• ZMENA ODCHODU AUTOBUSU
          • ZMENA ODCHODU AUTOBUSU

          • Vážení rodičia.

            Oznamujeme Vám, že v utorok, 25. 4. 2023, budú mať žiaci skrátené vyučovanie, ktoré bude končiť 5. vyučovacou hodinou. Odchod školského autobusu spred školy bude v zmenenom čase a to o 12:45 hod.

            Ďakujeme za porozumenie.  

          • 11. ROČNÍK AKCIE VYČISTIME SI OBEC

          • Dňa 18. 4. sme zorganizovali už 11. ročník akcie Vyčistime si obec. Akcie sa zúčastnili žiaci našej základnej školy, deti z materskej školy vo Valaskej a žiaci zo ŠZŠ vo Valaskej, zástupcovia dôchodcov a dobrovoľníci z radov dospelých. Spolu 367 detí a množstvo pedagógov a dospelých dobrovoľníkov.

            Žiaci našej školy boli prvé dve vyučovacie hodiny v triedach. Snažili sa dať starému oblečeniu novú šancu, pretvárali ho na niečo iné, znovu použiteľné. Strihali, šili, maľovali na staré tričká, nohavice, mikiny. Vyrobili veľa výrobkov: letné oblečenie, čiapky, tašky, peračníky, vankúšiky, náhrdelníky, stojany na perá, košíky, hračky pre mladšie deti, hračky pre domácich miláčikov. Dokonca triede 7. A sa podarilo vytvoriť dva obrazy technikou koláže zo starého oblečenia. Výstavu prác žiakov si môžete pozrieť na prízemí  budovy druhého stupňa alebo vo fotogalérii.

            Potom sme sa presunuli na námestie vo Valaskej, kde si žiaci vypočuli príhovor od starostu obce pána Mgr. Jenču a pani učiteľky Ing. Slezákovej a od žiakov  zo 6. A triedy. Po úvodných slovách a rozdaní vriec a rukavíc sme sa rozdelili na úseky. Rozdelili sme sa na rôzne smery – Piesok, Stará Valaská, Nová Valaská, Chvatimech, jazierko v Starej Valaskej a v Novej Valaskej, okolie fary, okolie  autobusových a železničných zastávok.

            Niektoré miesta zostali nevyčistené (kvôli  hygiene a bezpečnosti žiakov), tie nahlásime pracovníkom obecného úradu, aby sa postarali o vyčistenie.

            Ďakujeme OÚ vo Valaskej za podporu (vrecia a rukavice pre žiakov a aj za sladkú odmenu).

            Fotky z akcie si môžete pozrieť vo fotogalérii.

             Všetkým zúčastneným ďakujeme za aktívnu účasť.

             

             Koordinátorka ekologickej výchovy,  Ing. Zuzana Slezáková

               

          • OK VO VYBÍJANEJ DIEVČAT

          • Dňa 14. 04. 2023 sa v športovej hale na Mazorníku konalo okresné kolo vo vybíjanej. Dievčatá  boli úžasné a dali do zápasov všetko. Vybojovali si krásne tretie miesto, za čo im srdečne blahoželáme. 

            Mgr. Monika Jenčová

          • LESNÍCKY DEŇ NA ZŠ

          • 13. 04. 2023 sme na škole zorganizovali Lesnícky deň, ktorý žiaci strávili v lese vo Vydrovskej doline. Tento výnimočný deň  bol organizovaný v spolupráci s LSR š. p., organizačná zložka Horehronie a SOŠ lesníckou a drevárskou J. D. Matejovie  v Liptovskom Hrádku. Zamestnanci štátnych lesov a zamestnanci  a žiaci strednej školy si pripravili zaujímavé stanovištia, na ktorých sa žiaci veľa naučili o lese, zvieratách, ktoré v ňom žijú a iných zaujímavostiach. Veľké poďakovanie patrí pánovi Ing. Michalovi Kofirovi, ktorý žiakom našej školy tento zážitok sprostredkoval.

            Viac o tejto akcii sa môžete dozvedieť vo fotogalérii.

          • ZÁPIS DO 1. ROČNÍKA

          • V stredu, 12. apríla 2023, sme v priestoroch školy privítali budúcich prváčikov a ich rodičov na slávnostnom zápise. Mnohé deti sa nevedeli slávnostného dňa dočkať. Ich budúci kamaráti  zo Školského klubu detí Zebra vyrobili pre nich prekvapenie, ktoré ich čakalo pri vstupe do budovy.  Pani učiteľky pre nich pripravili rôzne aktivity a v závere si mohli prezrieť našu školu v sprievode žiakov deviateho ročníka.  

            Veríme, že sa deťom a rodičom v našej škole páčilo a tešíme sa na stretnutie v septembri.

          • ČO VIEŠ O HVIEZDACH ?

          • je názov súťaže, ktorej okresného kola sa zúčastnili 13.4.2023 v CVČ Brezno piati žiaci našej školy. Ich  úlohou bolo vyriešiť rôzne typy úloh so spoločným zameraním na astronómiu.. Súťažilo sa v dvoch kategóriách. V prvej kategórii 4. - 6.ročník sa naša žiačka Nina Šaková zo 6. A umiestnila na 1. mieste. V druhej kategórii 7. - 9.ročník obsadil 1. miesto Matúš Badinka z 9. B a 2. miesto Alexandra Gažová  zo 7. A. Títo žiaci postupujú do krajského kola tejto súťaže, ktoré sa uskutoční 25. apríla 2023 v Planetáriu v Žiari nad Hronom. Úspešným riešiteľom držíme palce v krajskom kole.

            RNDr. Mariana Rafajová

          • VÝSADBA STROMOV

          • Záleží nám na budúcnosti našej krajiny, ktorá sa borí s meniacimi sa klimatickými podmienkami. Jednou z aktivít v mesiaci apríl, ktorý je venovaný ochrane životného prostredia, bola výsadba stromov v areáli školy. Tu je malá ukážka ako sa darilo našim deviatakom pri sadení stromov.

        • APRÍL - MESIAC ZBERU ELEKTROODPADU
          • APRÍL - MESIAC ZBERU ELEKTROODPADU

          • Žiaci Základnej školy Jaroslava Simana vo Valaskej vyhlasujú Mesiac zberu elektroodpadu.

            Máte doma nefunkčné elektrospotrebiče? V rámci  jarného upratovania ich prineste do našej základnej školy (do budovy 2. stupňa a odovzdajte pánovi školníkovi alebo pani učiteľke Slezákovej).

            Pomôžete prírode a aj našej škole.  

            Ktorý elektroodpad zbierame? Všetko, čo je na elektriku a je to už nefunkčné okrem veľkých elektrospotrebičov ako sú chladničky a práčky.

            Zbierame nefunkčné mixéry, fény, počítače a príslušenstvo k nim, pokazené elektrické hračky, mobily, mikrovlnky.

             

            Vyzbieraný elektroodpad nebude poškodzovať prírodu na skládkach odpadu  a  bude zhodnotený na suroviny, ktoré sa dajú znova použiť.

             

            Za ochotu pomôcť vám ďakujú žiaci Základnej školy Jaroslava Simana.

             

            Ing. Zuzana Slezáková

          • ZÁPIS DO 1. ROČNÍKA

          • Zápis do 1. ročníka sa nezadržateľne blíži. S budúcimi prváčikmi  sa stretneme 12. 4. 2023, v stredu, od 15:00 hod do 17:00 hod. v budove 1. stupňa. Tešíme sa na vás. 
          • 1. APRÍL - SVETOVÝ DEŇ VTÁCTVA

          • Prílet prvých lastovičiek je symbolom príchodu jari a prebúdzania sa prírody.  V kalendári sa nachádza 1. apríl ako Svetový deň vtáctva.  Založil ho slovenský prírodovedec Oto Hermann., ktorý sa narodil, žil a pôsobil v Brezne. Tento sviatok sa traduje od roku 1900 a pôvodne sa spájal aj s oslavou stromov.

            Na 1. stupni našej ZŠ sme sa rozhodli žiakom priblížiť tento deň interaktívnou výstavou, na ktorej sa môžu o našom vtáctve dozvedieť rôzne zaujímavé informácie.

            Mgr. Paločková Lucia

          • MATEMATICKÉ POPOLUDNIE

          • 30. 3. 2023 si zábavnou formou zmerali matematické vedomosti žiaci 5. aj  6. ročníka. Všetci zúčastnení sú víťazmi, nakoľko venovali svoj voľný čas zábave, pri ktorej ani nepostrehli, že sa učia.

            Súťažili medzi sebou v každom ročníku štyri trojčlenné družstvá. Žiaci boli ocenení vecnými cenami a pre nás organizátorov je najväčším ocenením otázka „Bude ešte takáto súťaž? „

            Ing. Miklovičová Anna

             

          • BESEDA SO SPISOVATEĽKOU ALICOU FRÜHWALDOVOU

          • ,,Vojna v tesnej blízkosti nám ukázala, že mier je krehký a zároveň pripomenula, že pre zachovanie mieru je potrebné aj niečo robiť.“ 

            Dňa 29.3. 2023 nám bolo dopriate výnimočné a vzácne stretnutie s autorkou knihy O koľko lásky som prišla, s pani Alickou Frühwaldovou. Žiaci 9. ročníka sa z jej osobného rozprávania dozvedeli o živote v Banskej Bystrici pred vojnou a o prežití rasovo prenasledovanej rodiny v priebehu 2. svetovej vojny.  Autorka veľmi citlivo priblížila príbeh svojich rodičov, ktorí sa počas tohto obdobia museli ukrývať v horách a osud jej starých rodičov a tety, ktorí sa už domov nikdy nevrátili. 

            Ďakujeme a veríme, že aj Váš príbeh bude varovaním, aby sme sa nikdy nespoliehali na samozrejmosť mieru a tiež výzvou aktívne konať pre život v mieri, aby sme predišli hrôzam vojny.

             

            Žiaci 9. ročníka

          • EXKURZIA DO MÚZEA SNP

          • Dňa 24.3. mali žiaci deviateho ročníka možnosť rozšíriť si vedomosti o Slovenskom národnom povstaní vďaka exkurzii v Múzeu SNP v Banskej Bystrici. Prehliadka sa začala krátkym filmom so symbolickými zábermi opisujúcimi krutý život počas 2. svetovej vojny. Gregoriánske chorály celému filmu dodávali neobyčajnú a svojím spôsobom strašidelnú atmosféru. Po krátkom filme sme sa presunuli o poschodie vyššie, kde sa začala „pravá“ exkurzia. Pre pochopenie priebehu a dôvodu realizovania SNP sme najprv museli vedieť, čo vlastne Slovenskému národnému povstaniu predchádzalo. A preto sa prvá polovica prehliadky niesla v znamení obohacovania a oprašovania si vedomostí z obdobia druhej svetovej vojny. Dozvedeli sme sa mnoho nových informácií o zbraniach, uniformách, oceneniach a plánoch, ako sa pri bojoch počas 2. sv. vojny postupovalo. Keď sme sa chronologicky blížili k počiatku SNP, exkurzia nabrala úplne iný spád. Odrazu sme sa vedeli s veľa informáciami stotožniť, pretože všetko o čom sme práve počúvali, sa dialo na našom území. Presne v meste, v ktorom sme sa nachádzali. Množstvo informácií, ktoré sme sa snažili spracovať je naozaj neuveriteľné. Už nám zostávalo iba pár vitrín a tabúľ s dobovými predmetmi a faktami a čakal nás koniec prehliadky. Ešte tesne pred odchodom z múzea nám lektor povedal, že od vstupu až ku plátnu, kde sa premietal úvodný film vedie presne presne 44 schodov. Odteraz nikdy nezabudneme, že Slovenské národné povstanie sa odohrávalo v roku 1944. Chceli by sme poďakovať za možnosť priblížiť si kus našej histórie. Ďakujeme.

            Adam Lenčo, žiak  9.B triedy

        • ŠKOLSKÝ ČASOPIS CŔŔN 3 V PREDAJI
          • ŠKOLSKÝ ČASOPIS CŔŔN 3 V PREDAJI

          • V akých súťažiach boli naši žiaci úspešní? Čím sme žili vo fašiangovom období? Kto hral divadlo?  V ktorej triede vybuchli sopky? Kadiaľ sa tárali družinári počas jarných prázdnin? Kto je nová pani učiteľka? Ako vidíme našich učiteľov?  Kto napísal pekné slohy alebo básne? Odpovede na tieto otázky nájdete v školskom časopise Cŕŕn 3. Predávať ho do tried prídu novinári počas vyučovania v piatok a počas nasledujúceho týždňa. Cena časopisu je 0,50 €. Na poslednej strane časopisu je žolík, nezabudnite ho vypísať, vystrihnúť a vhodiť do krabičky alebo schránky na prízemí školy pri zborovni na 1. aj 2. stupni. Víťazov budeme žrebovať. 5.3. 2023. Preklikať si môžete aj online verziu školského časopis. TU: https://crrn-noviny-9.webnode.sk/

            Vychutnajte si všetky jarné okamihy a čítajte časopis Cŕŕn.

             

            To vám prajú redaktori časopisu CŔŔN a Mgr. Martina Tyčiaková

          • BESEDA SO SPISOVATEĽKOU GABRIELOU FUTOVOU

          • Dňa 21. marca 2023 sa v priestoroch obecného úradu vo Valaskej uskutočnila v rámci marca – mesiaca knihy beseda so spisovateľskou Gabrielou Futovou.  

            My, žiaci štvrtého a piateho ročníka, sme mali možnosť stretnúť sa s autorkou kníh, ktoré poznáme a radi čítame. Rozhovor bol vedený na rôzne témy – aká je práca spisovateľa, ako sa píše kniha, ako dlho to trvá, kým sa nám dostane do rúk. Dozvedeli sme sa, že pani spisovateľka má už dvadsaťtri spisovateľských rokov, čiže už toľko rokov sa venuje písaniu, a napísala už tridsať kníh. Autorka čerpá inšpiráciu najmä zo svojho okolia. Rada píše nielen príbehy o deťoch, ale aj o zvieratách. Rozhovor nám s pani Gabikou ubehol rýchlo a veľmi sa nám páčil. Trpezlivo a vtipne odpovedala na naše zvedavé otázky. Zároveň sme mali možnosť kúpiť si jej knihy, do ktorých nám napísala venovanie a dala autogram.

            Za pozvanie na besedu ďakujeme pracovníčke obecného úradu Barbore Morovej a pánovi Tomášovi Nátherovi patrí poďakovanie za zachytenie atmosféry fotoaparátom počas tohto milého a nezabudnuteľného stretnutia.

             

            Mgr. Maruškinová Katarína

          • VOĽNOČASOVÁ KOLEKCIA OBLEČENIA

          • Dobrý deň všetkým!
            Máme pre Vás skvelú novinu!
            Naša škola má vlastnú voľnočasovú kolekciu oblečenia. O jej podobe pomohli rozhodnúť sami žiaci, jej náhľad vidíte nižšie a je možné si ju aktuálne zaobstarať v našom e- shope: https://www.kraloveskoly.cz/zsvalaska/ 

            Objednávanie je už spustené a bude možné až do 12.4. Nasledujúci deň sa e-shop uzatvorí a objednané veci pôjdu do výroby. Neváhajte preto, ak si chcete zadovážiť ten svoj kúsok zo školskej kolekcie!  


            Dúfame, že z kolekcie budete mať rovnakú radosť ako máme my!  
            (Môže sa stať, že ceny v e-shope sa zobrazia v CZK. V hornej lište e-shopu nastavíte EUR)

              
            S pozdravom a prianím pekného dňa 

            vedenie školy 

          • POĎAKOVANIE

          • V mene celého pedagogického zboru patrí veľké poďakovanie všetkým žiakom, rodičom, Rade rodičov a pánovi starostovi za to, že si na nás spomenuli, obdarovali nás kvietkom, koláčikom, pekným veršom či milým slovom. 

            Ďakujeme. 

          • VYNIESLI SME MORENU

          • V utorok 21. marca žiaci 6. B na hodine regionálnej výchovy vyrobili Morenu a na 6. vyučovacej hodine sme ju spolu so žiakmi 6.A a pani učiteľkou Alexandrou Honkovou išli vyniesť k rieke, tam sme ju zapálenú hodili z mosta do vody, čím sme vyhnali zimu z dediny – ako hovoria staré tradície. Na moste sme si predtým spoločne zarecitovali báseň Morena, Morena, kde’s prebývala.

            Mgr. Michaela Mičianiková