca prázdnin sme sa počas večerného čítania nestihli dozvedieť.  Ak však siahneme po knihe  Petry Nagyovej – Džerengovej  Klára a mátohy, záhady budú odhalené. Prváci sa mátoh v knižnici nebáli, naopak, s vyrobenými mátohami odchádzali domov.

            Druháci  sa stretli s kocúrom Červenochvostom z knihy Psia škola kocúra Červenochvosta od Gabriely Futovej. Malý kocúrik ryšavej farby sa jedného dňa ocitol u „kamarátky“, ktorá bývala s dvomi potvorami, vlastne psíkmi Lilou a Džinou v maličkom byte. Ako sa s obyvateľkami bytu zoznámil a či sa s nimi spriatelil,  čitateľom  prezradí  kniha. Ako sa dostať k vlastnému kocúrikovi Červenochvostovi prezradia zas druháci.

            Tretiaci so štvrtákmi riešili tajničku z indícií skrytých v priestoroch školy, tvorili nové nadpisy ešte neexistujúcich kníh z nadpisov kníh, ktoré napísali Gabriela Futová a Ján Uličiansky. Tretiaci sa stretli s Katkou, ktorá sa rozhodla hľadať si lepšiu mamu a štvrtáci  zistili ako sa z Betky Bábikovej stala Analfabeta Negramotná.

            Večerné čítanie sa uskutočnilo po prvýkrát a určite sa k nemu vrátime opäť o rok, pretože s knihami v knižnici bolo SUPER. Viac vo fotogalérii.

                                    Napísala organizátorka podujatia, Mgr. Štefánia Piliarová, správkyňa žiackej knižnice na 1. stupni.

        • BÁBKOVÉ DIVADLO
          • BÁBKOVÉ DIVADLO

          • Významným dňom v mesiaci marec je deň, ktorý nám pripomína dôležitosť a krásu bábkarského umenia. 21. marec je Medzinárodným dňom  bábkarstva.  Piataci sa na literatúre učia o bábkovom divadle. Nácvikom vlastného bábkového predstavenia si  mohli na vlastnej koži vyskúšať výrobu kulís, scény, bábok, tvorbu scenára, výrobu pozvánky, plagátu. Svedomito pripravili tri divadielka: Ako dedko ťahal repu, O psíčkovi a mačičke, Rozprávka o krajine Rozprávkovo. Do improvizovaného divadla v multimediálnej učebni v budove 2. stupňa pozvali spolužiakov z 2.A a 2. B triedy.  Malí diváci so záujmom sledovali, ako bábky ožili v rukách bábkohercov. Okrem umeleckého zážitku si odniesli aj poučenie, že ZLO treba poraziť LÁSKOU, POROZUMENÍM a DOBROM. Hlasný potlesk a čokoládové poďakovanie od druhákov bol pre účinkujúcich piatakov krásnou odmenou.

            Mgr. Martina Tyčiaková a Mgr. Kristína Puťošová