• 5. ROČNÍK- PREZENTOVANIE MODELOV SOPIEK

          • Žiaci 5. ročníka predstavili na hodine geografie svoj vypracovaný projekt - model sopky. Projekt bol zadaný na dobrovoľnej báze a o to príjemnejšie bolo zistenie, že ho vypracovala väčšina žiakov 5. ročníka. Na hodinách sme mohli vidieť sopky z purpeny, zo slaného cesta, z papiera, z modelovacej hmoty či zo sadry. Sopky boli jedinečné a originálne. Výbuchy sopiek boli prevedené z rôznych zdrojov ( olej, sóda bikarbóna, ocot, tortová fontána - ohňostoj,...). Žiaci predstavili svoju sopku - aký materiál použili, kto im pomáhal, ako dlho im trvala výroba,... Počas prezentácie jednotlivých sopiek vládlo v triede tajomné ticho, záujem plný očakávania, čo sa bude diať,  ako to dopadne. Prezentácia dopadla veľmi úspešne. Žiaci zistili akí sú tvoriví, originálni a nápadití. Dôležité je, že deti mali zo svojich výrobkov radosť. Dokázali zúročiť svoje teoretické vedomosti do praktickej úlohy -  projektu.

            Mgr. Pohorelcová Janka

          • 100. ROKOV MATICE SLOVENSKEJ

          • Naša základná škola ako kolektívny člen MO MS vo Valaskej sa zapojila do súťaže o logo MS pri príležitosti storočnice založenia odboru. Spomedzi 71 výtvarných prác vybrala porota 6, ktoré boli na slávnostnej vernisáži ocenené vecnými darčekmi. Zvyšné diela boli ocenené sladkou odmenou. Najlepšia práca bude celý rok používaná pri akciách obce a MO MS. Víťazkou sa stala žiačka Danielka Perichtová VII.B.
            Ďakujeme za pomoc, ochotu a nápady pri realizácii pani učiteľkám výtvarnej výchovy a regionálnej výchovy.

            PaedDr. Magera Matúš

          • 7. ROČNÍK- BESEDA O NÓRSKU A ISLANDE

          • Dňa 10. 3. si mohli žiaci 7. ročníka vypočuť pútavé rozprávanie Dominiky Schallerovej z jej ciest po Nórsku a Islande. Žiaci sa dozvedeli množstvo zaujímavých informácií ohľadom krajín, spôsoboch cestovania či o mentalite ľudí v severských krajinách. Mohli zistiť a porovnať v čom sú tieto krajiny odlišné od našej. Cez krásne fotografie sa mohli preniesť do nádhernej prírody – fjordov v Nórsku, miesta za polárnym kruhom, súostrovie Lofoty, gejzíry a ľadovce na Islande. Beseda žiakov veľmi zaujala a navnadila ich do poznávania krajín a ľudí, cestovania v budúcnosti.

            Mgr. Pohorelcová  Janka

        • BURZA KNÍH
          • BURZA KNÍH

          • Správkyňa žiackej knižnice a triedne učiteľky na 1. stupni organizujú pri príležitosti marca - mesiaca knihy BURZU KNÍH pre žiakov 1. stupňa. Touto aktivitou chcú predovšetkým podporiť prirodzený záujem žiakov o čítanie, rozvíjať ich skúsenosti ako a podľa čoho si knihu vybrať,  dať prečítaným knihám druhú šancu, čím nepriamo chrániť aj životné prostredie, podporovať u žiakov zmysel pre charitatívne správanie a podporiť myšlienku, že knihu by mal vlastniť každý, aj žiaci zo sociálne znevýhodneného prostredia. Bližšie informácie sa žiaci dozvedeli z informačných letáčikov, ktoré si prevzali od triednych učiteliek a vy sa ich  dozviete po kliknutí na nasledujúci odkaz - BURZA_knih.pdf

            ĎAKUJEME VŠETKÝM, ktorí Burzu kníh akýmkoľvek spôsobom podporili☺

                     

            Mgr. Štefánia  Piliarová, správkyňa žiackej knižnice na 1. stupni

          • OSLOBODENIE OBCE

          • Valaská je slobodná! 6. marec je nezmazateľne zapísaný do sŕdc Valašťanov, je dňom oslobodenia a bránou do nového slobodného života.
            S úctou a vďakou sme si spolu so žiakmi 6. A a 6. B triedy, pani učiteľkami Z. Slezákovou, A. Honkovou, M. Mičianikovou, zástupcami obce a občanmi obce boli pripomenúť veľmi dôležité míľniky našej obce pri Pomníku padlým rumunským vojakom, ktorí zahynuli pri oslobodení obce v roku 1945.
            ... nesmieme nikdy zabudnúť!

            PaedDr. M. Magera

          • ROZHODNITE O VÍŤAZNOM NÁVRHU

          • Krásny deň všetkým,


            máme pre Vás jedno skvelé prekvapenie!
            Do školy prichádza nová školská kolekcia a ste to práve Vy, kto rozhodne o jej podobe! Hlasujte do 17.3. o tom, ktorý z trojice motívov sa Vám páči najviac. Víťazný motív potom použijeme na vytvorenie celej kolekcie, kde nájdete nielen mikiny ale aj tričká, čapice, batohy a ďalšie kúsky :-)

            Hlasovať môžete tu: https://schoolsunited.cz/hlasovani/bb51f259

          • PREHLIADKA SPEVÁCKYCH TALENTOV

          • Dňa 23. 02. 2023 sa uskutočnila pre žiakov 1. – 4. ročníka „Prehliadka speváckych talentov“, ktorej cieľom bolo prehĺbiť v žiakoch radosť zo spevu a hudby.

            Žiaci si mohli vybrať ľudovú alebo umelú pieseň, od nejakého skladateľa a prostredníctvom hudobného sprievodu s klavírom alebo „a cappella“ (teda bez hudobného sprievodu) ju zaspievať. Predviedlo sa celkovo 33 žiakov, ktorí sa nám ukázali ako sólisti, vo dvojiciach, trojiciach i vo viacpočetných skupinkách.

            Porota, ktorá si veľmi pozorne všímala ako žiaci artikulujú, intonujú a majú takpovediac precítenú danú skladbu bola veľmi milo prekvapená s akou chuťou a žiarivým úsmevom sa žiaci predviedli.  Všetci, ktorí sa zúčastnili tohto podujatia si odnášali so sebou pochvalný list, malú pozornosť a skvelý pocit z toho, že ich spievať baví a budú sa tomu venovať i naďalej.

             

            Príspevok pripravila:

            Mgr. Lucia Nátherová

          • JARNÉ PRÁZDNINY V ŠKD ZEBRA

          • Našu prázdninovú činnosť sme v pondelok zahájili hrami, súťažami v školskom klube a prechádzkou do Hronca. V utorok sme sa previezli vlakom do Brezna, kde nás v kine čakal Kocúr v čižmách... po príchode naspäť sme si naplnili brušká fajným obedom a popasovali sa s otázkami z kvízu Kocúr v čižmách... naši výhercovia sa stali Matúško a Nikolka... v stredu sme už potrebovali ponaťahovať a rozhýbať svoje telo, preto sme navštívili Detičkáreň na Štiavničke... vo štvrtok sme obdivovali krásy Bystrianskej jaskyne a náučným chodníkom sme sa dostali až k hotelu Partizán. A už je tu piatok.. ráno nababušení a vybalení: veľké ruksaky, lyžiarky, lyže, lopáre. Plní energie sme išli zdolávať kopec na Hlobišov. Všetkým sa nám veľmi páčilo, zvládli sme aj jazdu na veľkom vleku. Krásny týždeň plný zážitkov a úsmevu  je za nami. Viac sa môžete dozvedieť vo fotoalbume. 

            Mgr. Poliaková Monika

          • BESEDA S FYZIOTERAPEUTKOU

          • Nezáleží na tom, či práve so zdravým životným štýlom a pohybom začíname alebo sme v tejto oblasti už pokročilým športovcom. Chyby robí každý. Ako na to, aby sme sa vyvarovali chýb pri zdravom stravovaní a cvičení, našim deviatakom prišli porozprávať  fyzioterapeutky Simona Malatincová a Lenka Ťažká.

            Mgr. Jenčová Monika 

          • HVIEZDOSLAVOV KUBÍN – OKRESNÉ KOLO

          • Dňa 23.2. sa v priestoroch Centra voľného času v Brezne uskutočnilo okresné kolo recitačnej súťaže v umeleckom prednese poézie a prózy Hviezdoslavov Kubín. Víťazi školského kola - Alexandra Hlaváčová z 3.B, Gabriel O' Hagan zo 4.B a Laura Predajnianska zo 6.B – našu školu vzorne reprezentovali. Patrí im, ich vyučujúcim a samozrejme aj rodičom pochvala. Počuť prednesy konkurentov z iných škôl bol pre našich zástupcov zaujímavý zážitok a zároveň zdroj inšpirácie, ako sa zlepšovať. Porotcov zaujal Gabriel O´Hagan a jeho prednes prózy odmenili postupom do regionálneho kola. Žiaka odborne pripravila  Mgr. Lucia Nátherová.

             

            Tiež nás teší postup Alexa Predajnianskeho z 9.B, ktorý reprezentoval tento rok ZUŠ Brezno.

             

            Chlapcom gratulujeme a prajeme úspech v ďalšom kole v Banskej Bystrici.

            Mgr. Martina Tyčiaková

          • „Let´s play“ – „Poď hrať“

          • Dňa 15. 02. 2023 sa v Základnej škole v Heľpe uskutočnila regionálna súťaž v anglickom jazyku s názvom: „Let´s play.“

            Súťaže sa zúčastnilo osem základných škôl z Horehronia. Cieľovou skupinou boli žiaci tretieho a štvrtého ročníka základných škôl. Účastníci súťažili vo dvojiciach. Svoje znalosti si overili vo vedomostnom teste, ktorý preveril ich gramatické vedomosti i slovnú zásobu a následne pokračovali v tvorbe dialógu na tému: „Môj voľný čas.“

            Našu základnú školu reprezentovali Natália Štefková z 3. A a Gabriel O´Hagan zo 4. B. Žiaci sa umiestnili na krásnom 3.mieste (0,5 boda ich delilo od 2. miesta) boli odmenení diplomom a vecnými cenami.

            Tešíme sa z ich úspechu a srdečne blahoželáme!!!

             

             

            Príspevok pripravila:

            Mgr. Lucia Nátherová

          • OKRESNÉ KOLO BIOLOGICKEJ OLYMPIÁDY

          • Dňa 14. 2. 2023 sa uskutočnilo okresné kolo biologickej olympiády v Brezne. V januári sa uskutočnilo školské kolo, ktorého sa zúčastnilo 16 žiakov. Alex Predajniansky a Matúš Badinka obaja z IX.B triedy postúpili do okresného kola. V konkurencii 20 súťažiacich z 10 škôl regiónu skončil Alex Predajniansky na 1. mieste a Matúš Badinka na 5. mieste (od druhého postupového miesta na krajské kolo ho delili len 2 body). Chlapcom blahoželáme k výsledku a ďakujeme za reprezentáciu nielen seba, ale aj našej školy. Alex ako postupujúci žiak z okresu Brezno nás bude reprezentovať na krajskom kole v Banskej Bystrici.

            PaedDr. M. Magera 

          • HVIEZDOSLAVOV KUBÍN NA 1.STUPNI

          • 32 žiakov sa v stredu, 8. 2. zúčastnilo školského kola v prednese poézie a prózy. Trojčlenná porota a všetci súťažiaci si vypočuli diela tradičných i moderných autorov. Výber úryvkov bol rozmanitý, žiaci prezentovali ľubozvučnosť rodnej reči aj svoju osobnosť. Ocenenie získalo 6 žiakov, no pochvalu a pochvalný list si odniesli všetci súťažiaci.

            Vyhodnotenie:

            Poézia

            1. Alexandra Hlaváčová 3.B

            2. Izabela O' Hagan 4.B

            3. Sofia Bachratá 4.A

            4. Jakub Faško 3.B

            Próza

            1. Gabriel O' Hagan 4.B

            2. Roman Bunda 4.B

            Mgr. Hadžegová Patrícia

        • MARATÓN PÍSANIA LISTOV
          • MARATÓN PÍSANIA LISTOV

          • ZŠ Jaroslava Simana vo Valaskej aj tento rok zareagovala na výzvu Amnesty International a zapojila sa do Maratónu písania listov.

            Cieľom bolo v období od októbra 2022 do januára 2023 napísať a poslať čo najviac listov solidarity a vyjadriť tak podporu nespravodlivo trestaným, prenasledovaným a väzneným ľuďom. Každý rok sa do Maratónu písania listov zapájajú ľudia z celého sveta, odkiaľ odosielajú milióny listov a podpisov petícií.

            Na hodinách občianskej náuky sa žiaci oboznámili s príbehmi ľudí, ktorí čelia nespravodlivosti a potrebujú, aby sme stáli pri nich.  Poďakovanie patrí žiakom 8. a 9. ročníka, pretože sme odoslali viac ako 70 listov.

            Nezabudnime, že niekedy aj ten najmenší čin môže znamenať veľa.

            Ešte stále sa môžete zapojiť do kampane Write for Rights.

            Príbehy ľudí nájdete na stránke:  https://maraton.amnesty.sk/ .

            Akciu môžete podporiť aj individuálne online petíciou na:  https://maraton.amnesty.sk/.

            Do Maratónu písania listov možete prispieť aj formou zakúpenia online poštovej známky: https://amnesty.darujme.sk/pomozte-nam-dosiahnut-zmenu/.

             

            Mgr. Soňa Skladaná

          • HVIEZDOSLAVOV KUBÍN

          • Dňa 30.1. sa naša škola zapojila do súťaže v prednese poézie a prózy Hviezdoslavov Kubín. V tomto roku sa koná už 69. ročník tejto postupovej súťaže. Slovami Hviezdoslava „Ó, mojej matky reč je krásota, je milota, je rozkoš, láska svätá“ sme  otvorili  školské kolo  v  školskej knižnici.  Žiaci predstúpili pred porotu pripravení, predniesli vybrané texty slovenských poetov i prozaikov, ukázali krásu materinského jazyka  a všetkým prítomným sprostredkovali pekný umelecký zážitok. Porota v jednotlivých kategóriách rozhodla o nasledovnom umiestnení recitátorov.

             II. kategória 5. - 6. ročník

            Poézia

            1. miesto – neudelené
            2. miesto – Nina Šaková, 6.A a Petra Kováčiková, 6.B
            3. miesto – Daniel Trebuľa, 5.A

             

            Próza

            1. miesto – Laura Predajnianska, 6.B
            2. miesto – Filip Siman, 5.B
            3. miesto – Dorotka Blahútová, 6.B

             

            III. kategória

             

            Poézia

            1. miesto – neudelené
            2. miesto – Romana Hadžegová, 8.A a Michal Kordík, 7.A
            3. miesto – Viola Skladaná, 7.A

             

            Próza

            1. miesto –Alex Predajniansky, 9.B
            2. miesto – Daniela Perichtová, 7.B

             

            Všetkým žiakom ďakujeme, postupujúcim z prvých miest prajeme veľa šťastia v okresnom kole.  

            Podujatie pripravili vyučujúce slovenského jazyka.

             

            Mgr. Tyčiaková Martina

          • OKRESNÉ KOLO MATEMATICKEJ OLYMPIÁDY

          • 25. januára 2023 sa žiaci piateho a deviateho ročníka zúčastnili okresného kola matematickej olympiády v Centre voľného času v Brezne. So súťažnými úlohami sa v piatom ročníku najlepšie popasoval žiak 5. B triedy Samko Benedik, ktorý obsadil 1.miesto v okrese. Tiež sa darilo Henrymu Kúdelkovi z 5. A, ktorý obsadil v okrese 3.miesto. So súťažnými úlohami sa dobre popasovali aj dva žiaci z 9. B Matúš Badinka a Alex Predajniansky, ktorí sa stali úspešnými riešiteľmi vo svojej kategórii, pričom Matúš Badinka obsadil 2. miestoAlex Predajniansky 3. miesto. Všetkým úspešným riešiteľom ďakujeme za reprezentáciu školy a žiakom, ktorým sa až tak nedarilo želáme, aby to na budúci rok bolo lepšie.

            RNDr. Mariana Rafajová

        • MATEMATICKÝ KLOKAN
          • MATEMATICKÝ KLOKAN

          • Klokan skáče celým svetom,

            zaujímavé matematické úlohy ponúka všetkým školou povinným deťom.

            Ak chceš vedieť čo pre teba pripravil,

            treba aby si sa do súťaže prihlásil.

            Nie je to vôbec nemožné,

            5 eur  treba len zaplatiť štartovné.

            A preto pýtaj doma, v rodine,

            či prispejú na tvoje štartovné.

            A keď budeš 5 eur mať,

            musíš to pani učiteľke v škole povedať.

            Matematiky sa nebojím a do súťaže sa zapojím.

            Ak to stihneš do 14.februára, potom sa ti cesta ku súťaži otvára.

             

            Všetkým záujemcom o medzinárodnú súťaž matematický klokan, ponúkame zapojiť sa do súťaže. Stačí  sa prihlásiť u svojej triednej učiteľky alebo vyučujúcej matematiky, najneskôr do 14.februára 2023. Na všetkých súťažiacich sa  teší koordinátorka súťaže.

            RNDr. Mariana Rafajová 

          • LYŽIARSKY VÝCVIK DRUHÁKOV

          • Naši DRUHÁCI sa v dňoch 18. 1. - 20. 1. 2023 zúčastnili lyžiarskeho výcviku v Hronci - Hlobišov.  Deti boli rozdelené do družstiev a za pomoci pani učiteliek začali spoznávať krásu lyžovania. Naučili sa pevne stáť na lyžiach, zastaviť na svahu, jazdu na vleku a zvládli aj oblúčiky v prívrate. Najzábavnejšie boli rôzne hry na snehu.   Tešíme sa, že si deti z lyžiarskeho výcviku odniesli kopu zážitkov a nové zručnosti.

            Viac sa môžete dozvedieť vo fotoalbume.

            Mgr. Jenčová Monika