• HOREHRONSKÉ ŠPORTOVÉ HRY
          • HOREHRONSKÉ ŠPORTOVÉ HRY

          • Dňa 16. 6. 2022 sa v rámci Dní mesta Brezna uskutočnili Horehronské športové hry na Pionierskej 2. Súťažili žiaci a žiačky za I. stupeň vo všestrannosti (Schwarzbacherová Michaela, O′Hagan Gabriel, Boroš Maxim, Gondová Lucia), za II. stupeň vo všestrannosti  (Vašicová Aneta, Havaš Matúš, Ryšian Lukáš) a vo futbale (Boroš Alex, Belko Marek, Ottinger Samuel, Jandečka Lukáš, Schwarzbacherová Magdaléna, Schwarzabcherová Patrícia).

            Žiaci I. stupňa sa umiestnili na krásnom 2. mieste.

            Všetkým žiakom patrí pochvala za dobre podané výkony v silnej konkurencii.

             Mgr. Janka Pohorelcová

        • ZDOKONAĽOVACÍ PLAVECKÝ VÝCVIK
          • ZDOKONAĽOVACÍ PLAVECKÝ VÝCVIK

          • V dňoch 31. 5. 2022, 2. a 3. 6. 2022 sa žiaci 6. ročníka zúčastnili v Brezne na Mazorníkove plaveckého výcviku. Rozdelení boli do 3. skupín, od družstva slabších plavcov až po veľmi dobrých plavcov. Žiaci boli pod velením p. uč. Pohorelcovej, Badinkovej a Jenčovej. Veľmi pozitívne bolo, že všetci vedeli plávať a tak sa mohol každý zdokonaľovať podľa svojich schopností. Celú plaváreň sme mali len pre seba a tak sme mali dostatok priestoru na učenie, ale aj na zábavu. Posledný deň mali žiaci preteky po jednotlivých družstvách a najlepší traja z každého družstva dostali diplom a sladkú odmenu. Okrem toho každý žiak, ktorý sa zúčastnil plaveckého výcviku dostal na pamiatku účastnícky diplom s fotkou svojho družstva. Všetci žiaci sa zlepšili v jednotlivých plaveckých štýloch a mnohé nedostatky odbúrali.

            Mgr. Janka Pohorelcová

        • DEŇ ŠLABIKÁRA V PRVOM ROČNÍKU
          • DEŇ ŠLABIKÁRA V PRVOM ROČNÍKU

          • Prváci sa už naučili čítať! Táto novinka obletela našu školu spolu s pripravovaným dňom, oslavou Šlabikára v prvých ročníkoch, ktorý sa uskutočnil v stredu, 8. júna. Prváci prezentovali svoje schopnosti počas vyučovacích hodín a slávnostne sa rozlúčili so Šlabikármi. Žiaci 1.A triedy prechádzali rozprávkami a hádali ich názvy, zaspievali si pieseň O repke, pracovali v skupine i vo dvojici. Žiaci 1.B. sa so Šlabikármi rozlúčili s Kráľovnou Abecedou a odplávali na prázdninovú plavbu. Všetci zaviazali oba Šlabikáre stužkou a zapečatili zlatou kráľovskou korunkou. Najväčším pokladom pre prvákov však je, že už si sami môžu prečítať rozprávky, lebo poznajú všetky písmená abecedy.

            Mgr. Hadžegová Patrícia

        • KNIHA DOBRÝCH SKUTKOV
          • KNIHA DOBRÝCH SKUTKOV

          •  

            Každý deň čelíme veľkému množstvu výziev a rozhodnutí. Každučká z nich sa spravidla zjednoduší na obyčajnú voľbu medzi dobrom a zlom. Záleží len na nás, čo si vyberieme. Či budeme konať skutky zamerané len na seba, alebo sa zameriame na pomoc druhým, čo nás mnohokrát robí šťastnejšími.  Chceme, aby deti našej školy boli šťastné, aby sa mali dobre. Chceme, aby zažili radosť z konania dobra. No musíme ich to naučiť. Rozprávame, píšeme, kreslíme...

            A tu je výsledok. Dobré skutky našich detí.

            Nech sa páči čítajte v časti ŽIVOT V ŠKOLE → KNIHA DOBRÝCH SKUTKOV

            Mgr. Paprčková Katarína

        • NAPÍSALI O NÁS
          • NAPÍSALI O NÁS

          • Žiaci ôsmeho ročníka pokračujú v medzigeneračnom priateľstve s Denným stacionárom v Nemeckej. Nedávno sa opäť konečne osobne vybrali do stacionára na návštevu. O spoločnom stretnutí pracovníci a klienti stacionára podali na svojej facebookovej stránke takúto milú správu:

            19. mája nás prišli pozrieť naši milí priatelia z ôsmeho ročníka s ich triednymi učiteľkami. Prišli vlakom na pravé poludnie s pripraveným programom a aktivitou, ktorá prepojila a zblížila obidva „tábory“. Po zvítaní, našom a ich milom programe, rozdali našim klientom papieriky so slovom, ktoré dopĺňalo slovo napísané na papierikoch detí. Tak vznikli dvojice mladý – starý , resp. klient – žiak. Každá dvojica dostala podklad s vydierkovaným motívom, ktorý mali spoločne vyšiť. A tak spolu sedeli, rozprávali sa a vyšívali. Pozorovať ich bolo milé, dojímavé a radostné zároveň. Z tejto medzigeneračnej spolupráce vznikli naozaj pekné obrázky, ktoré si odniesli žiaci so sebou na výstavu. Po odvedenej práci prišli na rad koláče, upečené našimi seniorkami. Ani teenageri neostali v hanbe a na údiv našich klientov začali kmitať ako včeličky v úli a pripravovať pohostenie pre nás. Z vlastných prinesených ingrediencií pripravili obložené chlebíčky a obložené tanieriky. Pohostili nimi všetkých, aj samých seba. Seniorom sa to veľmi páčilo, tešili sa zo spontánnosti a autenticity našich mladých kamarátov. Čas plynul veľmi rýchlo, stihli si však pozrieť aj priestory stacionára a vypočuť si o cieľoch a poslaní tohto druhu sociálnej služby. Ani sme sa nenazdali a už sme ich odprevádzali na vlak. Odkaz pre nich: Ďakujeme, bolo to veľmi fajn!

            Viac sa môžete dozvedieť vo fotoalbume.

        • ROČNÍKOVÁ KONFERENCIA ŽIAKOV 8. ROČNÍKA
          • ROČNÍKOVÁ KONFERENCIA ŽIAKOV 8. ROČNÍKA

          • Dňa 2.6. sa konala Ročníková konferencia žiakov 8. ročníka. V školskej knižnici za prítomnosti pána starostu, pani riaditeľky a rodičov prezentovali projekty z rôznych oblastí. Vybranú tému spracovali ako plagát, prezentáciu, video alebo názornú ukážku. Všetci sme obohatili svoje vedomosti z geografie, biológie, chémie, slovenského a anglického jazyka, dejepisu, občianskej náuky a ďalších predmetov. Vypočuť si nás prišli aj naši konzultujúci učitelia, ktorým chceme poďakovať za usmernenia, cenné rady a čas. Bola to zaujímavá a svojím spôsobom aj zábavná skúsenosť, ale ku koncu dňa sme boli všetci radi, že to už máme za sebou. 

            Adam Lenčo, 8.B

        • MATIČNÝ FLORBALOVÝ TURNAJ OBCE VALASKÁ
          • MATIČNÝ FLORBALOVÝ TURNAJ OBCE VALASKÁ

          • Pri príležitosti MDD sa na našej škole uskutočnil už 5. ročník matičného turnaja škôl Horehronia. Veľmi nás teší, že až 7 škôl si zmeralo vzájomne svoje sily. Putovný pohár získala ZŠ s MŠ Nemecká. Naše družstvo skončilo na 2. mieste. Ďakujeme všetkým, ktorí boli nápomocní tejto krásnej myšlienke. Už teraz sa tešíme na budúci rok, keď sa uskutoční 6. ročník!

            PaedDr. Matúš Magera

        • NOC ČÍTANIA BIBLIE
          • NOC ČÍTANIA BIBLIE

          • Pani katechétka pripravila  večerné čítanie z Biblie  a prespávanie v školskej družine. Zišli sme sa v piatok o 17:00 hod.  na 2. stupni. Akcia bola pre (nás) piatakov, ale prišli aj traja šiestaci.

            Boli sme si odniesť veci a išli sme do kostola. Niektorí miništrovali a iní niesli obetné dary. Po omši sme išli naspäť na 2. stupeň. Pán farár prišiel za nami. Po večeri sme išli do školskej knižnice. Pán farár nám porozprával o Biblii. Robili sme rôzne aktivity v skupinkách so Svätým písmom.  Pán farár a pani učiteľka Renzová pripravili tieňovú hru, ktorá bola veľmi zábavná. Neskôr sme pracovali v skupinkách a robili sme reportáže o zázrakoch Pána Ježiša - akože pre televíziu LUX. Potom sme za sebou upratali a presunuli sme sa do školského klubu.  Našli sme si miesta na spanie, prezliekli sa a zahrali si stolový futbal. A tu zrazu sa zas objavil pán farár. Mali sme napísať na lístky modlitbu – poďakovanie za to, čo sa nám páčilo. Mimochodom, pán farár ma lepšie naučil hrať biliard. Neskôr nám prečítal pár zvláštnych úryvkov z Biblie. Išli sme sa umyť a bol čas na spanie. Pán farár a pani katechétka nám prečítali príbeh z Biblie a išli sme spať.  Zrazu ma prebudil náraz a pravdaže moje zvýsknutie aj môjho kamaráta Dávida. Bolo pekné ráno. Prezliekli sme sa, umyli, niektorí sa najedli a pripravili na odchod. Bolo to super! Celá táto akcia bola skvelá a dúfam, že ešte nejaká podobná bude!!!


             Alexander O´Hagan, 5.B.

        • EXKURZIA – ČISTIČKA ODPADOVÝCH VÔD
          • EXKURZIA – ČISTIČKA ODPADOVÝCH VÔD

          • V máji sme absolvovali so žiakmi 7.B exkurziu na čističke odpadových vôd, ktorá zabezpečuje úpravu odpadových vôd pre Brezno a starú časť obce Valaská. Vedúci čističky, pán Štulrajter nás previedol prevádzkou a porozprával o procese čistenia. Prvým krokom je zachytávanie veľkých nečistôt na hrabliciach (filtrácia), kde to vôbec nevonia príjemne, čo vidno aj z fotografií, kde si poniektorí museli zapchať nos. Nasledovalo postupne usadzovanie, prevzdušňovanie kde pomocou mikroorganizmov dochádza k odstraňovaniu organického a dusíkatého znečistenia, nakoniec prebieha sedimentácia kalu, ktorý sa využíva na výrobu biopaliva. Všetko prebieha vo veľkých valcovitých nádržiach s hĺbkou okolo 5 metrov. Vyčistená voda odteká do Hrona a je dokonca čistejšia ako tá v rieke. Kontrola kvality sa vykonáva v laboratóriu. Okrem možnosti vidieť teóriu v praxi sme mali aj malú turistickú prechádzku.

            Ing. Anna Miklovičová

        • OSLAVA MDD
          • OSLAVA MDD

          • Každoročne sa 1. júna oslavuje Medzinárodný deň detí. Je to deň, na ktorý sa deti tešia, pretože sa nemusia učiť na klasickom vyučovaní. Tak ako po iné ,,predkoronové“ roky, aj tento si naši deviataci pripravili pre žiakov prvého aj druhého stupňa zaujímavé disciplíny. Počas ich plnenia dostali chutnú zmrzlinu a v závere netradičného dňa si žiaci užili ukážku práce kynológov z OR PZ v Brezne.  Za organizáciu patrí poďakovanie triednym učiteľom deviatych ročníkov a ich  šikovným žiakom a  OcÚ vo Valaskej za sladký, osviežujúci darček, ktorý venovali žiakom našej školy.

            Viac sa o tomto výnimočnom dni môžete dozvedieť vo fotoalbume.

            PaedDr. Michaela Badinková  

        • ZÁUJEM O ANTIGÉNOVÉ SAMOTESTY
          • ZÁUJEM O ANTIGÉNOVÉ SAMOTESTY

          • Vážení rodičia, oznamujeme vám, že do piatku, 3. 6. 2022, je možné u triedneho učiteľa nahlásiť záujem o antigénové samotesty, ktoré budú distribuované v závere školského roka 2021/2022 a budú určené na použitie pred prvým nástupom do školy v školskom roku 2022/2023 a podľa potreby v prípade opätovného výskytu COVID – 19 v škole. 

            Rodičia, ktorí požiadajú o antigénové samotesty, budú povinní v prípade zvýšeného výskytu COVID – 19 testy používať a nahlasovať každé vykonanie samotestu podľa inštrukcií MŠVVaŠ SR.

            Ďakujeme za spoluprácu.

            PaedDr. Michaela Badinková