• BÁBKOVÉ DIVADLO
          • BÁBKOVÉ DIVADLO

          • Významným dňom v mesiaci marec je deň, ktorý nám pripomína dôležitosť a krásu bábkarského umenia. 21. marec je Medzinárodným dňom  bábkarstva.  Piataci sa na literatúre učia o bábkovom divadle. Nácvikom vlastného bábkového predstavenia si  mohli na vlastnej koži vyskúšať výrobu kulís, scény, bábok, tvorbu scenára, výrobu pozvánky, plagátu. Svedomito pripravili tri divadielka: Ako dedko ťahal repu, O psíčkovi a mačičke, Rozprávka o krajine Rozprávkovo. Do improvizovaného divadla v multimediálnej učebni v budove 2. stupňa pozvali spolužiakov z 2.A a 2. B triedy.  Malí diváci so záujmom sledovali, ako bábky ožili v rukách bábkohercov. Okrem umeleckého zážitku si odniesli aj poučenie, že ZLO treba poraziť LÁSKOU, POROZUMENÍM a DOBROM. Hlasný potlesk a čokoládové poďakovanie od druhákov bol pre účinkujúcich piatakov krásnou odmenou.

            Mgr. Martina Tyčiaková a Mgr. Kristína Puťošová

        • STARŠÍ ČÍTAJÚ MLADŠÍM – DEVIATACI ČÍTAJÚ TRETIAKOM
          • STARŠÍ ČÍTAJÚ MLADŠÍM – DEVIATACI ČÍTAJÚ TRETIAKOM

          • Posledný marcový pondelok sme opäť po dlhšom čase uskutočnili čitateľskú aktivitu Starší čítajú mladším. V rámci nej naši deviataci čítali príbehy od Braňa Jobusa tretiakom. Tí mali možnosť vypočuť si príbehy, obdivovať čitateľské zručnosti a plynulé čítanie starších žiakov. Spoločnosť nám všetkým robili dvaja štvornohí zvierací priatelia – Baltazár a Endy.  Od prvej chvíle ako títo dvaja „parťáci“ prekročili prah školy, získali si srdcia všetkých detí. Čítať rodičom a učiteľom je niekedy nuda, no psíkovi, ktorý nám rozumie, to je radosť a zážitok. Psík navyše neopravuje naše chyby pri čítaní. Za možnosť stretnúť sa so zvieratkami by sme chceli poďakovať našej pani asistentke Ingridke Macákovej, za čítanie našim deviatakom – Filipovi Nagyovi, Terezke Ďuriančikovej a Simonke Perichtovej z 9. B triedy. Dúfame, že aj takouto formou boli všetci žiaci motivovaní k čítaniu  a vytvorili si bližší vzťah ku knihám. Prítomnosť psíkov sme využili aj pri čítaní knihy na hodine literatúry v 6. B triede.

            PaedDr. Denisa Maťovčíková

          • ZÁPIS DO 1. ROČNÍKA

          • Ak sa rozhodnete zapísať svoje dieťa prostredníctvom elektronického formulára, v časti Život v škole nájdete Elektronickú prihlášku.

        • MORENA, MORENA, KDE´S PREBÝVALA?
          • MORENA, MORENA, KDE´S PREBÝVALA?

          • Na regionálnej výchove sme si my, žiaci 6.A triedy vyrábali svoje vlastné Moreny.

            „Našu sme vyrábali z látky, novín, servítok, vaty a použili sme aj špagát či šnúrky. Jej kostra bola vyrobená zo starej mapy sveta. Mala na sebe staré oranžové tričko a modrú deku.“

            Na ďalšej hodine sme sa rozhodli Morenu vyniesť a vyhnať tak z dediny zimu. „Aj so žiakmi 6.B sme sa stretli pred školou. Išli sme spolu k mostu a povedali básničku. Takto sme vyniesli z obce zimu, zlo a smrť a privolali jar.“

            Morena naša, kde´s prebývala?

            V dedinskom dome, v novej stodole.

            Vyniesli sme Morenu zo vsi,

            priniesli sme máj nový do vsi.

            Morena, Morena za koho´s umrela?

            Ne za ny, ne za ny, než za ty kresťany.

            Článok napísali žiaci 6.A triedy

        • OKRESNÉ KOLO SÚŤAŽE HVIEZDOSLAVOV KUBÍN
          • OKRESNÉ KOLO SÚŤAŽE HVIEZDOSLAVOV KUBÍN

          • Aj v tomto školskom roku sa uskutočnila súťaž v prednese poézie a prózy Hviezdoslavov Kubín. Našu školu v okresnom kole v Brezne reprezentovalo 6 žiakov a mali sme tak zastúpenie vo všetkých kategóriách.  Ďakujeme všetkým, ktorí sa okresného kola zúčastnili a tešíme sa z úspechu žiačky Simonky Perichtovej (9. B trieda), ktorá postúpila do regionálneho kola v Banskej Bystrici.

            Mgr. Puťošová Kristína

        • ZMENA PRÍSPEVKU NA STRAVU
          • ZMENA PRÍSPEVKU NA STRAVU

          • Vážení rodičia, oznamujeme vám, že na základe schválenia VZN č.1/2022 sa od 1. 4. 2022 zvyšuje platba príspevku na stravu podľa vekových kategórii nasledovne :

            1.stupeň - 1,21 €
            2.stupeň - 1,30 €

            Príspevok uhrádza zákonný zástupca do 10. dňa príslušného kalendárneho mesiaca.

            Ďakujeme za porozumenie.

            Vedúca školskej jedálne, Zdenka Ridzoňová

        • PANCAKE DAY
          • PANCAKE DAY

          • Fašiangy v minulosti predstavovali slávnostné obdobie medzi Vianocami a začiatkom Pôstneho obdobia. Trvali od Troch kráľov do Popolcovej stredy. Symbolizovali prechod zo zimy do jari. V túto dobu sa organizovali rôzne tanečné zábavy, zabíjačky a oslavy, ľudia sa veselili, dosýta jedli a pili. Potom nasledoval štyridsaťdňový pôst. Bol to čas pokánia, odriekania a príprav na Veľkú noc.

            Lúčenie s fašiangami, či tradičné „pochovávanie basy“ je na Slovensku spojené s pečením pampúšikov, nazývaných šišky alebo fánky. Je to posledná príležitosť na hodovanie. V anglicky hovoriacich krajinách ľudia pečú chutné palacinky. Preto sa fašiangový utorok nazýva „Pancake Day“ (palacinkový deň).

            V duchu tejto tradície sa naši žiaci na hodinách ANJ učili novú slovnú zásobu prostredníctvom praktických aktivít. Prečítali si pracovný postup na výrobu palaciniek, zoznámili sa s anglickými mernými jednotkami, zostavovali nákupný zoznam, nasledovali inštrukcie v anglickom jazyku. Pod odvážnou taktovkou pani učiteliek Slezákovej, Sedliakovej a Honkovej si nakoniec pripravili sladkú maškrtu. Či to bol nezabudnuteľný zážitok, zvážte sami vo fotoalbume.

             

            Mgr. Alexandra Honková

        • OSLOBODENIE OBCE
          • OSLOBODENIE OBCE

          • Pri príležitosti osláv oslobodenia obce Valaská žiaci ôsmeho ročníka spolu s pani triednymi učiteľkami a ďalšími účastníkmi matičného pochodu vzdali úctu a vďaku padlým rumunským vojakom na Hnusnom. V spolupráci s MO MS Valaská pripravili pre nás program, informovali nás o vojnových udalostiach týkajúcich sa oslobodenia našej obce. Najaktívnejší žiaci boli ocenení tričkami, ktoré dostali od MO MS Valaská a každý účastník dostal pamätný list ako spomienku na toto podujatie.



            PaedDr. Matúš Magera

        • UVOĽŇOVANIE OPATRENÍ
          • UVOĽŇOVANIE OPATRENÍ

          • Vážení rodičia, venujte pozornosť nasledujúcej infografike, ktorá vás usmerní o nastavení škôl  od pondelka, 28. 2. 2022. 

            Verím, že uvoľňovanie opatrení vnesie do vyučovacieho procesu viac pokoja a žiaci sa budú môcť naplno venovať vzdelávaniu alebo mimoškolskej činnosti. 

            S prianím pevného zdravia.

            PaedDr. Badinková Michaela

             

             

        • OKRESNÉ KOLO V GEOGRAFICKEJ OLYMPIÁDE
          • OKRESNÉ KOLO V GEOGRAFICKEJ OLYMPIÁDE

          • Dňa 17.2.2022 sa uskutočnilo online okresné kolo geografickej olympiády. Naši žiaci síce nepostúpili do ďalšieho kola, ale boli úspešnými riešiteľmi.

            Výsledky: 

            Kategória G (4. - 5. ročník)

            4. miesto - Šaková Nina 5. A

            7. miesto - Predajnianska Laura 5. B

            Kategória F (6. - 7. ročník)

            12. miesto - Melicherčík Jerguš 6. A

            13. miesto - Šuník Matej 6. B

            Kategória E (8. - 9. ročník)

            17. miesto - Belanová Stela 8. A

            18. miesto - Perichtová Simona 9. B

            23. miesto - Matovičová Nina 9. B

            Všetkým gratulujem ku dosiahnutým výsledkom. Patrí im veľká pochvala, že aj napriek zložitej situácii sa na olympiádu pripravovali.

             Mgr. Pohorelcová Janka

        • KARNEVAL
          • KARNEVAL

          • V tomto školskom roku sa aj napriek pokračujúcej pandémie v súlade s opatreniami uskutočnil karneval.  Do poslednej chvíle nebolo jasné koľko tried sa karnevalu zúčastní, pretože karanténa si čas nevyberá. Túžba reprezentovať triedu bola silnejšia a  do karnevalu sa zapojilo 17 tried našej školy. Žiaci prvého stupňa si karnevalovú atmosféru užili v pondelok a žiaci druhého stupňa v piatok.

            Nálada vo všetkých triedach bola výborná, kolektívy sa s vysokým nasadením zapojili do súťaže o najlepšiu kolektívnu masku. Niektoré triedy mali na prípravu  málo času, v iných  bolo pre chorobnosť menej žiakov, ale všetci si tento deň karnevalovo užili.

            K dobrej atmosfére prispeli vynikajúce pampúšiky, ktoré pre žiakov pripravili naše pani kuchárky, za čo im ďakujeme a poďakovanie patrí aj žiačke 9. B triedy Nine Matovičovej, ktorá vlastnoručne pripravila sladkú odmenu pre žiakov na druhom stupni.

            Všetci si veľmi prajeme, aby sa život v škole dostal do tradičných koľají. Verím, že sa  čoskoro budeme môcť stretnúť na školskej akcii všetci a bez obmedzení.  Naši deviataci mali ťažkú úlohu pri organizácii karnevalu, ale musím konštatovať, že túto úlohu zvládli na výbornú.

            Viac sa môžete dozvedieť vo fotoalbume.

            PaedDr. Badinková Michaela

        • HVIEZDOSLAVOV KUBÍN NA 2. STUPNI
          • HVIEZDOSLAVOV KUBÍN NA 2. STUPNI

          • Aj na druhom stupni sa uskutočnilo školské kolo súťaže Hviezdoslavov Kubín. Keďže niekoľko tried bolo na dištančnom vzdelávaní, rozhodli sme sa, že súťaž prebehne netradične – žiaci sa nahrali na videá a porota zložená z pani učiteliek slovenčiny následne ich vystúpenia vyhodnotila.

            Výsledky sú nasledovné:

            II. kategória v prednese poézie

            1. miesto Tomáš Balciar (6.A),

            2. miesto Nina Šaková (5.A),

            3. miesto Michaela Bachratá (5.B).

            II. kategória sa prednese prózy 

            1. miesto – Ema Švantnerová (6.A),

            2. miesto – Laura Predajnianska (5.B) ,

            3. miesto – Daniela Perichtová (6.B). 

            III. kategória v prednese poézie

            1. miesto Romana Hadžegová (7.A),

            2. miesto Filip Bella (8.A).

            III. kategória v prednese prózy

            1. miesto Simona Perichtová (9.B).

            Všetkým zúčastneným ďakujeme za ich prednes a víťazom prvých miest, ktorí postupujú do okresného kola gratulujeme.

            Mgr. Puťošová Kristína

        • ŠKOLSKÉ KOLO CHEMICKEJ OLYMPIÁDY
          • ŠKOLSKÉ KOLO CHEMICKEJ OLYMPIÁDY

          • Dňa 11. 2. 2022 sa uskutočnilo školské kolo chemickej olympiády, do ktorého sa zapojili žiaci 9.B triedy Simona Perichtová a Jaroslav Laššák, ktorý bol úspešným riešiteľom a postupuje do okresného kola, k čomu mu gratulujeme a prajeme veľa úspechov.

            Ing. Anna Miklovičová

        • LYŽIARSKY VÝCVIK
          • LYŽIARSKY VÝCVIK

          • V dňoch od 7. 2. 2022 do 11. 2. 2022 sa konal lyžiarsky výcvik pre žiakov 7. ročníka. Tento rok sme sa rozhodli pre lyžiarske stredisko v neďalekej obci Hronec - Majer. S podmienkami na lyžiarskom svahu sme boli veľmi spokojní, pretože svah bol každý deň dobre pripravený. Žiaci mali celý svah pre seba a o to lepšie sa mohli počas výcviku v lyžovaní zdokonaliť. Lyžiarskeho výcviku sa zúčastnilo 30 žiakov, z toho takmer polovica nevedela lyžovať. Na konci týždňa bolo príjemné vidieť ako sa z nelyžiarov stali dobrí lyžiari. Atmosféra počas týždňa bola veľmi dobrá. Lyžiarsky výcvik sme v piatok ukončili pretekmi družstiev a karnevalom na lyžiach.  Na záver dostali žiaci sladké odmeny, najrýchlejší aj diplomy.

            Viac vo fotoalbume.

            Mgr. Pohorelcová Janka 

          • HVIEZDOSLAVOV KUBÍN NA 1. STUPNI

          • Na prvom stupni sa dňa 2. 2. 2022 v školskej knižnici uskutočnila súťaž v prednese poézie a prózy, Hviezdoslavov Kubín. V súlade s pandemickými opatreniami. Žiaci prednášali svoje básne po jednotlivých triedach. Svoj talent predviedlo spolu 27 žiakov. Porota vybrala nasledujúcich víťazov.

            Próza:

            1. Gabriel O' Hagan - 3. B
            2. Vanesa Morová - 3. B
            3. Monika Petrová - 4. B


            Poézia:

            1. Izabela O' Hagan - 3. B
            2.Viktor Sojak - 2. A
            3.Nikola Mozolová - 2. A
            4.Sofia Bachratá - 3. A


            Víťazom gratulujeme. Žiaci, ktorí sa umiestnili na prvých miestach postupujú do okresného kola.

            Mgr. Hadžegová Patrícia

        • OZNAM
          • OZNAM

          • Vážení rodičia, milí žiaci, oznamujeme vám, že dňa 8. 2. 2022 (utorok)  bude školská jedáleň mimo prevádzky, to znamená, že v tento deň sa nebude variť z dôvodu prerušenia dodávky elektrickej energie a vykonania plánovaných prác na zariadení elektrickej  sústavy. Z tohto dôvodu pribaľte deťom väčšiu desiatu.

             

        • MATEMATICKÝ KLOKAN
          • MATEMATICKÝ KLOKAN

          • Matematický klokan....doskáče opäť aj do našej školy. Ak sa chceš pobaviť a možno trošku aj potrápiť s úlohami z matematiky, ktoré pre teba pripravil, prihlás sa u svojej triednej učiteľky (všetci žiaci I. stupňa ) alebo u vyučujúcich matematiky ( žiaci II. stupňa), najneskôr do 1. marca 2022.

            Štartovný poplatok je 3,- eurá, zvyšné 2,- eurá zaplatí za teba škola.

             

            RNDr. Mariana Rafajová

        • USMERNENIE K PRIJÍMACIEMU KONANIU NA STREDNÉ ŠKOLY
          • USMERNENIE K PRIJÍMACIEMU KONANIU NA STREDNÉ ŠKOLY

          • 1. januára 2022 nadobudla účinnosť novela školského zákona č. 415/2021 Z. z., ktorá upravuje priebeh a organizáciu prijímacieho konania pre školský rok 2022/2023.

                           Proces podávania prihlášok na stredné školy v školskom roku 2021/2022.

            a)  Zákonný zástupca vypĺňa len jednu prihlášku na vzdelávanie, na ktorej uvedie v poradí podľa záujmu:
            - najviac dva netalentové odbory,
            - najviac dva talentové odbory.
            Poradie záujmu je informačné pre riaditeľov základných škôl a stredných škôl, uchádzač stále bude mať možnosť potvrdiť rozhodnutie o prijatí na vzdelávanie v ktorejkoľvek zo škôl, na ktorú bol prijatý.

            b) Hodnotenie žiaka na prihláške potvrdzuje riaditeľ základnej školy.


            c) Termíny konania prijímacích skúšok na stredné školy sú zverejnené na webovom sídle ministerstva školstva, https://www.minedu.sk/terminy-konania-prijimacich-skusok-pre-skolsky-rok-20222023-a-termin-zverejnenia-zoznamu-uchadzacov-podla-vysledkov-prijimacieho-konania-pre-skolsky-rok-20222023/


            d) Termín na podanie (odoslanie) vyplnenej prihlášky na každú strednú školu, na ktorú sa uchádzač hlási, je do 20. marca 2022 pre všetky odbory vzdelávania (talentové odbory aj netalentové odbory)- k uvedenému dátumu prihláška musí byť na SŠ.


            e) Prihlášku, v ktorej je jedným zo zvolených talentových odborov odbor vzdelávania na strednej športovej škole, je nutné zaslať v čo najskoršom termíne od ukončenia hodnotenia žiaka za prvý polrok z dôvodu overovania športového výkonu v čase od 21. marca 2022 do 14. apríla 2022.


            f) Prihlášku možno podať
            - elektronicky (zadáva sa v systéme aSc agenda, eŠkola) bez podpisu, alebo
            - v listinnej podobe na tlačive 056 MŠVVaŠ SR (od 01. januára 2022 s podpismi oboch zákonných zástupcov). Prihláška je platná aj s podpisom jedného zákonného zástupcu, ak sa zákonní zástupcovia dohodli, že prihlášku podpisuje iba jeden zákonný zástupca, a ak o tejto skutočnosti doručia riaditeľovi školy písomné vyhlásenie.


            g) Povinnými prílohami prihlášky podľa druhu záujmu o štúdium sú:
            - Potvrdenie o zdravotnej spôsobilosti na účel schopnosti študovať zvolený študijný odbor alebo učebný odbor- predkladá len uchádzač o štúdium v tých študijných odboroch alebo učebných odboroch, ktoré ministerstvo školstva do 31. januára 2022 zverejní na webovom sídle v časti regionálne školstvo/vzdelávanie na stredných školách

             link:https://www.minedu.sk/zoznam-ucebnych-odborov-a-studijnych-odborov-v-ktorych-sa-vyzaduje-zdravotna-sposobilost/ .


            - Kópie diplomov alebo certifikátov, ktoré preukazujú umiestnenie žiaka
            v predmetovej olympiáde alebo súťaži (nepovinná príloha)-predkladá len uchádzač, ktorý uvádza v prihláške umiestnenie v predmetovej olympiáde alebo súťaži.

            O forme podania prihlášky /elektronicky, alebo v listinnej podobe/ na našej škole bude výchovná poradkyňa školy rodičov a žiakov informovať v priebehu mesiaca február. V prípade podávania prihlášky v listinnej forme bude určený termín  podpisovania prihlášky na 3. a 4. marca 2022.

             

            Mgr. B. Némethová, vých. poradkyňa

        • ŠKOLSKÉ KOLO BIOLOGICKEJ OLYMPIÁDY
          • ŠKOLSKÉ KOLO BIOLOGICKEJ OLYMPIÁDY

          • V utorok 11. 1. 2022 sa uskutočnilo školské kolo biologickej olympiády kategórie C, teda  žiakov 8. a 9. ročníka. Svoje vedomosti si zmeralo 11 žiakov, pričom piati z nich boli aj úspešnými riešiteľmi.

            Alex Predajniansky z VIII.B vyhral prvé miesto a postupuje do okresného kola, na druhom mieste skončil Michal Zúr z IX.B triedy a tiež postupuje do okresného kola.

            Všetkým účastníkom ďakujeme za účasť na školskom kole a postupujúcim žiakom držíme palce na okresnom kole, ktoré sa uskutoční vo februári, kde budú reprezentovať nielen seba, ale aj našu školu.

            PaedDr. Matúš Magera