• ROČNÍKOVÝ VÝSTUP

          • Ročníkový výstup z techniky a informatiky sa konal 8. 6. a 15. 6. 2023 o 14:30 hod. v multimediálnej učebni 2. stupňa. Výstup je povinnou súčasťou nášho vzdelávacieho programu v 7. ročníku. Výstupu sa zúčastnila pani riaditeľka, pani zástupkyňa, naši rodičia, pani učiteľky, ktoré nás na výstup pripravovali, pani učiteľka Paprčková  a Maťovčíková, a samozrejme MY. Náš výstup sa skladal z dvoch častí. Prvá časť sa venovala výrobe drevenej poličky na knihy. Zhotovili sme ju na hodinách techniky. Musíme konštatovať, že sme mali veľkú trému a stres, báli sme sa, že zabudneme  text. Postup výroby  sme prezentovali  vo dvojiciach alebo po skupinkách. Prítomným sme ukázali i nástroje, ktoré sme pri výrobe použili. Touto cestou by sme chceli ešte raz poďakovať pánovi Michalovi Medveďovi za pomoc i materiál, ktorý nám na výrobu poskytol.  V druhej časti výstupu  sme formou prezentácií, ktoré sme vytvárali na hodinách informatickej výchovy, predstavili prítomným naše budúce povolanie. Uvidíme, ako a akým smerom sa náš život bude uberať, kde nás zavedie. O tom, ako budeme pracovať a aká bude naša budúcnosť, sa dá dlho uvažovať. Dúfame, že sa aspoň trochu priblíži našim snom a predstavám. Ak sa nám nepodarí splniť naše túžby, budeme sa zo všetkých síl snažiť byť dobrými ľuďmi a pomáhať ostatným. Už teraz  sa tešíme na budúci školský rok, kedy sa opäť stretneme na ročníkovej konferencii!

            Viac vo fotoalbume.

            PaedDr. Denisa Maťovčíková a žiaci 7. A a 7. B triedy

          • VČELY MEDZI TRETIAKMI

          • V utorok 12.6. medzi tretiakov prišiel včelár p. Marek Zaťko spolu so svojimi včielkami. Stretnutie bolo zaujímavé, pútavé a inšpiratívne. Žiaci pozorovali správanie včiel v cestovnom presklenom úli. Zistili, že reagujú na hlasné zvuky či rozprávanie. Pripomenuli si informácie o živote včiel, spoznali pomôcky, ktoré včelár pri svojej práci potrebuje. Na záver si žiaci vyrobili sviečku z medzistienky, okoštovali včelí med a včelí peľ. Plný dojmov odchádzali do triedy s tajničkou. Za sprostredkovanie stretnutia ĎAKUJEME p. Veronike Nosáľovej.

            Viac vo fotogalérii.

             Mgr. Štefánia Piliarová

        • DOTÁCIA NA STRAVU OD 01. 09. 2023
          • DOTÁCIA NA STRAVU OD 01. 09. 2023

          • Vážení rodičia informujeme Vás, že k poskytnutiu dotácie na stravu  na obdobie od 1. 9. 2023 do 31. 12. 2023 je nevyhnutné, aby ste najneskôr do 29. 6. 2023 odovzdali vyplnený zápisný lístok na stravovanie triednemu učiteľovi

            alebo do kancelárie ŠJ.

            Ak tento zápisný lístok v stanovenom termíne neodovzdáte, dieťaťu nebude možné poskytnúť dotáciu na stravu

            od 4. 9. 2023. Zápisný lístok Vám bude dodaný prostredníctvom triedneho učiteľa, alebo si ho môžete vytlačiť cez link:

            Zápisný lístok pre žiakov 1. stupňa: Zapisny_listok_strava_1._st.pdf

            Zápisný lístok pre žiakov 2. stupňa:  Zapisny_listok_strava_2._st.pdf

            Čip si budete môcť  aktivovať od 15.8.2023, alebo zakúpiť za 2,00 € nový v kancelárii ŠJ.

             

             

            Zdenka Ridzoňová, vedúca školskej jedálne

          • ROZLÚČKOVÁ NÁVŠTEVA V DS V NEMECKEJ

          • S koncom školského roka a naším blížiacim sa odchodom zo  základnej školy prišla chvíľa, kedy sa musíme rozlúčiť aj s našimi priateľmi – klietmi Denného stacionára v Nemeckej. Prvé kontakty s nimi sme nadviazali, keď sme boli v siedmom ročníku. Dňa 16.6. sme sa k nim vybrali s rozlúčkovým programom. Chceli sme im poďakovať za všetky listy, pozdravy, darčeky a chvíle strávené s nimi. Na dôkaz nášho priateľstva sme im venovali zväzok knihy Domov a jabloň, ktorá symbolizuje, že sme zo školy s jablkom v logu a hlavne že je dôležité spoločne sa o priateľstvo starať, aby malo plody. A v nás sa počas týchto troch rokov urodil rešpekt k staršej generácii, úcta k človeku, radosť z obdarovania, ale aj slzy dojatia a pocit vďačnosti počas vzájomných stretnutí.

             

            Žiaci deviateho ročníka a triedne učiteľky:  Mgr. Tyčiaková Martina a Mgr. Skladaná Soňa

          • DEŇ DETÍ

          • Deň detí sme oslávili neučením sa. Žiaci v tento deň kráčali uličkami obce a hľadali šťastné dieťa. Najprv v triedach napísali a nakreslili znaky, podľa ktorých by šťastné dieťa mohli spoznať.  Čo robilo? Čo malo oblečené? Ako sa tvárilo? S kým bolo?

            Videli ste ho? Je energické, kamarátske, šťastné, usmievavé, dobre vychované, milé, chválené, zodpovedné, má veľa dobrých zážitkov, čisté, zlaté, dobré, krásne, úprimné, zábavné, krehké, vzácne. Patria mu aj takéto poznávacie znamenia:  zábava, láska, sladkosti, relax, zvieratko, jedlo, kamaráti, hry, oddych, rozprávky, cumeľ, šport, prázdniny, lego, hudba, domov, zdravie, vzdelanie.

            Na stanovištiach, ktoré pripravili deviataci, žiaci získali stopy, ktoré ich priviedli k vypátraniu dieťaťa. A našli ho. Šťastné dieťa bolo na námestí a malo ZMRZLINU. A nebolo tam samé. Bolo tam veeeľa detí so zmrzlinou, za ktorú patrí poďakovanie pánovi starostovi Valaskej, Mgr. Petrovi Jenčovi.

             

            Mgr. Tyčiaková Martina 

          • ŠACHOVÝ TURNAJ

          • Na našej škole prvý rok veľmi úspešne funguje šachový krúžok. Prvý rok krúžku sme sa rozhodli zavŕšiť šachovým turnajom účastníkov krúžku. Zahral si každý žiak s každým žiakom. Súťažil som dokonca aj ja. Na krúžok chodí aktívne 16 žiakov. Víťazom šachového turnaja sa stal Tomáš Balciar. Na druhom mieste skončil Jerguš Melicherčík a na treťom mieste Lukáš Trebuľa. Našim šachistom gratulujem. Touto formou chcem poďakovať vedeniu školy za zakúpenie nových šachovníc, pani asistentke Majke Laksíkovej za pomoc pri organizácii školského šachového turnaja a v neposlednom rade chcem veľmi pekne poďakovať pani Pažitnej a pánovi Melicherčíkovi za krásne sponzorské dary pre žiakov, ktorí sa umiestnili na prvých troch miestach. Ako sa vraví „neskúsiš, nevieš“. Som rád, že sme aj takouto
            netradičnou formou prilákali naše deti k aktivite.


            PaedDr. Matúš Magera – vedúci šachového krúžku

          • ,,HORE HRONOM DOLE HRONOM"

          • Aj naši žiaci sa zúčastnili 2.ročníka celoslovenskej literárnej a výtvarnej súťaže,,Hore Hronom, dolu Hronom ". Alex Predajniansky získal 1.miesto v literárnej tvorbe. Srdečne blahoželáme!

          • FLORBALOVÝ TURNAJ

          • V piatok, 2. júna, sme úspešne zrealizovali 6. ročník matičného florbalového turnaja ,,O pohár starostu obce“.  V priestoroch telocvične si 5 zmiešaných družstiev okresu Brezno zmeralo sily. Veľmi nás teší, že sa našim žiakom po troch rokoch podarilo zvíťaziť a putovný pohár ostal na našej škole. Ako sa nám darilo si môžete pozrieť vo fotoalbume.

            PaedDr. Matúš Magera

          • DOPRAVNÁ VÝCHOVA 1. STUPEŇ

          • Každý deň sa naši žiaci stávajú účastníkmi cestnej premávky najčastejšie ako chodci, kolobežkári, cyklisti alebo korčuliari. Základné vedomosti, zručnosti a návyky zamerané na bezpečné správanie sa v rôznych dopravných situáciách získavajú deti najmä prostredníctvom školy.

            Dopravná výchova je povinnou súčasťou výchovy a vzdelávania žiakov základných škôl. Úlohou dopravnej výchovy je postupne pripraviť deti na samostatný pohyb v cestnej premávke.

            Vhodnou príležitosťou ako čo najlepšie každoročne približovať žiakom túto problematiku je projektový deň zameraný na Dopravnú výchovu s množstvom rôznych aktivít a hier.

            Tento rok si žiaci overili vedomosti o dopravných značkách a pravidlách cestnej premávky, predviedli zručnosti v jazde na kolobežkách, vyskúšali si, ako sa správne postarať o zraneného človeka a poskytnúť mu prvú pomoc, rozprávali sa o záchranných zložkách a mali výnimočnú príležitosť vyskúšať si hasičskú techniku vďaka  DHZ Hronec.

            Dúfame, že tento deň mal pre žiakov zmysel a veríme, že naši žiaci sa budú správať na cestách a chodníkoch zodpovedne.

            Mgr. Lucia Paločková

          • EXKURZIA MARTIN

          • Žiaci ôsmeho a deviateho ročníka našej školy dňa 17. 5. 2023 v spolupráci s MO MS vo Valaskej a OP MS v Brezne zrealizovali exkurziu do Martina. Na tomto poznávacom výlete sa žiaci dozvedeli od predsedu MO MS vo Valaskej veľa zaujímavých informácií týkajúcich sa nielen Matici slovenskej, ale aj histórii, či aktuálneho turistického vyžitia v regióne Turca. 

            PaedDr. Matúš Magera

          • MEDZINÁRODNÝ DEŇ RODINY

          • Medzinárodný deň rodiny sa už od roku 1993 koná dňa 15. mája. Pri príležitosti spomienky na tento deň sme v rámci projektu Starší pomáhajú mladším usporiadali ďalšie stretnutie piatakov a deviatakov na triednickej hodine. Chceli sme našim mladším spolužiakom pripomenúť dôležitosť rodiny – mamy, otca a aj nás detí. Piataci aj my deviataci sme si zaspomínali na výnimočné okamihy, ktoré sme zažili s našimi blízkymi, vzájomne sme sa obohatili čítaním, rozprávaním aj spievaním. Piatakov sme obdarovali odznakovým štvorlístkom, aby nezabudli na nič dôležité z tohto dňa. Predstavili sme im našu knihu Domov, do ktorej sa môžu začítať v školskej knižnici. Prajeme vám, milí piataci, aby ste nezabudli nikdy na refrén, ktorý znel v úvodnej piesni stretnutia:

            [:Mamko moja mamko, môj tatičku drahý, ďakujem vám pekne, ďakujem za lásku, ktorú ste mi dali:]

            Žiaci deviateho ročníka

          • KRST KNIHY DOMOV

          • „Domov nie je tam, odkiaľ pochádzaš, ale tam, kde nájdeš svetlo, keď sa zotmie.“  

            Domov, jeden z najdôležitejších stavebných pilierov ľudskej osobnosti. Či už domov fyzický, alebo pocit domova, ktorý tí praví šťastlivci nájdu. A práve o domove je aj naša kniha, ktorú sme poskladali v priebehu rokov na základnej škole zo všetkých našich aktivít týkajúcich sa rodiny. Kniha Domov zaznamenáva pocity, názory a úvahy zo života nás deviatakov. Pri príležitosti slávnostného krstu našej knihy sme sa dňa 12. 5. 2023 zišli v priestoroch školskej knižnice s našimi hosťami, s pani Máriou Pacerovou a pani zástupkyňou Ingrid Sedliakovou. Krst  sprevádzalo čítanie ukážok z knihy. Boli venované aj  našim rodičom a starým rodičom, ktorí nás podporovali v dobrých i tých najťažších chvíľach v našich študentských a súkromných životoch. Rozhodli sme sa, že jeden zväzok knihy poputuje do Denného stacionára v Nemeckej, s ktorým máme veľmi dobré vzťahy. Jedno vydanie zostane tu, v našej školskej knižnici. Nech je našim odkazom budúcim ročníkom a generáciám, že domov je neoceniteľný poklad, ktorý by si ľudia nikdy nemali prestať vážiť...

             

            Adam Lenčo, 9.B

          • NAŠI ŠTVRTÁCI V ŠKOLE V PRÍRODE

          • Žiaci 4.A a 4.B strávili týždeň od 22. 05. – 26. 05. 2023 v škole v prírode v Národnom parku Nízke Tatry. Po príchode sa ubytovali v penzióne Kúria na Táľoch, kde boli pre nich pripravené útulné izby. Celý pobyt od rána až do večera mali bohatý program.

            Každý deň začínali rozcvičkou a ranným kruhom, kde sa dozvedeli celodenné aktivity. Občas počasie prekazilo naše plány, ale to sa vôbec neodzrkadlilo na dobrej nálade. Nechýbali ani turistické vychádzky, na ktorých štvrtáci spoznávali okolie, rastliny i živočíšnu ríšu a vychutnávali si čaro prírody. Žiaci získali aj cenné informácie na besedách s pracovníčkami z Národného parku Nízke Tatry a s dobrovoľnými záchranármi z Horskej služby Poľana.

            Popoludnia patrili poučnému, a najmä zábavnému animačnému programu. Dni utekali rýchlo. Štvrtkový večer patril rozlúčkovej diskotéke so školou v prírode a v piatok ráno nastalo veľké balenie domov a hľadanie pokladu. Všetci zúčastnení štvrtáci si odniesli so sebou množstvo zážitkov, na ktoré budú dlho spomínať.

             

            Mgr. Katarína Maruškinová

          • TECHNICKÁ SÚŤAŽ

          • V stredu 24. 5. 2023 si päť trojčlenných ôsmackych tímov zmeralo sily na Technickej súťaži, ktorá sa konala v SŠ v Kremničke pod záštitou klubu AMAVET č. 937. Našu ZŠ reprezentovali Samuel Ottinger (8.A), Tamara Lengyelová a Peter Fortiak (8.B). Súťaž mala  dve časti: technickú - zameranú na tvorivosť, zručnosť a predstavy, vedomostnú -  zameranú na myslenie a pamäť. Celkovo prebehla  v 4. kolách. Na začiatku vedúci skupiny vylosoval písmeno, pod ktorým 2 kolá  súťažila skupina. Potom si každý žiak vylosoval číslo, pod ktorým ďalšie 2 kolá  pracoval anonymne. Súťaž bola zaujímavá. Aj keď sa nám nepodarilo umiestniť na prvých troch miestach, podľa vyjadrenia  poroty sme preukázali vedomosti porovnateľné s našimi súpermi, pretože výsledky boli veľmi tesné. Zo súťaže sme si odniesli diplom za účasť, no o rok by sme to radi skúsili znova a zasiahli aj do poradia.

             

            Ingrid Macáková

          • TURNAJ VO VYBÍJANEJ

          • Vybíjaná je obľúbeným športom najmä žiakov na prvom stupni. Hravou formou rozvíja rýchlosť, obratnosť, vytrvalosť, ohybnosť a orientačnú pohybovú schopnosť. Tretiaci a štvrtáci sa na hodinách telesnej výchovy zodpovedne pripravovali pod vedením pani učiteliek. Svoje úsilie a hernú činnosť predstavili v stredu 17. 5. 2023 na turnaji vo vybíjanej.

            Každá trieda podala výborný výkon. V závere sa najviac tešili žiaci 4. B. Na druhom mieste sa umiestnila trieda 3. B, tretie mesto obsadili žiaci zo 4. A a štvrté miesto patrí triede 3. A.

             

             

            Mgr. Katarína Maruškinová

          • DEŇ ŠLABIKÁRA

          • Stať sa prvákom je veľká vec. Treba si zvyknúť na toľko nových ľudí, povinností, pravidiel.

            Ako po iné roky, aj tento rok úlohou prvákov bolo ukázať, čo sa za krátky čas strávený v školských laviciach naučili. Aby na toto obdobie deťom zostali krásne spomienky, čakal na prvákov slávnostný deň - Deň Šlabikára.

            Rodičia detí boli 17. 5. svedkami výnimočnej udalosti – pasovanie žiakov 1. ročníka. Pre prvákov boli pripra­vené úlohy, ktoré museli zvládnuť v skupinách, spolu s rodičmi. Žiaci nás presvedčili, že už vedia čítať, písať a počítať.

            Aj tento rok táto tradícia zanechala v očiach detí a rodičov veľa dojmov, z čoho sa veľmi tešíme. Viac sa môžete dozvedieť vo fotoalbume.

            Mgr. Slašťanová Ivana

          • OKRESNÉ KOLO V ATLETIKE STARŠÍCH ŽIAKOV A ŽIAČOK

          • Dňa 19. 5. 2023 sa žiaci našej školy zúčastnili okresného kola v atletike v Brezne.

            Žiaci súťažili ako jednotlivci, ale aj za svoju školu, kde za svoje výkony dostávali body.

            Našu školu reprezentovali:

            žiačky: Vašicová Aneta (800m, diaľka, štafeta 4x60m), Schvarzbacherová Patrícia (800m,

                     diaľka, štafeta 4x60m), Gonosová Martina (60m, diaľka, štafeta 4x60m), Gondová

                      Lenka (60m,800m, štafeta 4x60m)

            žiaci: Havaš Matúš (60m,800m, štafeta 4x60m), Oláh Viliam (60m, diaľka, štafeta 4x60m),

                      Púchovský Tomáš (800m, hod vortexom, štafeta 4x60m), Sluštík Filip (800m,hod

                     vortexom, štafeta 4x60m)

            Žiaci veľmi pekne reprezentovali školu a dosiahli nasledovné úspechy:

                 Vašicová Aneta 2.miesto 800m beh

                 Oláh Viliam – 3. miesto 60m beh

                 Havaš Matúš – 1. miesto 60m beh, 1.miesto 800m beh

                 Havaš M., Oláh V., Púchovský T. a Sluštík F. – 1. miesto štafeta 4x60m

                Vašicová A., Gondová L., Gonosová M., Schvarzbacherová P. – 3. miesto štafeta 4x60m           

                Družstvo ZŠ J.Simana získalo celkovo 3. miesto v súťaži škôl.

            Všetkým zúčastneným srdečne blahoželáme a prajeme ešte veľa podobných športových úspechov.

             Mgr. Pohorelcová Janka

          • DEŇ MLIEKA

          • Dňa 16. 5. sme si pripomínali deň mlieka. Aj naši žiaci na 1. stupni pri tejto príležitosti ochutnali mliečne výrobky, dozvedeli sa o bielom zázraku veľa nových a poučných informácií. Mnohí si zahrali mliečne pexeso, vypočítali jogurtové príklady, ba dokonca vyrobili veselé kravičky. Čo je však najdôležitejšie, že deťom mlieko chutí, chcú byť zdravé a preto nie len v tento deň, ale aj po celý rok budú konzumovať mlieko a mliečne výrobky.

            Mgr. Madliaková Diana

          • ČO SOM SA NAUČIL V 2. ROČNÍKU

          • Naši druháci v stredu, 17. 5. ukázali svojim rodičom, čo sa naučili v 2. ročníku.
            Rodičia mohli na otvorenom vyučovaní vidieť pokroky svojich detí v priamom vyučovacom procese. Deti spolupracovali s rodičmi v skupinách, pracovali vo dvojiciach, riešili tajničky, počítali príklady, tvorili vety. Prechádzali zážitkami z projektu Osmijankova literárna záhrada, spomínali na aktivity pri plnení kapsičiek i semienok z projektu, na knihy a príbehy, ktoré deťom odporučil Osmijanko.
            Predviedli svoje schopnosti, vedomosti a zručnosti, ktoré nadobudli v tomto školskom roku.
            Obe triedy spolu s rodičmi slávnostne ukončili projekt, diplomy svojim deťom odovzdali rodičia, ktorí pri plnení úloh spolupracovali, aj triedne učiteľky P. Hadžegová a M. Uhrinová.

            Mgr. Hadžegová Patrícia