• ZBER ŠÍPOK

          • Aj tento rok realizujú Lesy Slovenskej republiky š.p. projekt „Zber šípok“, ktorý by sme radi podporili aj my na prvom stupni  včase od 02. 10. 2023 do 20. 10. 2023

            • nazbierané šípky treba doniesť do Všedkovedkovne na 1.stupni vždy v pondelok
            • šípky je potrebné doniesť  odvážené v papierovom vrecku, označené menom, priezviskom a triedou žiaka
            • každý kto sa zúčastní zberu, získa malý darček ako odmenu a hlavne podporí výrobu šípkového čaju
            • najlepší zberači získajú odmenu

            Mgr. Madliaková Diana

          • BIELA PASTELKA

          • Ďakujeme všetkým rodičom, žiakom a vyučujúcim, ktorí sa zapojili dňa 22. 09. 2023 do zbierky BIELA PASTELKA. Na účet Únie nevidiacich a slabozrakých Slovenska naša škola poukázala čiastku 220,- €.

            Mgr. Némethová Beáta

          • ÚČELOVÉ CVIČENIE

          • Naša škola v spolupráci s Dobrovoľným hasičským zborom obce Valaská zorganizovali v rámci účelového cvičenia cvičný požiarny poplach. Úlohou hasičov bola záchrana zranených osôb v budove 2. stupňa. Žiaci mohli v priamom prenose sledovať prácu hasičov a záchranu osôb z požiarom zasiahnutej budovy.  

          • DEŇ KROJA 2023

          • Začiatok školského roka sa na našej škole spája aj s Dňom kroja. Cieľom je poukázať na naše tradície, na krásu krojov, priblížiť slovenské ľudové umenie mladej generácii, aby bola hrdá na svojich predkov a ich kultúrne dedičstvo. Tento rok sme spoločne spoznávali obrovskú rozmanitosť a pestrosť krojov na Slovensku. Nie nadarmo sa hovorí, aký kroj, taký kraj. Spoločne sme vytvorili KROJOVÚ stuhu, ktorá je ukážkou rôznych krojov vybraného regiónu. Naši deviataci si mali možnosť zaspievať, zahrať a zatancovať s členmi súboru Mostár. Naučili sa novú pieseň z Horehronia, jednoduché tanečné kroky a na záver sa odprezentovali spoločným vystúpením.

            Veď veľa krásnych vecí a tradícií sa z nášho „moderného“ a zbytočne urýchleného spôsobu života vytráca. Práve tradície nás vedia spomaliť, umožňujú nám prežiť niečo do hĺbky. Mali by sme ich poznať rovnako ako naše dejiny.

            „Nezabúdajte na kultúru a tradície svojich predkov, lebo to, čo oni odovzdali Vám, môžete Vy odovzdať druhým.

            Nech sa páči, nahliadnite preto spolu s nami na krátke video, ktoré zachytáva Deň kroja a zaspomínajte si na pekné chvíle strávené v priestoroch našej školy.

            https://youtu.be/YHOrJHLP83I?feature=shared

            Veľký obdiv a vďaka!

            Mgr. Soňa Skladaná

             

          • NAŠI BIATLONISTI

          • Počas voľných letných dní niektorí žiaci našej školy nezaháľali, ale tvrdo trénovali a pracovali na svojej športovej kariére. Toto ich snaženie sa vyplatilo. Na Majstrovstvách SR v letnom biatlone boli žiaci mimoriadne úspešní. Posúďte sami: 

            Rýchlostné preteky 3 km:       1. miesto - Radoslav Pacera

            Rýchlostné preteky 2 km:       1. miesto - Aneta Vašicová

            Vytrvalostné preteky 4 km:     2. miesto - Radoslav Pacera

            Vytrvalostné preteky 4 km:     3. miesto - Lenka Gondová

            Vytrvalostné preteky 1,5 km:  3. miesto - Radoslav Gonda

            Vytrvalostné preteky 2 km:     4. miesto - Lucia Gondová

            Rýchlostné preteky 1 km:      5. miesto - Radoslav Gonda

             

             

            Tešíme sa z vašich víťazstiev a prajeme veľa športových úspechov. 

             

          • 1.SEPTEMBER V MESTE POD URPÍNOM

          • Začiatok školského roka ZŠ Jaroslava Simana odštartovala slávnostne v meste pod Urpínom 1. septembra.

            Naša škola bola súčasťou ojedinelého podujatia zameraného na šírenie tradícií, prezentáciu slovenských ľudových krojov a prezentáciu slovenských obcí, regiónov a nášho kultúrneho dedičstva. Vďaka našej pani riaditeľke sme mali možnosť stáť na pódiu, prezentovať ZŠ Jaroslava Simana a tiež spoznať Máriu Rehákovú, vďaka ktorej sa toto podujatie koná každoročne v Banskej Bystrici pred alebo počas Radvanského jarmoku.

            Hrdo sme si však vykračovali aj v slávnostnom sprievode, ktorý bol pastvou pre všetky oči. Veselé i smutnejšie piesne, šľahanie bičom aj zvuky fujár nás zahriali pri srdci.  Obdivovali sme rozmanitosť jednotlivých regiónov Slovenska a súdržnosť, ktorú láskou k vlastným koreňom vytvorili. Aj my sme  teda dôkazom toho, že folklór nás spája a máme byť na čo hrdí.

            Na záver už len úprimné želanie pána Homolu: ,,Prajem si, by sme sa takto stretli aj po iné roky, ale najmä, aby pozitívna energia Slovenského dňa kroja pretrvala aj do ďalších dní. Aby boli ľudia na seba milí a chápaví a uvedomili si, že mať na sebe kroj a celý jeho odkaz predkov je skutočný dar.“

             Zažite s nami neopakovateľnú atmosféru sviatočného dňa a navštívte stránku https://www.denkroja.sk/ , na ktorej nájdete nielen fotogalériu folklórnych súborov... 

             

            Mgr. Soňa Skladaná