• DEŇ ZEME NA NAŠEJ ŠKOLE
          • DEŇ ZEME NA NAŠEJ ŠKOLE

          • Deň Zeme – 22. apríl - vznikol ako reakcia na rozsiahle poškodzovanie životného prostredia. Jeho cieľom je pripomenutie si našej závislosti na cenných daroch poskytovaných Zemou. 

            Keďže celý tento školský rok je netradičný - preto aj Deň Zeme prebiehal inak ako sme boli zvyknutí. Neuskutočnili sa  akcie ako  Vyčistime si obec alebo Sadenie vlastného lesa  kvôli pretrvávajúcim protipandemickým opatreniam. Ale aj napriek tomu si naši žiaci spolu so svojimi triednymi učiteľkami pripomenuli tento významný deň rôznymi aktivitami.

            Žiaci prvého stupňa využili tento deň  na sadenie, čistenie svojho okolia od smetí, spoznávanie problémov planéty, riešenie pracovných listov, pozeranie ekovideí. Dokonca sa obliekli do farieb lesa a písali listy pre našu planétu Zem, aby bola zdravšia.

            Deň Zeme v 3. A: „Najviac sa nám páčili krátke výukové videá a za domácu úlohu sme zbierali smeti v našom okolí, aby sme aj my našu ZEM urobili krajšou.“

            Deň Zeme v 2. A: Žiaci vyrábali veselé hračky z plastového odpadu a maľovali obrázky – Čo škodí a čo prospieva našej planéte.

            Deň Zeme v 1. B: Celá trieda bola prezlečená za flóru a faunu, čítali si príbehy o prírode – aj smutné. Žiaci blahoželali planéte k jej sviatku a priali jej len to najlepšie, hlavne zdravie.

            Deň Zeme v 1. A: Zisťovali sme, kto má dnes narodeninový deň" . Ten niekto bol skrytý v taške pani učiteľky. Svoje tipy deti zapisovali na tabuľu. Zisťovali meno oslávenca a to tak, že poskladali rozstrihaný obrázok (planéta ZEM). Žiaci si na pracovný list nakreslili planétu Zem a po rozhovore o planéte Zem  prepísali 2 - 3 tlačené "múdre" vety o našej planéte. Pozreli si video – Ekostopa. Nakoniec usúdili, že keď má naša Zem narodeniny, mali by jej dať darček. Vymysleli, že to budú predsavzatia, ktorými chcú zlepšiť zdravie (a aj krásu) našej planéty. Deti svoje predsavzatia napísali na papierik, zabalili ich a nalepili na plagát - 22. apríl - DEŇ ZEME. A ešte sa učili písmenká Ď, ď, aby vedeli napísať Deň Zeme.

             Na druhom stupni sa žiaci mali možnosť zapojiť do celoslovenskej vedomostnej súťaže Envirootázniky. Všetci žiaci školy sa ešte môžu (až do 31. 5.) zapojiť do fotografickej súťaže Fotozáťaž  a súťažiť tak o pekné ceny. Taktiež pokračuje Výzva s Maxom – je určená pre všetkých žiakov a aj ich rodičov, zameraná je na čistenie svojho okolia v obci.

            O svojich ekologických skutkoch  žiaci  písali referáty,  básničky, čistili svoje okolie od odpadkov, sledovali výukové videá, rozprávali sa so svojimi vyučujúcimi o možnostiach riešenia týchto ekoproblémov. Písali a diskutovali o Zero Waste = nulovom odpade, o darovaní starších vecí, ktoré nemusia končiť na skládkach, o tonách plastového odpadu, ktorí sa hromadí v moriach.

            Obrovská vďaka patrí všetkým žiakom a ich rodičom, ktorí svojimi aktivitami prispievajú k tomu, aby bola naša planéta zdravšia a čistejšia a veľké poďakovanie patrí aj  vyučujúcim, ktorí vychovávajú svojich žiakov k nesebeckému správaniu sa voči prírode, k šetreniu prírodných zdrojov a k ochraňovaniu všetkých živých organizmov na našej planéte. 

             Máme len túto jednu planétu, musíme si ju spoločnými silami chrániť!

            Viac vám prezradí fotoalbum.

                                                                                Ing. Z. Slezáková, koordinátorka ekologickej výchovy

        • LAND ART alebo výtvarná výchova netradične
          • LAND ART alebo výtvarná výchova netradične

          • O tom, že výtvarná výchova sa dá učiť aj v prírode a na čerstvom vzduchu, sa presvedčili žiaci 5.B triedy, ktorí ju strávili priamo v teréne.  Farby, štetce a výkresy sme vymenili za prírodné materiály a v skupinkách sme sa s chuťou  pustili do práce. Využili sme všetko, čo bolo poruke. Hlávky púpav, kamene, drevo, šišky, kvety, suchú trávu. Dokonca nám ako vzor poslúžilo i ľudské telo. Pohrúžení do práce sme sa ani nenazdali  a stanovený čas vypršal. Mali sme čo robiť, aby sme svoje práce dokončili. Hodina bola zaujímavá. Výsledky našej práce sme zanechali pri altánkoch na Lipovej, ak ich niekto nezničil, môžete si ich tam pozrieť.  Ak áno, zachytili sme ich aspoň na fotografiách. Za spoločnosť a pomoc ďakujeme aj pani asistentke Mirke Steinsdorferovej.

            Viac sa môžete dozvedieť vo fotoalbume.

            Mgr. Denisa Maťovčíková    

        • OKRESNÉ KOLO PYTAGORIÁDY
          • OKRESNÉ KOLO PYTAGORIÁDY

          • Aj napriek netradičnej situácii v škole sa v decembri minulého roka konalo školské kolo PYTAGORIÁDY.  Žiaci  3. a 4. ročníka riešili súťaž prezenčne v škole. Ich starší kamaráti na druhom stupni v online prostredí.  Úspešní riešitelia reprezentovali našu školu v okresnom kole online formou dňa 13. a 14. apríla 2021. S náročnou situáciou sa popasovali a úspešnými riešiteľmi sa stali žiaci: Samuel Benedik 3. B, Tereza Kováčiková 5. B, Jerguš Melicherčík 5. A, Filip Nomilner 5. A, Martina Gonosová 5. A, Sarah Konczová 6. A, Matúš Havaš 7. A, Matúš Badinka 7. B, Tereza Anna Vlkoláčková 8. A, Samuel Nitka 8. B.

            Všetkým zúčastneným ďakujeme  za účasť a úspešným riešiteľom gratulujeme.

            Príspevok pripravila: RNDr. Rafajová M.

          • SEDEM STATOČNÝCH.....

          • rodičov z 8. B triedy p. Nitková, p. Pekárová, p. Piliarová, p. Laššáková, p. Laššák, p. Černák a p. Pisár sa stretlo v sobotu 24. 4. 2021, aby spoločnými silami vymaľovali svojim deťom triedu. 

            Hravo to zvládli a ich deti majú krajšiu triedu. Za ochotu pomôcť im patrí veľká vďaka.

            Triedna učiteľka RNDr. Rafajová M.

          • OZNAM PRE RODIČOV

          • Vážení rodičia,

            na základe aktuálneho rozhodnutia vlády SR v uznesení č. 215/2021 z 26. apríla 2021 je zrušená podmienka preukazovania sa negatívnym výsledkom testu na COVID-19 pre žiakov a jedného zákonného zástupcu žiaka žijúceho v spoločnej domácnosti pri navštevovaní prezenčnej formy vzdelávania sa v školách.

            Pred nástupom do školy v pondelok, 03. 5. 2021 je potrebné priniesť už len Vyhlásenie o bezinfekčnosti k stiahnutiu TU: CV_-_od_3._5._2021.docx , alebo bude k dispozícii pri testovaní v telocvični našej školy v sobotu, 01. 05. 2021 v čase od 8:00 hod. do 15:00 hod.

            Viac informácii v grafike pod textom.

            Prajeme Vám pekné dni.

            Vedenie školy.

          • MENINY ŠKOLY

          • Dnes má meniny Jaroslav. S týmto menom je úzko spätá  naša škola, pretože nosí meno nášho rodáka, prof. MUDr. Jaroslava Simana PhD. 

            Včera sme si pochutnali v škoskej jedálni na obľúbenom jedle pána profesora -  šalátová polievka a bryndzové pirohy so slaninkou.

            Dnes sme položili kytičku kvetov k pamätnej tabuli na nádvorí školy a uctili si pamiatku tohoto významného človeka,  rodáka z Valaskej a hrdého Horehronca.  

             

        • DAR OD FIRMY IBM
          • DAR OD FIRMY IBM

          • Minulý týždeň z Bratislavy dorazili do našej školy monitory ako dar od formy IBM. Za sprostredkovanie ďakujeme pani Kristíne Murphy a Ing.Ivone Jančovej. Verím, že tento dar skvalitní vyučovanie na hodinách informatiky. 

            Viac vo fotoalbume.

        • Kloktacie testy.
          • Kloktacie testy.

          • Vážení rodičia.

            Opäť bude možnosť prihlásiť svoje dieťa na kloktacie testy, ktoré sa uskutočnia na budúci týždeň. Túto možnosť môžete využiť cez rodičovské konto v časti PRIHLASOVANIE - ZISŤOVANIE ZÁUJMU O VYKONANIE KLOKTACIEHO TESTU.

            Toto prihlasovanie bude spúšťané každý týždeň v pondelok. Možnosť rozhodnúť sa bude vždy do štvrtku do 7:30 hod.

            Celý postup odberu vzorky je popísaný vo videu na stránke: www.testujemeskoly.sk

            Naďalej budú platiť aj antigénové testy. V súčasnosti zatiaľ platí, že výsledok negatívneho testu nemôže byť starší ako 7 dní.

            Ďakujeme za porozumenie a spoluprácu.

            Vedenie školy. 

             

             

             

        • ORGANIZÁCIA ŠKOLY OD 26.4.2021
          • ORGANIZÁCIA ŠKOLY OD 26.4.2021

          • Na základe rozhodnutia MŠVVaŠ SR a COVID ŠKOLSKÉHO AUTOMATU platného od pondelka 26. 4. 2021 bude prebiehať vzdelávanie nasledovne:

            2. stupeň:

            • obnovuje prezenčnú výučbu pre všetkých žiakov, ktoré je pre týchto žiakov povinné
            • žiaci sa riadia platným rozvrhom hodín v týždni od 26. 04. 2021 – ktorý bude zverejnený
            • pred nástupom v pondelok 26. 4. 2021 je potrebné priniesť Vyhlásenie o bezinfekčnosti, k stiahnutiu TU: Vyhlasenie_o_bezinfekcnosti.docx, alebo bude k dispozícii pri testovaní v telocvični našej školy v sobotu, 24. 04. 2021, v čase od 8:00 hod. do 15:00 hod.. Vyhlásenie o bezinfekčnosti bude možné odoslať aj elektronicky cez rodičovské konto. Návod TU: https://help.edupage.org/?p=u38/u178/u1601&lang_id=2&from=u38
            • súčasťou Vyhlásenia o bezinfekčnosti je negatívny test žiaka aj jedného zákonného zástupcu, alebo ste držiteľom výnimky ( viac informácii v infografike pod textom)
            • prihlasovanie na kloktacie testy je možné cez rodičovské konto ( najbližšie prihlasovanie bude spustené v pondelok 26.4.2021)

             

            1. stupeň:

            • pokračuje v prezenčnej výučbe pre všetkých žiakov v nezmenenom režime
            • v pondelok, ako tradične, je potrebné triednemu učiteľovi preukázať Vyhlásenie o bezinfekčnosti, ktoré je    k stiahnutiu tu: Vyhlasenie_o_bezinfekcnosti.docx, alebo si ho môžete vyžiadať pri testovaní v telocvični   našej školy v sobotu  24. 4. 2021 v čase od 8:00 hod. do 15:00 hod. a negatívny test zákonného zástupcu, alebo výnimky (viac v infografike pod textom)

             Stravovanie:

            • stravovanie  v školskej jedálni je zabezpečené pre všetkých žiakov.. V prípade, že žiak nebude v škole, je potrebné ho  zo stravy odhlásiť  telefonicky alebo cez EduPage deň vopred alebo ráno do 7:30 hod.

             

            Školské autobusy budú premávať nasledovne v nezmenenom režime:

            Ráno

            • Osrblie – 7:10 hod.
            • Piesok Kobok – 7:20 hod.
            • Štiavnička – 7:25 hod.

            Poobede

            • spred školy o 13:30 hod.  

             

            Tešíme sa na stretnutie.

             

            Vedenie školy.

          • FOTOZÁŤAŽ

          • Fotografická súťaž pre žiakov základných a stredných škôl

            Téma súťaže: Obyvatelia Envirózy

            Zachyťte  fotoobjektívom rastliny alebo živočíchy v ich netradičných životných podmienkach a svoje fotografie zasielajte mailom na zuslezakova@centrum.sk 

            Termín do 31. mája 2021.

             Hodnotenie a výber o najlepšiu z nich bude prebiehať verejným hlasovaním na stránke www.enviroza.sk v čase od 1. do 15. júna 2021. Následne odborná porota vyberie víťazné fotografie v zmysle propozícií súťaže.

             Pre víťazných autorov sú pripravené vecné ceny a celodenná exkurzia pre 35 žiakov a učiteľov školy, ktorú navštevujú.

            Viac informácií o súťaži: https://www.enviroza.sk/root/fotozataz

             

          • JARNÉ UPRATOVANIE S MAXOM

          • PRAVIDLÁ :

            1.       Dbaj na bezpečnosť a používaj ochranné prostriedky.

            2.       Ak chceš ísť do prírody a si ešte malý, choď s rodičom.

            3.       Zbieraj len odpad, ktorý ti neublíži.

            4.       Vyseparuj čo sa dá.

            5.       Po nazbieraní aspoň jedného bežného vreca, alebo tašky si sprav selfie.

            6.       Ak chceš súťažiť o vecné ceny (stan, spacák, zaujímavé knihy a drobné ceny),

            tak svoju fotku pošli na adresu:  zuslezakova@centrum.sk

            7.       Nezabudni dopísať  svoje meno, triedu a miesto zberu odpadu.

            8.       Termín – do 12. 5. 2021

            9.       Dodržiavaj protiepidemiologické opatrenia.

            10.   Viac informácií:

                      https://www.ewobox.sk/clanok/nastal-cas-na-jarne-upratovanie-s-maxom

        • ŠKOLSKÉ KOLO BIOLOGICKEJ OLYMPIÁDY
          • ŠKOLSKÉ KOLO BIOLOGICKEJ OLYMPIÁDY

          • Minulý týždeň sa uskutočnilo Školské kolo biologickej olympiády kategórie D netradične, formou on-line testu. Piati žiaci si zmerali sily vo svojich vedomostiach a poznatkoch z učiva biológie od piateho až siedmeho ročníka. Do okresného kola postupujú Lukáš Jandečka z VI.A a Stela Belanová z VII.A. Všetkým žiakom ďakujeme za účasť a postupujúcim žiakom gratulujeme k postupu do okresného kola. Nech sa vám darí aspoň tak ako na školskom kole.

            Príspevok pripravil: PaedDr. Magera M. 

             

        • NOC S ANDERSENOM
          • NOC S ANDERSENOM

          • Na podnet Medzinárodnej únie pre detskú knihu, ktorá je známa pod názvom IBBY, sa už od roku  1967 deň  Andersenových  narodenín, teda 2. apríl, oslavuje ako Medzinárodný deň detskej knihy. Cieľom tohto dňa je upriamiť pozornosť na detské knihy, podnietiť lásku detí k čítaniu a ku knihám. Tradičné podujatie Noc s Andersenom, do ktorého sa  knižnice, školy, školské družiny, kluby každoročne zapájajú, sa vzhľadom k pandemickej situácii nemohlo uskutočniť.  Čítanie rozprávok a kúzelných príbehov sa však dá realizovať aj v online priestore. Žiaci 5.A, 6.A, 7.A a 7.B. preto dostali od vyučujúcich slovenského jazyka pozvánku na Stretnutie s Andersenom. Počas dvoch večerných piatkových stretnutí sa im predstavil dánsky rozprávkar Hans Christian Andersen. Na zvedavé otázky im odpovedala ambasádorka podujatia Dara Rolins. Deti úspešne vyriešili úlohy o živote a tvorbe spisovateľa, rozprávali o svojich obľúbených knihách, nahlas z nich čítali úryvky, vypočuli si strašidelnú rozprávku Červené črievičky, súťažili o Cenu Hansa Christiana Andersena  vymýšľaním záveru rozprávky, vypočuli si Darinkine piesne z detstva Z rozprávky do rozprávky a Pán Andersen. Stretnutia sa zúčastnili aj starší rodinní príslušníci, ktorí svojimi postrehmi potvrdili, že knihy deti učia, vychovávajú, citovo ich obohacujú, rozosmievajú ich a z detí tak postupne vychovávajú lepších a vzdelanejších ľudí pre neskorší dospelý svet.

            A na konci zazvonil zvonec ...

            Príspevok pripravila: Mgr. Tyčiaková M.

        • OZNAM K NOSENIU RESPIRÁTOROV
          • OZNAM K NOSENIU RESPIRÁTOROV

          • Podľa Vyhlášky 175 ÚVZ SR, o zmene v používaní respirátorov Vám oznamujeme, že žiaci 2. stupňa od pondelka 19. 4. 2021 môžu používať na prekrytie dýchacích ciest rúško, šál, alebo šatku. 

        • ORGANIZÁCIA ŠKOLY OD 19.4.2021
          • ORGANIZÁCIA ŠKOLY OD 19.4.2021

          • Na základe rozhodnutia MŠVVaŠ SR číslo: 2021/12811:1-A1810, podľa § 150 ods. 8 zákona č. 245/2008 Z. z. o výchove a vzdelávaní a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov, s účinnosťou od 19. 4. 2021 sa  obnovuje školské vyučovanie v základných školách na druhom stupni pre žiakov 8. a 9. ročníka.

             2. stupeň:

            • obnovuje prezenčnú výučbu pre žiakov 8. a 9. ročníka, ktoré je pre týchto žiakov povinné
            • pokračuje prezenčná výučba pre žiakov, ktorí nemajú prístup k internetu v skupinách 5+1  z 5., 6. a 7. ročníka
            • ostatní  žiaci 5., 6. a  7. ročníka pokračujú v dištančnej výučbe
            • pred nástupom v pondelok 19. 4. 2021 je potrebné priniesť Vyhlásenie o bezinfekčnosti, k stiahnutiu TU: Vyhlasenie_o_bezinfekcnosti.docx, alebo bude k dispozícii pri testovaní v telocvični našej školy v sobotu, 17. 04. 2021, v čase od 8:00 hod. do 15:00 hod.. Súčasťou Vyhlásenia o bezinfekčnosti je negatívny test žiaka aj jedného zákonného zástupcu
            •  je potrebné, aby žiaci 2. stupňa mali respirátory
            • žiaci  8. a 9. ročníka sa budú učiť podľa rozvrhu platného v týždni od 19. 4. 2021

            1. stupeň:

            • pokračuje v prezenčnej výučbe pre všetkých žiakov v nezmenenom režime
            • v pondelok, ako tradične, je potrebné triednemu učiteľovi preukázať Vyhlásenie o bezinfekčnosti, ktoré je    k stiahnutiu tu: Vyhlasenie_o_bezinfekcnosti.docx, alebo si ho môžete vyžiadať pri testovaní v telocvični   našej školy v sobotu  17. 4. 2021 v čase od 8:00 hod. do 15:00 hod. a negatívny test zákonného zástupcu

             Stravovanie:

            • stravovanie  v školskej jedálni je zabezpečené pre všetkých žiakov, ktorí sa zúčastňujú prezenčnej výučby (všetci žiaci 1. stupňa a žiaci  8. a 9. ročníka). V prípade, že žiak nebude v škole, je potrebné ho  zo stravy odhlásiť  telefonicky alebo cez EduPage deň vopred alebo ráno do 7:30 hod.

             

            Školské autobusy budú od pondelka 19. 04. 2021 premávať nasledovne:

            Ráno

            • Osrblie – 7:10 hod.
            • Piesok Kobok – 7:20 hod.
            • Štiavnička – 7:25 hod.

            Poobede

            • spred školy o 13:30 hod.  

             

            S pozdravom.

            Vedenie školy.



        • ENVIROSÚŤAŽ PRE ŽIAKOV 2. STUPŇA - ENVIROOTÁZNIKY
          • ENVIROSÚŤAŽ PRE ŽIAKOV 2. STUPŇA - ENVIROOTÁZNIKY

          • POSLANIE SÚŤAŽE

            Cieľom olympiády je zvýšiť záujem žiakov základných škôl o prírodovedné predmety a o problematiku životného prostredia. Aktuálny ročník sa nesie v znamení z každého rožka troška.

             

            OKRUHY SÚŤAŽNÝCH OTÁZOK XV. ROČNÍKA

            • Ekologické poľnohospodárstvo (zdravá pôda – zdravá krajina – zdraví občania)
            • Rýchla móda – fast fashion
            • Plasty
            • Globálne dopady skleníkového efektu

             

            TRVANIE SÚŤAŽE

            25. marec – 22. apríl 2021 do 15.00

             

            CENY

            • 1. cena – Elektrokolobežka XIAOMI
            • 2. cena  - Digitálny fotoaparát Canon
            • 3. cena – Smart hodinky XIAOMI TREX
            • 4. – 10. cena – balíček propagačných materiálov SAŽP

             

            Do súťaže sa môžeš prihlásiť prostredníctvom koordinátora súťaže, ktorý ťa zaregistruje - na našej škole je to pani učiteľka Slezáková.

            mailový kontakt:    zuslezakova@centrum.sk

             

            Viac informácií:    https://www.ewobox.sk/sk/sazp/envirotazniky/propozicie

        • PROJEKT ŽIAKOV  9. B TRIEDY - ROOTS&SHOOTS
          • PROJEKT ŽIAKOV 9. B TRIEDY - ROOTS&SHOOTS

          • Na začiatku šk.roka sme sa zapojili do programu Roots&Shoots, s ktorým nás oboznámila naša pani učiteľka tiredna, Mgr. Janka Pohorelcová. V rámci tohoto programu sme sa rozhodli zrenovovať altánky na Lipovej. Pred začatím sme vyrobili dotazník ohľadom záujmu o náš projekt. Výsledky boli pozitívne a tak sme sa pustili do plánovania. Ako prvé mali niektorí žiaci našej triedy stretnutie s pánom starostom, Mgr. Petrom Jenčom a vedúcim urbárskeho spoločenstva, pánom Porubským. Žiaci ich oboznámili so zámerom projektu a obaja nám prejavili podporu. Ďalej sme vytvorili Facebookovú fanpage stránku, aby sme mali možnosť pravidelne oboznamovať širokú verejnosť o postupe a realizácii projektu. Navrhli sme  logo pre náš projekt a nakreslili sme, ako má okolie altánkov vyzerať. Vyhľadali sme firmy a spoločnosti, ktoré by nám s realizáciou projektu pomohli finančne alebo materiálne. Vyhotovili sme možný rozpočet a spočítali výdavky. Žiaci vyhotovili prezentáciu a náš plán sme úspešne obhájili pred hodnotiacou komisiou nadácie Green Foundation. Bol nám udelený grant v hodnote 400€. Teoretickú časť máme za sebou a už sa treba pustiť len do realizácie. Pre regulérne informácie môžete sledovať našu facebookovú stránku:

            ZŠ Valaská 9.B - Renovácia altánkov vo Valaskej - Projekt Roots&Shoots

                   

             Príspevok pripravila:  Lucia Štekláčová, žiačka 9.B.

             

        • ZMENA ODCHODU ŠKOLSKÉHO AUTOBUSU
          • ZMENA ODCHODU ŠKOLSKÉHO AUTOBUSU

          • Z dôvodu prebiehajúcej rekonštrukcie cesty bude od stredy 14. apríla 2021 školský autobus premávať ráno v zmenenom čase: odchod zo Štiavničky o 7:25 hod. a z Piesku o 7:30 hod. Ostatné časy odchodov sú nezmenené.

        • ORGANIZÁCIA ŠKOLY OD  12.4.2021
          • ORGANIZÁCIA ŠKOLY OD 12.4.2021

          • Na základe platného rozhodnutia ministra školstva, vedy, výskumu a športu a uznesenia Vlády SR sa upravuje vyučovanie v škole  od 12. apríla 2021 nasledovne:

            1. stupeň

            • pokračuje v prezenčnej výučbe pre všetkých žiakov. Vyučovanie je povinné.
            • v pondelok, ako tradične, je potrebné triednemu učiteľovi preukázať Vyhlásenie o bezinfekčnosti, ktoré je     k stiahnutiu tu:  Vyhlasenie_o_bezinfekcnosti.docx, alebo si ho môžete vyžiadať pri testovaní v telocvični   našej školy v sobotu  10. 4. 2021 v čase od 9:00 hod. do 18:00 hod. a negatívny test zákonného zástupcu
            •   ranný klub poskytujeme pre deti v nezmenenom čase od 6:30 hod.
            • poobedný klub bude v prevádzke do 15:30 hod   
            • školský autobus bude premávať ako v minulom týždni v nezmenenom čase
            •   stravovanie v školskej jedálni je zabezpečené

            2. stupeň

            • pokračuje v dištančnej výučbe okrem žiakov, ktorí nemajú prístup k internetu
            • pre týchto žiakov je povinná prezenčná výučba v skupinách 5+1
            • pred nástupom v pondelok 12. 4.      2021   je potrebné priniesť Vyhlásenie o bezinfekčnosti k stiahnutiu tu: Vyhlasenie_o_bezinfekcnosti.docx, alebo bude k dispozícii pri testovaní v telocvični našej školy v sobotu, 10. 4. 2021, v čase od 9:00 hod do 18:00 hod  a negatívny test žiaka aj jedného zákonného zástupcu.  

            S prianím pekného víkendu.

            Vedenie školy.

             

             

        • MEDZINÁRODNÝ DEŇ RÓMOV
          • MEDZINÁRODNÝ DEŇ RÓMOV

          • Rómska kultúra a tradície tvoria neoddeliteľnú súčasť našich spoločných kultúrnych hodnôt a kultúrneho dedičstva Slovenska.

            V rámci  celoročného projektu Školy za demokraciu sme si aj my pripomenuli význam a bohatosť rómskej kultúry, tradícií a dejín. Koordinátorka programu Zuzka Szabóová nás viedla zaujímavým kurzom o menšinách na Slovensku. V prvej časti kurzu sme sa dozvedeli, čo sú predsudky a stereotypy a ako sa prejavujú aj vo vzťahu k menšinám, ktoré žijú na Slovensku. Tiež sme sa dozvedeli viac o stupnici predsudkov, ktorú zostavil slávny psychológ Gordon Allport. V druhej časti sme nahliadli do života Rómov.

            Vedeli ste?

            • Pravlasťou Rómov je India. Na európsky kontinent putovali predkovia dnešných Rómov v priebehu 9. a 10. storočia.
            • Dlho pretrvával mylný dojem,  že Rómovia pochádzajú z Egypta – v tomto čase vzniklo aj anglické pomenovanie Gypsy, ktoré sa používa dodnes.
            • Pripomína Ti niečo slovo ,,Atzigan“? V preklade znamená  ,,kočovník“  a je zdrojom slovenského slova ,,Cigán“.
            • Hoci nemajú vlastný, hranicami definovaný štát, majú vlastnú hymnu menom ,,Gelem, gelem“ (prípadne pod názvom ,,Romale, čhavale“).
            • Najviac Rómov na Slovensku žije v Prešovskom, Košickom a Banskobystrickom kraji.