• O VEĽKEJ REPE

          • Naši prváci sa stali za tento mesiac šikovnými žiakmi. Minulý týždeň vo štvrtok  a piatok sme si urobili projektové dni O repe. Vo štvrtok sme pracovali v triedach, kde sme si rozprávku prečítali, vlepili sme do Šlabikára podľa správneho poradia nálepky-postavičky za repu.   Vypracovali sme pracovné listy, kde sme trénovali počítanie, grafomotoriku a pozornosť. V piatok sme to roztočili v jazykovej učebni.  Čítali sme rozprávku pomocou obrázkov z interaktívnej tabule, zaraďovali sme správne podľa poradia postavičky,  ako rastie repa. Dramatizovali sme celú rozprávku, zaspievali sme si. Zahrali sme si bábkové divadlo O repe. A potom sme triedili ovocie a zeleninku, ochutnávali ich. Na záver sme si vytvorili knihu plnú úžasných zážitkov.

             

            Príspevok pripravili:  Mgr. Slašťanová I. a Mgr. Paločková L. 

          • ČISTÉ SLOVENSKO

          • Čisté Slovensko je iniciatívou Ministerstva životného prostredia SR. Jej hlavným cieľom je upratať voľne pohodený odpad v našej prírode, lesoch či v riekach.  Aj naši deviataci ukázali, že im záleží na prostredí, v ktorom žijú a prírodné krásy vo Valaskej im nie sú ľahostajné.  V rámci triednickej hodiny vyčistili odpad okolo altánkov, kde sa radi stretávajú všetky generácie obyvateľov.

            Veď obec, v ktorej žijeme, je našou vizitkou. Zamyslime sa preto a snažme sa prispievať k zlepšeniu kvality životného prostredia tým, že sa budeme viac zaujímať o svoje okolie.

            Žiaci 9. ročníka

          • DAJME SPOLU GÓL

          • Vážení rodičia žiakov 1. stupňa.

            Aj v tomto roku bude na škole pracovať krúžok DAJME SPOLU GÓL.

            Oznamujeme Vám, že úvodný tréning sa bude konať  v pondelok, 26. 9. 2022 nasledovne:

            1. a 2. ročník - od 12.45 hod. do 13,30 hod. 

            3. a 4. ročník - od 13,35 hod. do 14,20 hod. 

            Na úvodnom tréningu dostanú žiaci všetky informácie v papierovej podobe. 

            Potrebné je, aby mali žiaci úbor na prezlečenie a pitie. 

            Žiakov, ktorí nenavštevujú ŠKD na tréning odovzdá a  po tréningu vyzdvihne zákonný zástupca.

             

             

              

          • NEZABÚDAME NA SVOJICH PREDKOV A OBETE HOLOKAUSTU

          • Aj naši žiaci navštívili Múzeum holokaustu  Seredi. V priestoroch bývalého pracovného a koncentračného tábora, ktoré predstavuje autentické miesto viažuce sa k tragickému obdobiu riešenia židovskej otázky na Slovensku počas druhej svetovej vojny absolvovali odborný výklad. Deviataci tak mali možnosť vidieť rôzne fotografie a predmety súvisiace s prenasledovaním Židov, vystavené dobové dokumenty a dobytčí vagón, v ktorom deportovali Židov do koncentračného tábora Auschwitz. Súčasťou múzea je aj vzdelávacie stredisko, kde nám priblížili každodenný život v židovských getách a dozvedeli sa viac o osudoch detí v pracovnom tábore v Seredi.

            Čo zaujímavé sa ešte dozvedeli? Ako sa cítili? Ktoré príbehy im navždy ostanú v pamäti?

            Odpovede si prečítate v školskom časopise Cŕŕn. Máte sa na čo tešiť.

            Nezabúdajme a nedovoľme, aby sa história opakovala!

          • DEŇ KROJA

          • Aká si mi krásna, ty rodná zem moja,

            krásne i tie hory, kol teba, čo stoja, krásne je i nebo  nad tými horami, žehnám ťa, vítam ťa vďačnými slzami...

            A korunou tejto krásy sú naše ľudové odevy - kroje. Nie nadarmo sa hovorí, aký kroj, taký kraj. Kroj, teda tradičný odev roľníckej spoločnosti, bol viazaný na dedinu, región, na špecifickosť danej oblasti. Jeho pôvab a krása je základom kultúry Slovenska. Farby, vzory a symboly, ktoré vkladali šikovné ruky našich babičiek a prababičiek do výšiviek svojich krojov, sú dušou a ženskou energiou, ktorá nám otvára cestu k spomienkam na našich predkov.

            Ale prečo by sme si vlastne mali pripomínať to, ako žili ľudia v minulosti?

            Pretože veľa krásnych vecí a tradícií sa z nášho „moderného“ a zbytočne urýchleného spôsobu života vytráca.

            Týmto dňom sme mali možnosť pripomenúť si neoceniteľnú krásu krojov, históriu a s ňou späté kultúrne zvyky a tradície. Možnosť poukázať na rôznorodosť umenia a krásy krojov a byť hrdí na svojich predkov, ich dedičstvo a dať najavo svoju poctu remeselníkom i bežným ľuďom, ktorí uchovávajú a s hrdosťou nosia slovenské ľudové kroje.

            Nech sa páči, nahliadnite preto spolu s nami na krátke video, ktoré zachytáva Deň kroja a zaspomínajte si na pekné chvíle strávené v priestoroch našej školy.

            Veľký obdiv a vďaka!

            https://youtu.be/IwXrg6B1z18

        • PRÁCA INKLUZÍVNEHO, PODPORNÉHO TÍMU
          • PRÁCA INKLUZÍVNEHO, PODPORNÉHO TÍMU

          • Už niekoľko rokov sa všeobecne zaznamenáva rastúci počet žiakov s rôznymi poruchami učenia, aktivity a pozornosti i žiakov so zdravotným znevýhodnením. Tento fakt nemôžeme nechať nepovšimnutý ani na našej škole. Ako moderná škola sa neustále  musíme prispôsobovať zmenám a požiadavkám, aby sme splnili naše poslanie: každému žiakovi poskytovať kvalitné vzdelávanie.

            Splnenie tohto poslania vyžaduje  zmeny pre všetkých zúčastnených na vzdelávacom a výchovnom procese. Aby sme túto zmenu dokázali zvládnuť čo najlepšie, už tretí rok sme zapojení do  národnému projektu „ Pomáhajúce profesie v edukácii detí a žiakov“

            Národný projekt vytvoril podmienky pre vznik inkluzívneho  podporného tímu, ktorý je nápomocný hlavne samotným žiakom, učiteľom, ale aj rodičom.

            Inkluzívny tím je zložený zo školského špeciálneho pedagóga a asistentov učiteľa. Našou úlohou je poskytnúť žiakom odbornú a kompenzačnú pomoc.

            Školský špeciálny pedagóg pracuje so žiakmi so špecifickými vývinovými poruchami učenia, so žiakmi s poruchami správania. Venuje sa žiakom, ktorí sú individuálne integrovaní podľa potreby priamo na vyučovacej hodine alebo individuálne mimo triedy, poskytuje týmto žiakom špeciálno-pedagogické, reedukačné služby.

            Asistent učiteľa pracuje pod vedením špeciálneho pedagóga, v spolupráci s vyučujúcim pedagógom so žiakmi priamo na vyučovacej hodine. Je pomocníkom učiteľa i žiaka a spolutvorcom dobrej atmosféry v triede.

            Inkluzívny tím sa podieľa na zabezpečovaní špeciálnej starostlivosti o každého žiaka individuálne, adekvátne jeho špeciálno-pedagogickým potrebám.

            Naše poslanie INKLUZIONISTOV je založené na rešpektovaní inakosti, rozmanitosti, ľudskosti, spájaní, prepájaní, empatii, rovnosti a dôvere.

            Vážení rodičia, ak máte akékoľvek podozrenie, že vaše dieťa má ťažkosti s učením, oslovte triedneho učiteľa Vášho dieťaťa, príp. priamo školského špeciálneho pedagóga. Na základe nimi vyplnenej prihlášky na odborné vyšetrenie Vám po dohodnutí konkrétneho termínu v Centre pedagogicko–psychologického poradenstva a prevencie zrealizujú psychologické a špeciálnopedagogické vyšetrenie. Diagnostickými metódami zistia, ktorú z týchto porúch Vaše dieťa má, resp. vylúčia ich prítomnosť. Na základe výsledkov odborných vyšetrení určia správny a najefektívnejší postup pre nápravu špecifických porúch učenia u dieťaťa. Odporučia Vám a škole, ako postupovať pri ďalšom vzdelávaní, poskytnú Vám potrebné rady, reedukačné materiály, ktoré využijete pri zlepšovaní parciálnych zručností Vášho dieťaťa.

            Mgr. Gabriela Chromeková – školský špeciálny pedagóg

        • PLENÁRNE RODIČOVSKÉ ZDRUŽENIE
          • PLENÁRNE RODIČOVSKÉ ZDRUŽENIE

          • Vážení rodičia, pozývame Vás na PLENÁRNE RODIČOVSKÉ ZDRUŽENIE, ktoré sa uskutoční 13. 9. 2022 (utorok)  o 15.30 hod. v budove 2. stupňa našej základnej školy. Po jeho skončení budú pokračovať triedne aktívy s voľbou triednych dôverníkov.

            Tešíme sa na stretnutie s Vami.

            Vedenie školy