• NAŠI ŠTVRTÁCI V ŠKOLE V PRÍRODE

          • Žiaci 4.A a 4.B strávili týždeň od 22. 05. – 26. 05. 2023 v škole v prírode v Národnom parku Nízke Tatry. Po príchode sa ubytovali v penzióne Kúria na Táľoch, kde boli pre nich pripravené útulné izby. Celý pobyt od rána až do večera mali bohatý program.

            Každý deň začínali rozcvičkou a ranným kruhom, kde sa dozvedeli celodenné aktivity. Občas počasie prekazilo naše plány, ale to sa vôbec neodzrkadlilo na dobrej nálade. Nechýbali ani turistické vychádzky, na ktorých štvrtáci spoznávali okolie, rastliny i živočíšnu ríšu a vychutnávali si čaro prírody. Žiaci získali aj cenné informácie na besedách s pracovníčkami z Národného parku Nízke Tatry a s dobrovoľnými záchranármi z Horskej služby Poľana.

            Popoludnia patrili poučnému, a najmä zábavnému animačnému programu. Dni utekali rýchlo. Štvrtkový večer patril rozlúčkovej diskotéke so školou v prírode a v piatok ráno nastalo veľké balenie domov a hľadanie pokladu. Všetci zúčastnení štvrtáci si odniesli so sebou množstvo zážitkov, na ktoré budú dlho spomínať.

             

            Mgr. Katarína Maruškinová

          • TECHNICKÁ SÚŤAŽ

          • V stredu 24. 5. 2023 si päť trojčlenných ôsmackych tímov zmeralo sily na Technickej súťaži, ktorá sa konala v SŠ v Kremničke pod záštitou klubu AMAVET č. 937. Našu ZŠ reprezentovali Samuel Ottinger (8.A), Tamara Lengyelová a Peter Fortiak (8.B). Súťaž mala  dve časti: technickú - zameranú na tvorivosť, zručnosť a predstavy, vedomostnú -  zameranú na myslenie a pamäť. Celkovo prebehla  v 4. kolách. Na začiatku vedúci skupiny vylosoval písmeno, pod ktorým 2 kolá  súťažila skupina. Potom si každý žiak vylosoval číslo, pod ktorým ďalšie 2 kolá  pracoval anonymne. Súťaž bola zaujímavá. Aj keď sa nám nepodarilo umiestniť na prvých troch miestach, podľa vyjadrenia  poroty sme preukázali vedomosti porovnateľné s našimi súpermi, pretože výsledky boli veľmi tesné. Zo súťaže sme si odniesli diplom za účasť, no o rok by sme to radi skúsili znova a zasiahli aj do poradia.

             

            Ingrid Macáková

          • TURNAJ VO VYBÍJANEJ

          • Vybíjaná je obľúbeným športom najmä žiakov na prvom stupni. Hravou formou rozvíja rýchlosť, obratnosť, vytrvalosť, ohybnosť a orientačnú pohybovú schopnosť. Tretiaci a štvrtáci sa na hodinách telesnej výchovy zodpovedne pripravovali pod vedením pani učiteliek. Svoje úsilie a hernú činnosť predstavili v stredu 17. 5. 2023 na turnaji vo vybíjanej.

            Každá trieda podala výborný výkon. V závere sa najviac tešili žiaci 4. B. Na druhom mieste sa umiestnila trieda 3. B, tretie mesto obsadili žiaci zo 4. A a štvrté miesto patrí triede 3. A.

             

             

            Mgr. Katarína Maruškinová

          • DEŇ ŠLABIKÁRA

          • Stať sa prvákom je veľká vec. Treba si zvyknúť na toľko nových ľudí, povinností, pravidiel.

            Ako po iné roky, aj tento rok úlohou prvákov bolo ukázať, čo sa za krátky čas strávený v školských laviciach naučili. Aby na toto obdobie deťom zostali krásne spomienky, čakal na prvákov slávnostný deň - Deň Šlabikára.

            Rodičia detí boli 17. 5. svedkami výnimočnej udalosti – pasovanie žiakov 1. ročníka. Pre prvákov boli pripra­vené úlohy, ktoré museli zvládnuť v skupinách, spolu s rodičmi. Žiaci nás presvedčili, že už vedia čítať, písať a počítať.

            Aj tento rok táto tradícia zanechala v očiach detí a rodičov veľa dojmov, z čoho sa veľmi tešíme. Viac sa môžete dozvedieť vo fotoalbume.

            Mgr. Slašťanová Ivana

          • OKRESNÉ KOLO V ATLETIKE STARŠÍCH ŽIAKOV A ŽIAČOK

          • Dňa 19. 5. 2023 sa žiaci našej školy zúčastnili okresného kola v atletike v Brezne.

            Žiaci súťažili ako jednotlivci, ale aj za svoju školu, kde za svoje výkony dostávali body.

            Našu školu reprezentovali:

            žiačky: Vašicová Aneta (800m, diaľka, štafeta 4x60m), Schvarzbacherová Patrícia (800m,

                     diaľka, štafeta 4x60m), Gonosová Martina (60m, diaľka, štafeta 4x60m), Gondová

                      Lenka (60m,800m, štafeta 4x60m)

            žiaci: Havaš Matúš (60m,800m, štafeta 4x60m), Oláh Viliam (60m, diaľka, štafeta 4x60m),

                      Púchovský Tomáš (800m, hod vortexom, štafeta 4x60m), Sluštík Filip (800m,hod

                     vortexom, štafeta 4x60m)

            Žiaci veľmi pekne reprezentovali školu a dosiahli nasledovné úspechy:

                 Vašicová Aneta 2.miesto 800m beh

                 Oláh Viliam – 3. miesto 60m beh

                 Havaš Matúš – 1. miesto 60m beh, 1.miesto 800m beh

                 Havaš M., Oláh V., Púchovský T. a Sluštík F. – 1. miesto štafeta 4x60m

                Vašicová A., Gondová L., Gonosová M., Schvarzbacherová P. – 3. miesto štafeta 4x60m           

                Družstvo ZŠ J.Simana získalo celkovo 3. miesto v súťaži škôl.

            Všetkým zúčastneným srdečne blahoželáme a prajeme ešte veľa podobných športových úspechov.

             Mgr. Pohorelcová Janka

          • DEŇ MLIEKA

          • Dňa 16. 5. sme si pripomínali deň mlieka. Aj naši žiaci na 1. stupni pri tejto príležitosti ochutnali mliečne výrobky, dozvedeli sa o bielom zázraku veľa nových a poučných informácií. Mnohí si zahrali mliečne pexeso, vypočítali jogurtové príklady, ba dokonca vyrobili veselé kravičky. Čo je však najdôležitejšie, že deťom mlieko chutí, chcú byť zdravé a preto nie len v tento deň, ale aj po celý rok budú konzumovať mlieko a mliečne výrobky.

            Mgr. Madliaková Diana

          • ČO SOM SA NAUČIL V 2. ROČNÍKU

          • Naši druháci v stredu, 17. 5. ukázali svojim rodičom, čo sa naučili v 2. ročníku.
            Rodičia mohli na otvorenom vyučovaní vidieť pokroky svojich detí v priamom vyučovacom procese. Deti spolupracovali s rodičmi v skupinách, pracovali vo dvojiciach, riešili tajničky, počítali príklady, tvorili vety. Prechádzali zážitkami z projektu Osmijankova literárna záhrada, spomínali na aktivity pri plnení kapsičiek i semienok z projektu, na knihy a príbehy, ktoré deťom odporučil Osmijanko.
            Predviedli svoje schopnosti, vedomosti a zručnosti, ktoré nadobudli v tomto školskom roku.
            Obe triedy spolu s rodičmi slávnostne ukončili projekt, diplomy svojim deťom odovzdali rodičia, ktorí pri plnení úloh spolupracovali, aj triedne učiteľky P. Hadžegová a M. Uhrinová.

            Mgr. Hadžegová Patrícia

          • SRDCE PRE JAROSLAVA SIMANA

          • Pokračujeme v tradícii a vydali sme už deviatu knihu dobrých skutkov, SRDCE PRE JAROSLAVA SIMANA. Je to kniha príbehov našich žiakov, ktoré ukrývajú dobro, schopnosť pomôcť druhému človeku, zvieratkám, prírode, dotvorená ilustráciami.

            Tak nech sa páči. Začítajte sa do príbehov našich sŕdc, ktoré darujeme iným ľuďom. Všímame si čo potrebujú a sme ochotní pomôcť.  Učíme sa  kráčať cestou lásky a dobra.

             

            Príbehy si môžete prečítať v časti  Život v škole → Kniha dobrých skutkov 9

             

            Mgr. Paprčková Katarína 

          • ODZNAK VŠESTRANNOSTI

          • Dňa 27. 4. 2023 sa uskutočnilo krajské kolo odznaku všestrannosti v Banskej Bystrici na Dukle. Predchádzalo tomu testovanie pohybovej výkonnosti žiakov našej školy v mesiaci november. Žiaci, ktorí získali najviac bodov sa potom zúčastnili krajského kola (po 1 dievčati a 1 chlapcovi zo 6. až 9.ročníka), kde sa súťažilo v prebehnutí dráhy s rôznymi prekážkami spolu s odovzdávaním štafety v rámci družstva. Pretekov sa zúčastnilo spolu 27 škôl. Slávnostný príhovor pri otvorení pretekov mal  olympijský víťaz- Matej Tóth. Žiaci mali možnosť zasúťažiť si a zmerať sily s ostaným školami. Našu školu reprezentovali títo žiaci:

            6. ročník - Sluštík Filip a Bachratá Michaela, 7. ročník - Púchovský Tomáš a  Perichtová Daniela, 8. ročník - Schvarzbacherová Patrícia a  Faško Jakub a 9. ročník - Havaš Matúš a Bundová Marika.

            Mgr. Pohorelcová Janka

          • ČO VIEŠ O HVIEZDACH?

          • 25. 4. 2023 reprezentovala našu školu na krajskom kole súťaže "Čo vieš o hviezdach?" žiačka 6. A triedy, Nina Šaková. Súťaž sa konala v Planetáriu v Žiari nad Hronom. Nina sa popasovala z náročnými úlohami a obsadila krásne 4. miesto. Postup na ďalšie kolo súťaže jej unikol len o 1 bod. Zároveň ďakujeme rodičom žiačky, ktorí ju na súťaži sprevádzali.

            RNDr. Mariana Rafajová

          • RODIČOVSKÉ ZDRUŽENIE 9. ROČNÍK

          • Dňa 21. 4. sa konalo slávnostné stretnutie žiakov deviateho ročníka so svojimi rodičmi. Musím zhodnotiť, že atmosféra medzi rodičmi bola dobrá, rodičia sa navzájom rozprávali a každý si našiel niekoho, aby tam nebol sám. Každého žiaka pozorne počúvali a popíjali pri tom kávu či jedli zákusok. Zazneli básne, poviedky, úvahy na tému domov, rodina, vzdelanie a vlasť. Aj hra na harmonike. Pustili sme im prezentáciu, kde boli naše staré fotky. Aj keď nám prišli niektoré vtipné, rodičom sa veľmi páčili a hľadali nás na fotografiách. Určite si radi zaspomínali na staré školské časy, keď sme boli ešte malé deti. Boli radi, že nás vidia spolu. Vraj sme všetci tak rýchlo vyrástli. Pri našej prezentácií článkov som zbadala, že sa dokonca jedna mamina aj rozplakala, bolo to milé ... Na konci bolo fotenie sa v rámiku, ktorý sme vyrobili. Všetci sme si mysleli, že nepôjde ani jeden rodič, ale nakoniec išli všetci a s veľkou radosťou. Naše pani učiteľky dostali darčeky. Rodičia mali krásne príhovory. Takže bolo to vydarené posledné rodičovské. Každým týždňom si viac a viac uvedomujeme, že pomaly ale isto sa naša cesta tu na základnej škole končí a vážime si s plynúcim časom podobné akcie.

            Napísala: Anna Kristína Bartošová a žiaci deviateho ročníka

          • ŽREBOVANIE ŽOLÍKA

          • Milí čitatelia školského časopisu, ďakujeme všetkým, ktorí si zakúpili tretie číslo časopisu Cŕŕn. Predal sa v počte 80 kusov. Veríme, že vás jeho obsah zaujal.

            Mnohí z vás využili možnosť získať žolíka. Vhodili ho s menom a triedou do schránky pri zborovni na 2. stupni alebo do krabičky na 1. stupni a zapojili sa do súťaže. Novinárky Michaela a Lea vyžrebovali víťazov.

            Miško Petr zo 4. B, Sofia Križianová z 5. B, Nina Šaková zo 6. A, Petra Kováčiková zo 6. B, Adam Švantner z 9. B si vychutnajú zdravú desiatu.

            Gratulujeme.

            Mgr. Martina Tyčiaková a novinári

          • ZÁKLADNÝ PLAVECKÝ VÝCVIK

          • V dňoch 17. až 21. apríla sa uskutočnil základný plavecký výcvik pre žiakov 3. ročníka v Závadke n./Hronom pod vedením p. uč. Pohorelcovej. Deťom sa venovali aj pani učiteľky Piliarová Š., Slašťanová I.  a Poliaková M.. Výcviku sa zúčastnilo 27 detí. Prvý deň boli žiaci rozdelení do 4. skupín, z ktorých boli 2 skupiny neplavci. Na konci týždňa zvládli všetci preplávať najmenej šírku bazéna plaveckým štýlom kraul, znak alebo prsia. Počas celého týždňa boli deti veľmi snaživé, voči sebe priateľské a preto vládla veľmi dobrá nálada. Posledný deň každé družstvo ukázalo čo sa za týždeň naučili. Všetci si navzájom fandili. Na záver plaveckého výcviku dostali  sladkú odmenu a diplom.

            Mgr. Janka Pohorelcová

          • ŠKOLSKÝ TURNAJ VO VOLEJBALE

          • Po niekoľko ročnej, vynútenej  pauze sme tento  rok zorganizovali školské kolo zmiešaných družstiev vo volejbale žiakov ôsmeho a deviateho ročníka. Turnaja sa zúčastnil výber žiakov jednotlivých tried. Hrali systémom každý s každým.  Z víťazstva sa môže tešiť družstvo VIII. B triedy. Na druhom mieste skončili žiaci IX. B triedy a tretie miesto patrí družstvu IX. A triedy. Úlohou hlavného rozhodcu sa zhostil vedúci volejbalového krúžku Bc. Juraj Kriváň za čo mu ďakujeme.

            Víťazom blahoželáme a všetkým zúčastneným ďakujeme za krásne športové zápolenie.

            Viac vo fotogalérii.

            PaedDr. Badinková Michaela

          • OSMIJANKOVA LITERÁRNA ZÁHRADA

          • Žiaci druhých ročníkov sa zapojili do 19. ročníka celoslovenského literárneho projektu Osmijankova literárna záhrada. Počas štyroch mesiacov pracovali na literárnych úlohách, kapsičkách a semienkach od Osmijanka. Pod vedením hlavných záhradníčok, pani učiteliek triednych P. Hadžegovej a M. Uhrinovej plnili rôzne úlohy, ktoré vyplývali z kníh a príbehov, ktoré pre deti pripravil Osmijanko.
            Mama Osmijanka, pani spisovateľka Krista Bendová, sa narodila presne pred 100 rokmi. Žiaci sa z pracovného zošita dozvedeli nové informácie o Osmijankovi a jeho Osmidunčovi, aj o K. Bendovej.

            Žiaci spolu čítali knihy, plnili rôzne úlohy v škole aj doma z čoho znikli hodnotné práce, leporelá, knižky, zápisky, kresbičky, plagáty, ktoré odosielame Osmijankovi do jeho literárnej záhrady tak, ako mnoho iných tried a rodín na Slovensku. Táto práca našich žiakov obohatila v mnohých smeroch a tešíme sa na Osmijankovu online výstavu, v ktorej budú vystavené aj naše skvosty.

            Viac sa môžete dozvedieť vo fotoalbume.


            Mgr. Hadžegová Patrícia

             


             

          • OK BIOLOGICKEJ OLYMPIÁDY

          • Úspešné riešiteľky školského kola biologickej olympiády si zmerali sily v okresnom kole v Brezne. V projektovej časti zvíťazila Dorotka Blahútová zo VI.B s témou "Tibetská huba v rôznych druhoch mlieka", na druhom mieste skončila Laura Predajnianska zo VI.B s témou "Účinnosť  slizu afrického slimáka". V teoreticko-praktickej časti v konkurencii 18 žiakov skončila Daniela Perichtová zo VII.B na druhom mieste a Tamarka Brutovská zo VII.A na 13. mieste. 

            Spoločnými silami sme opätovne spravili dobré meno našej škole. Dievčatám ešte raz blahoželáme k úspešnej reprezentácii.

             

            PaedDr. Matúš Magera

          • OK VO FLORBALE

          • V utorok 18.4.2023 sa uskutočnilo okresné kolo florbalovej súťaže. V konkurencii siedmich škôl sme získali veľmi pekné 3. miesto. V základnej skupine sme zo skóre 7:0 postúpili do semifinále, kde sme prehrali tesne 3:2. V zápase o 3. miesto sme však vyhrali. 

            Opäť sme mali väčšie množstvo striel na bránu, ktoré neskončili gólom, pretože ich vychytala  Tamara Lengyelová, ktorá má na konte štyri zápasy s čistým kontom.

            Našou najlepšou strelkyňou bola kapitánka Magdaléna Schvarzbacherová, ktorá strelila 7 z 10 gólov.

            PaedDr. Matúš Magera

        • ZMENA ODCHODU AUTOBUSU
          • ZMENA ODCHODU AUTOBUSU

          • Vážení rodičia.

            Oznamujeme Vám, že v utorok, 25. 4. 2023, budú mať žiaci skrátené vyučovanie, ktoré bude končiť 5. vyučovacou hodinou. Odchod školského autobusu spred školy bude v zmenenom čase a to o 12:45 hod.

            Ďakujeme za porozumenie.  

          • 11. ROČNÍK AKCIE VYČISTIME SI OBEC

          • Dňa 18. 4. sme zorganizovali už 11. ročník akcie Vyčistime si obec. Akcie sa zúčastnili žiaci našej základnej školy, deti z materskej školy vo Valaskej a žiaci zo ŠZŠ vo Valaskej, zástupcovia dôchodcov a dobrovoľníci z radov dospelých. Spolu 367 detí a množstvo pedagógov a dospelých dobrovoľníkov.

            Žiaci našej školy boli prvé dve vyučovacie hodiny v triedach. Snažili sa dať starému oblečeniu novú šancu, pretvárali ho na niečo iné, znovu použiteľné. Strihali, šili, maľovali na staré tričká, nohavice, mikiny. Vyrobili veľa výrobkov: letné oblečenie, čiapky, tašky, peračníky, vankúšiky, náhrdelníky, stojany na perá, košíky, hračky pre mladšie deti, hračky pre domácich miláčikov. Dokonca triede 7. A sa podarilo vytvoriť dva obrazy technikou koláže zo starého oblečenia. Výstavu prác žiakov si môžete pozrieť na prízemí  budovy druhého stupňa alebo vo fotogalérii.

            Potom sme sa presunuli na námestie vo Valaskej, kde si žiaci vypočuli príhovor od starostu obce pána Mgr. Jenču a pani učiteľky Ing. Slezákovej a od žiakov  zo 6. A triedy. Po úvodných slovách a rozdaní vriec a rukavíc sme sa rozdelili na úseky. Rozdelili sme sa na rôzne smery – Piesok, Stará Valaská, Nová Valaská, Chvatimech, jazierko v Starej Valaskej a v Novej Valaskej, okolie fary, okolie  autobusových a železničných zastávok.

            Niektoré miesta zostali nevyčistené (kvôli  hygiene a bezpečnosti žiakov), tie nahlásime pracovníkom obecného úradu, aby sa postarali o vyčistenie.

            Ďakujeme OÚ vo Valaskej za podporu (vrecia a rukavice pre žiakov a aj za sladkú odmenu).

            Fotky z akcie si môžete pozrieť vo fotogalérii.

             Všetkým zúčastneným ďakujeme za aktívnu účasť.

             

             Koordinátorka ekologickej výchovy,  Ing. Zuzana Slezáková

               

          • OK VO VYBÍJANEJ DIEVČAT

          • Dňa 14. 04. 2023 sa v športovej hale na Mazorníku konalo okresné kolo vo vybíjanej. Dievčatá  boli úžasné a dali do zápasov všetko. Vybojovali si krásne tretie miesto, za čo im srdečne blahoželáme. 

            Mgr. Monika Jenčová