• MAJSTROVSTVÁ OKRESU V STREĽBE

          • V tomto školskom roku sa žiaci našej školy zapojili do streleckej súťaže, Majstrovstvá okresu v streľbe zo vzduchových zbraní a získali  hneď niekoľko ocenení. 

            1. miesto v kategórii DRUŽSTVO MLADŠÍ ŽIACI. Družstvo tvorili Lucia Gondová, Aneta Vašicová, Dávid Mucha

            V súťaži jednotlivcov:

            2. miesto v kategórii  -  MLADŠÍ ŽIACI obsadil Dávid Mucha

            2. miesto v kategórii  -  MLADŠIE ŽIAČKY obsadila Aneta Vašicová

            2. miesto v kategórii - STARŠIE ŽIAČKY obsadila Lenka Gondová

            Všetkým žiakom k úspešnej reprezentácii školy gratulujeme a držíme palce v krajskom kole streleckej súťaže. 

            PaedDr. Badinková Michaela

          • EXKURZIA ŠTVRTÁKOV - SPOZNÁVANIE VESMÍRU

          • Štvrtáci  sa v mesiaci október venovali na hodinách prírodovedy téme vesmíru. Aby bolo toto učivo pre nich zaujímavejšie a prehĺbili si ho inou formou, vycestovali v piatok 4. 11. 2022 na exkurziu do Krajskej hvezdárne a planetária Maximiliána Hella v Žiari nad Hronom. S veľkým očakávaním si pozreli cez videoprojekciu zákonitosť striedania dňa a noci, ale aj nádhernú scenériu nočnej oblohy a súhvezdí, slnečnej sústavy, vesmírnych objektov, ktoré sa nachádzali nad ich hlavami a absolvovali aj odbornú prednášku o Slnku. Žiaci si odniesli domov veľa nových informácií a skvelý zážitok z tajomného vesmírneho divadla.

            Mgr. Katarína Maruškinová

          • PLAVECKÝ VÝCVIK 6. ROČNÍK

          • V dňoch 24.-26.11. sa uskutočnil v Brezne na Mazorníkove zdokonaľovací plavecký výcvik pre žiakov 6. ročníka. Prvý deň boli žiaci rozdelení do 4 skupín podľa svojich plaveckých zručností. Veľmi pozitívne bolo, že skoro všetci žiaci mali skúsenosti s plávaním. Najviac sa museli vedúci družstiev venovať učeniu správnych techník pri jednotlivých plaveckých štýloch lebo deti mali zlé návyky. Počas kurzu boli žiaci disciplinovaní, vládla veľmi dobrá nálada, vzájomná spolupráca. Posledný deň mali žiaci preteky, kde prví traja ( dievčatá + chlapci) dostali sladké odmeny a medaily od trénera. Všetci žiaci dostali pamätné diplomy. Počasie nám tiež prialo a tak môžeme zhodnotiť, že celý výcvik dopadol veľmi dobre.

            Mgr. Pohorelcová J. 

          • TEKVIČKOVÁ VÝSTAVA

          • Jeseň  bola odjakživa obdobím vyrezávania tekvíc.

            Aj my, žiaci I. stupňa, sme sa aspoň na chvíľu pokúsili vrátiť ku koreňom nášho ľudu a oživiť slovenské tradície vyrezávania tekvíc -Svetlonosov. Umiestnili sme ich na spoločnej výstave v priestoroch našej chodby a všetky tekvičky od výmyslu sveta nám aspoň na krátky čas spríjemnili a ozvláštnili náš školský život.

            Ďakujem všetkým, ktorí sa do jesenného tvorenia s chuťou zapojili – žiakom, rodičom, aj pedagógom. Všetky tekvice boli originálne a pekne vyzdobené, vybrať najkrajšiu by bolo náročné, preto každé vystavené dielo bolo odmenené malou maškrtou.

             

             

            Mgr. Diana Madliaková

          • NOC LITERATÚRY

          • Október sa  v našej knižnici niesol v znamení edukácie i kultúrnych podujatí a jedným z nich bol aj Medzinárodný deň školských knižníc, ktorý vyhlásila Dr. Blanche Woolls, prezidentka Medzinárodnej asociácie školského knihovníctva (IASL) a pripomína sa od roku 1999. Hlavnou myšlienkou je podpora vzťahu žiakov ku knihám, školskej knižnici, čítaniu, poznávaniu a získanie si väčšieho počtu milovníkov literatúry. Rovnako je jeho snahou vytvorenie príležitosti pre každého účastníka, aby mohol prispieť svojou inšpiráciou k originálnemu priebehu podujatia a zároveň v ňom mohol prejaviť aj svoj osobný talent. Podujatie sa uskutočňuje každý rok štvrtý októbrový pondelok.

            Tohtoročnou témou Medzinárodného dňa školských knižníc bolo ,,Ako máme radi našu školskú knižnicu“. U nás, v priestoroch ŠKOLSKEJ KNIŽNICE Jaroslava Simana sa toto podujatie uskutočnilo 24.10. pod názvom  Noc literatúry.  Túto udalosť sme zorganizovali my, žiaci 9. ročníka, spolu s vedúcou školskej knižnice a pani učiteľkou Puťošovou. Netradičným spôsobom sme chceli žiakom priblížiť nielen súčasnú literatúru a to prostredníctvom série čítaní na 7. miestach v rovnakom čase. Čítali známe i menej známe osobnosti.

            Veríme, že sa všetci zúčastnení cítili veľmi dobre a  v priestoroch školskej knižnice stretli všetci tí, ktorí milujú knihy a spoločné chvíle  navždy zostanú krásnou spomienkou, pretože knihy nás sprevádzajú celým životom. Sú studnicou múdrosti, ktorá rozširuje poznanie, rozvíja fantáziu, zlepšuje pamäť, podnecuje k rozmýšľaniu.

            Prežite spolu s nami tieto neopakovateľné chvíle ešte raz prostredníctvom videa:

            https://youtu.be/VL72a4GGSvs a za krásne fotky ďakujeme p. Nátherovi.

            A na záver sa s vami rozlúčim slovami známeho pedagóga J.A. Komenského:    

            ,,Nemilovať knihy znamená nemilovať múdrosť.

            Nemilovať múdrosť však znamená stať sa hlupákom." 

            Adam Lenčo, 9.B

          • MILIÓN DETÍ SA MODLÍ RUŽENEC

          • 18. októbra 2022 sa 117 žiakov našej školy zúčastnilo modlitebnej iniciatívy

            „Milión detí sa modlí ruženec“,

            ktorú organizuje medzinárodná pápežská nadácia ACN – POMOC TRPIACEJ CIRKVI. Modlili sa za mier a jednotu pre celý svet. Modlitba prebiehala v kostole sv. Martina vo Valaskej. Spolu s našimi žiakmi sa modlili žiaci ŠZŠ a pozvanie prijali aj tety z farnosti. Modlitbu viedol náš duchovný otec.

            Počiatky modlitbovej iniciatívy siahajú do roku 2005, keď sa v hlavnom meste Venezuely Caracase skupina detí modlila ruženec. Okoloidúci dospelí si pri tom spomenuli na slová PÁTRA PIA, ktorý raz povedal:

            „Keď sa milión detí bude modliť ruženec, svet sa zmení.“

            V posledných rokoch sa k tejto iniciatíve pripojili státisíce detí. Aj naše deti sa ochotne a s veľkou radosťou zapojili do modlitby za pokoj a mier vo svete.

            Naša spoločná modlitba zanechala vo všetkých hlboký dojem a veľkú milosť.

             

            Zdieľajte s nami tieto krásne prežité chvíle:

            https://youtu.be/oD4ROM8kByk

            Mgr. Katarína Paprčková, Mgr. Soňa Skladaná

          • NÁVŠTEVA ŠZ TEREZA

          • V rámci Októbra – mesiaca úcty k starším v piatok, 21.10.2022, desať žiakov 9. ročníka navštívilo Špecializované zariadenie  Tereza v Hronci. Potešilo nás, keď nám prišlo pozvanie, že ich môžeme  navštíviť. Z dôvodu pandémie korona vírusu to nebolo dva roky možné. Žiaci pracovali s klientami v skupinkách, a spolu tvorili jesenné dekorácie a obrázky rôznymi technikami. Atmosféra bola veľmi milá. Popri práci sme si zaspievali a viedli malé rozhovory. Tetám a ujom sme odovzdali jesenné pozdravy, ktoré pripravili žiaci 1. stupňa v Školskom klube Zebra. Veľmi sa im potešili.

            Ďakujeme za pozvanie a tešíme sa na ďalšiu návštevu.

            Mgr. Katarína Paprčková

          • OLYMPIÁDA ZO SLOVENSKÉHO JAZYKA

          • Dňa 13. 10. 2022 sa na našej škole uskutočnilo školské kolo Olympiády zo slovenského jazyka a literatúry. Zúčastnilo sa ho 14 žiakov z 8. a 9. ročníka. Cieľom súťaže je prehlbovať, rozširovať a upevňovať komunikačné zručnosti žiakov v slovenskom jazyku, rozširovať záujem žiakov o samostatnú tvorivú činnosť a zvyšovať záujem o slovenský jazyk a literatúru.

            Súťažné zadania pozostávali z troch častí - z testu, transformácie textu, prípravy a prednesenia rečníckeho prejavu na zadanú tému, pričom žiaci museli predniesť najmenej 10 viet naspamäť, využiť znaky rečníckeho štýlu a uplatniť prvky verbálnej i neverbálnej komunikácie.

            Úspešnými riešiteľmi sa stali žiaci, ktorí získali najmenej 40 bodov:

             

            1. miesto - Romana Hadžegová - 45b.

            2. miesto - Lukáš Jandečka - 45b.

            3. miesto - Nelly Kysucká - 42b.

             

            Ďalší úspešní riešitelia sú Martina Komorová, Stela Belanová, Adam Švec.

            O víťazovi rozhodol výsledok online testu, v ktorom Romanka získala viac bodov. K postupu jej gratulujeme, prajeme v okresnom kole veľa šťastia. Ostatným úspešným srdečne blahoželáme a všetkým účastníkom ďakujeme za to, že prejavili záujem o súťaž. Veríme, že si rozšírili svoje vedomosti zo slovenčiny a nadobudli nové komunikačné zručnosti.

            Autori: Vyučujúce SJL, organizátorky školského kola

          • POZVÁNKA PRE ŽIAKOV

          • Milí žiaci,

            24. októbra o 15:30 hod. ste všetci pozvaní na Noc literatúry.

            Ako bude prebiehať?

            Prejdete rôznymi stanovišťami, spoznáte zaujímavé knihy, ktoré Vám prečítajú Vaši spolužiaci, známe i menej známe osobnosti, a hlavne, odnesiete si fantastický umelecký zážitok.

            Čo si doniesť?

            Pero, dobrú náladu a chuť vypočuť si zaujímavé ukážky kníh.

            Tešíme sa na Vás.

          • CHUTNÉ MAĽOVANIE

          • Minulý týždeň prebiehala na Slovensku súťaž „Hovorme  o jedle“, organizovaná  Slovenskou poľnohospodárskou a potravinárskou komorou.  Aj žiaci našej školy sa do tejto súťaže zapojili v 1.kategórii „Chutné maľovanie“. Deti mali za úlohu vytvoriť výtvarnú prácu na viaceré potravinárske témy napr.: mlieko, mliečne výrobky, tuky, cukry, ovocie, zelenina , mohli pri tom použiť  rôzne výtvarné techniky. Do súťaže sa zapojili všetky deti  z 1.stuňa a rozhodovanie, ktoré  práce postúpia, bolo veľmi náročné. Do ďalšieho kola mohlo postúpiť len 5 prác, ktoré  budú našu školu ďalej reprezentovať a autormi  týchto prác sú: Emma Sojáková, Alexandra Koštialová, Margaréta Hudecová, Laura Hlásniková a Matej Vincúr.

            Postupujúcim prácam držíme palce, aby boli úspešné aj v ďalšom kole a všetkým  žiakom ďakujeme za ich snahu, prácu, kreativitu a chuť maľovať.

            Mgr. Diana Madliaková

          • EXKURZIA SIEDMAKOV V LIPTOVSKOM MIKULÁŠI

          • Žiaci 7. A a 7. B triedy absolvovali dňa 10. 10. 2022 exkurziu v srdci Liptovskej kotliny, v meste na pravom brehu rieky Váh. Naše kroky viedli najprv do Múzea Janka Kráľa  a Jánošíkovej mučiarne, situovanej v pivničnom priestore, ktorá je síce rozsahom malá, ale obsahom jedinečná. Obsahuje fragmenty o legendárnom slovenskom zbojníkovi Jurajovi Jánošíkovi.  Niektorí žiaci mali možnosť v dobových kostýmoch zinscenovať súd s Jánošíkom. Zaujala nás i expozícia venovaná Jankovi Kráľovi. V nej sme mohli vidieť nábytok, ktorý slúžil tomuto revolucionárovi, bola tu vystavená i posteľ, na ktorej naposledy vydýchol. Plynulým presunom na Námestie Žiadostí slovenského národa sme sa dostali ku komplexu budov, kde sme si priblížili vznik a priekopnícku činnosť spolku Tatrín – predchodcu Matice slovenskej. Odtiaľ sme sa presunuli autobusom na pietne miesto s pamätníkom padlým a cintorínom - Háj Nicovô, ku ktorému vedie Cesta generála P. Kunu. Práve na mieste tohto areálu sa koncom 2. svetovej vojny odohrali jedny z najťažších a najdlhších bojov. Nečudo, že práve toto pietne miesto, výhľady na scenériu okolitých hôr, hladinu vodnej nádrže Liptovská Mara a mesto boli pre všetkých emotívne silným zážitkom. Cestou domov sme ešte navštívili rodný dom Martina Rázusa. Exkurzia bola výbornou formou vyučovania a obohatila nás o rôzne zážitky a vedomosti. Uskutočnila sa v spolupráci s MO MS Valaská a DMS Liptovský Mikuláš.

            PaedDr. Matúš Magera, PaedDr. Denisa Maťovčíková     

          • SVETOVÝ DEŇ ÚSMEVU

          • Svetový deň úsmevu sa oslavuje od roku 1999. Jeho iniciátorom bol Harvey Richard Ball, ktorý v roku 1963 vytvoril ,,smajlíka“, symbol šťastia a dobrej vôle. Tento deň je určený na dobré skutky, dobrú náladu a na pochopenie sily úsmevu, ktorý robí naše dni krajšími. A prečo by sme sa mali usmievať? Úsmev nič nestojí a dokáže robiť zázraky. Je najlepším liekom na boľavú dušu. Uvoľňuje situáciu a napätie, prináša úľavu a radosť, svedčí každému. Má pozitívny vplyv na zdravie i okolie, pomáha nadväzovať priateľstvá a kontakty. Úprimný smiech uvoľní dýchacie cesty, okysličí telo, znižuje dokonca riziko infarktu a posilňuje imunitu. Pri tejto grimase si precvičíte asi tristo svalov.

            Aj pre nás bol tento deň superveselý. Pre našich piatakov sme si pripravili  veselééééé úsmevy a zaujímavé aktivity v rámci nášho projektu Starší pomáhajú mladším, pretože my dnes už vieme, že je dôležité vytvoriť taký triedny kolektív, v ktorom sa môže každý z nás realizovať. Pri plnení spoločných úloh je kľúčová vzájomná spolupráca, povzbudzovanie sa navzájom a rešpektovanie.

            Veď trieda je ako malý orchester, v ktorom každý hrá na svoj nástroj, každý má svoj part.

             

            Žiaci 9. ročníka

          • BEH PRE ZDRAVÉ SRDCE

          • Dňa 12. 10. 2022 sa na našej škole uskutočnil 6. ročník celoškolskej športovej akcie „Beh pre zdravé srdce“, ktorá je venovaná pamiatke nášho rodáka Prof. MUDr. Jaroslava Simana, ktorého meno nesie naša škola. Na slávnostnom zahájení bola prítomná pani Anna Fischerová, sestra  Prof. MUDr. Jaroslava Simana , ktorá sa prihovorila žiakom a odštartovala úvodný beh žiakov deviateho ročníka.

                Žiaci súťažili v behu okolo areálu školy v týchto kategóriách s nasledovnými výsledkami

             ( I. stupeň-1 kolo, II. stupeň 2 kolá okolo areálu):

            kat. 1.-2.roč. dievčatá:  1. miesto: Ťažká S. (1min.39s)

                                                    2. miesto: Gildein V.M. (1:44)

                                                    3. miesto: Poliaková N. (1:45)

            kat. 1.-2. roč. chlapci:   1. miesto: Havran S. (1:27)

                                                    2. miesto: Pokoš A. (1:28)

                                                    3. miesto: Servátka T. (1:31)

            kat. 3.-4. roč. dievčatá: 1. miesto: Adamovičová V. (1:24)

                                                    2. miesto: Schwarzbacherová M. (1:27)

                                                    3. miesto: Mozolová N. (1:29)

            kat. 3.-4. roč. chlapci:   1. miesto: Kušpál S. (1:13)

                                                    2. miesto: Mišun A. (1:15)

                                                    3. miesto: Vašica T. (1:19)

            kat. 5.-6.roč. dievčatá: 1. miesto: Gondová L. (2:55)

                                                    2. miesto: Bachratá M. (3:18)

                                                    3. miesto: Černáková L. (3:31)

            kat. 5.-6.roč. chlapci:    1. miesto: Boroš M. (2:57)

                                                    2. miesto: Sluštik F. (2:59)

                                                    3. miesto: O´Hagan A. (3:13)

            kat. 7.-9.roč. dievčatá: 1. miesto: Vašicová A. (2:51)

                                                    2. miesto: Schwarzbacherová P. (2:56)

                                                    3. miesto: Gondová L. (3:05)

            kat. 7.-9.roč. chlapci:   1. miesto: Havaš M. (2:11)

                                                    2. miesto: Oláh V. (2:31)

                                                    3. miesto: Hriančik M. (2:34)

            Celkovým víťazom I. stupňa sa stal Samuel Kušpál s novým rekordom školy (1 min.13s.).

            Absolútnym víťazom II. stupňa sa stal Matúš Havaš tiež s novým školským rekordom (2 min. 11s.).

            Okrem žiakov našej školy si odbehli 1 kolo aj predškoláci z MŠ vo Valaskej, zamestnanci Obecného úradu vo Valaskej a seniori z Valaskej.

            Veľká vďaka patrí všetkým zúčastneným za chuť športom ukázať cestu ku zdravšiemu životnému štýlu a to v každom veku.

            Okrem samotného behu mali žiaci sprievodné aktivity v triedach zamerané na zdravú výživu, význam pohybu, srdcovej činnosti. Tieto poznatky pretavili žiaci do podoby posterov. Ich práce sú vystavené na chodbe II. stupňa.

            Chcela by som sa poďakovať, žiakom 9. ročníka, triednym učiteľkám a pánovi školníkovi za spoluprácu pri organizovaní športového dňa, našim kuchárkam za pomoc pri občerstvení (príprava čaju, ovocia), Technickým službám za poskytnutie zátarás pri križovatkách na zvýšenie bezpečnosti našich žiakov. Poďakovanie patrí aj firme Geo Šport za to, že prispeli peknými cenami pre víťazov.            

            Už sa tešíme na nasledujúci ročník a výbornú atmosféru, ktorej pomohlo aj krásne a veľmi príjemné počasie babieho leta.

            Viac sa môžete dozvedieť vo fotoalbume.

            Mgr. J. Pohorelcová

          • HUTNÍCKY SKANZEN NA SKALKE

          • V piatok dňa 7.10.2022 sme v rámci hodiny techniky navštívili Hutnícky skanzen vo Valaskej. Od sprievodcu pána Milana Štéca sme sa dozvedeli o histórii hutníctva vo Valaskej a v okolitých obciach. Taktiež o tom, ako v minulosti žili ľudia, ktorí pracovali v tomto odbore. Bolo tam veľa exponátov, ktoré boli „zachránené“ zo skládky, pretože inakšie by boli tieto kúsky histórie zatratené. Ja som už skanzen navštívil druhýkrát a objektívne viem povedať, že robia míľové pokroky. Zo Skalky budete mať možnosť vidieť úžasný výhľad na celú Valaskú. Bol to perfektný zážitok a určite odporúčame zakomponovať túto destináciu do celodenného výletu.

            Príspevok pripravil: Adam Lenčo žiak 9. B triedy

          • HOREHRONSKÉ HRY BANSKÁ BYSTRICA

          • Dňa 5.10. 2022 sa v Banskej Bystrici uskutočnili krajské preteky v atletike „Horehronské dni“. Našu školu reprezentoval Matúš Havaš, žiak 9. A triedy. V disciplíne beh na 60m obsadil krásne 2. miesto časom 7,47 s. a v šprinte na 300 m obsadil skvelé 1. miesto s veľkým náskokom - časom 38,12 s. Matúšovi ďakujeme za výbornú reprezentáciu našej školy a srdečne blahoželáme ku dosiahnutým výsledkom.

            Mgr. J. Pohorelcová

          • ZBIERKA PRE ŠTVORNOHÝCH MILÁČIKOV

          • Všetci žiaci 9. ročníka sa mohli zapojiť do zbierky pre psíkov. Nikto veru neváhal a každý prispel rôznymi drobnosťami. 4.10.2022 sme navštívili psí útulok Tuláčik v Brezne a so sebou sme niesli granule, deky, obojky, uteráky,  konzervy i čistiace prostriedky.

            Boli sme nadšení! Idúc úzkym chodníkom nás sledovalo veľa očí psích kamarátov rôznej farby, rasy, veľkosti či povahy. Napriek rozdielom predsa len mali čosi spoločné. Bola to túžba po pohladení, hre a láskavom slove od človeka.

             

            ĎAKUJEME RODIČOM, ŽIAKOM A PEDAGÓGOM, KTORÍ NÁS PODPORILI!

          • SVET V KOCKE

          • Dňa 22. 9. 2022  naši piataci v rámci vyučovacieho predmetu technika absolvovali výstavu Svet v kocke, ktorú organizovalo Horehronské múzeum v Brezne. Žiaci si mohli prezrieť zaujímavé stavby z lega, ale aj sami niečo poskladať. Jeden žiak našej školy sa zapojil aj do súťaže Legostar a tak uvidíme, či sa jeho stavba stane výhernou. Výstavu sme zakončili prechádzkou po námestí a porovnávaním originálnych stavieb s tými, ktoré boli postavené z lega.

            Bol to skvelý zážitok.

            Príspevok pripravila: Mgr. Jenčová M. 

             

          • O VEĽKEJ REPE

          • Naši prváci sa stali za tento mesiac šikovnými žiakmi. Minulý týždeň vo štvrtok  a piatok sme si urobili projektové dni O repe. Vo štvrtok sme pracovali v triedach, kde sme si rozprávku prečítali, vlepili sme do Šlabikára podľa správneho poradia nálepky-postavičky za repu.   Vypracovali sme pracovné listy, kde sme trénovali počítanie, grafomotoriku a pozornosť. V piatok sme to roztočili v jazykovej učebni.  Čítali sme rozprávku pomocou obrázkov z interaktívnej tabule, zaraďovali sme správne podľa poradia postavičky,  ako rastie repa. Dramatizovali sme celú rozprávku, zaspievali sme si. Zahrali sme si bábkové divadlo O repe. A potom sme triedili ovocie a zeleninku, ochutnávali ich. Na záver sme si vytvorili knihu plnú úžasných zážitkov.

             

            Príspevok pripravili:  Mgr. Slašťanová I. a Mgr. Paločková L. 

          • ČISTÉ SLOVENSKO

          • Čisté Slovensko je iniciatívou Ministerstva životného prostredia SR. Jej hlavným cieľom je upratať voľne pohodený odpad v našej prírode, lesoch či v riekach.  Aj naši deviataci ukázali, že im záleží na prostredí, v ktorom žijú a prírodné krásy vo Valaskej im nie sú ľahostajné.  V rámci triednickej hodiny vyčistili odpad okolo altánkov, kde sa radi stretávajú všetky generácie obyvateľov.

            Veď obec, v ktorej žijeme, je našou vizitkou. Zamyslime sa preto a snažme sa prispievať k zlepšeniu kvality životného prostredia tým, že sa budeme viac zaujímať o svoje okolie.

            Žiaci 9. ročníka