• OZNAM
          • OZNAM

          • Vážení rodičia.

            Oznamujeme vám, že z rozhodnutia RÚVZ v Banskej Bystrici zo dňa 22. 11. 2021, sú od 19. 11. 2021  v karanténe triedy 3. A, 7. A, 7. B.  Žiaci sa učia dištančne podľa upraveného rozvrhu hodín. 

            Dôvodom karantény je pozitivita žiakov v triedach.

            Žiakom týchto tried končí karanténa 26. 11. 2021, v piatok. Do školy nastúpia v pondelok, 29. 11. 2021. 

            Prosíme rodičov, aby pred nástupom na prezenčnú výučbu svoje dieťa otestovali Ag testom určeným na samotestovanie, aby sme predišli ďalšej karanténe v daných triedach.. 

            S prianím pevného zdravia. 

            Vedenie školy.

        • NEŽNÁ REVOLÚCIA
          • NEŽNÁ REVOLÚCIA

          • „Sľúbili sme si lásku, sľúbili vravieť pravdu len, sľúbili sme si vydržať, sľúbili sme si nový deň.“ To je refrén najznámejšej novembrovej pesničky z roku 1989, ktorá nám doteraz pripomína 17. november. V tento deň oslavujeme nielen Deň boja za slobodu a demokraciu, štátny sviatok pripomínajúci Nežnú revolúciu v roku 1989, ale aj Medzinárodný deň študentstva.

            Aj naši žiaci si 18. novembra pripomenuli tento významný deň našich dejín svojou vlastnou „revolúciou“. Na školskom dvore žiakom priblížili atmosféru vtedajších dní príhovormi, piesňami a skandovaním. Nesmelo chýbať štrnganie kľúčmi a na záver žiaci vytvorili živú reťaz.

            Mladým ľuďom nikdy nechýbala odvaha, preto boli vždy považovaní  za hybnú silu národa. 17. november sa týka teda predovšetkým študentov. Všetci vieme, že situácia sa dávno zmenila, že žijeme v demokratickej spoločnosti, v ktorej majú dnešní študenti takmer neobmedzené možnosti a akési štrajky či protesty, pri ktorých by sme sa museli obávať o život už nehrozia. Je potrebné, aby sme si uvedomili dôležitosť princípov demokracie a slobody a svojím prístupom k vzdelaniu šírili mier, lásku a spravodlivosť, a že sloboda v dejinách, v prítomnosti ani budúcnosti nesmie byť nikdy braná ako samozrejmosť.      

             

            Žiaci deviatych ročníkov a pani učiteľky: Mgr. S. Skladaná a Mgr. K. Puťošová        

          • TEKVIČKOVÁ VÝSTAVA

          • Jeseň  bola odjakživa obdobím vyrezávania tekvíc.Aj my, žiaci I. stupňa, sme sa aspoň na chvíľu pokúsili vrátiť ku koreňom nášho ľudu a oživiť slovenské tradície vyrezávania tekvíc - Svetlonosov. Umiestnili sme ich na spoločnej výstave v priestoroch našej chodby a všetky tekvičky od výmyslu sveta nám aspoň na krátky čas spríjemnili a ozvláštnili náš školský život.

            Ďakujem všetkým, ktorí sa do jesenného tvorenia s chuťou zapojili – žiakom, rodičom, aj pedagógom.

            A ktorý Svetlonos bol na našej výstavke najkrajší? Na to je ľahká odpoveď: Predsa všetci!!!

        • DEŇ VETERÁNOV
          • DEŇ VETERÁNOV

          • 11. novembra 1918 o 11. hodine a 11. minúte skončila 1. svetová vojna. Tento deň si spomíname na vojnových veteránov, ktorí obetovali svoje životy, aby ďalšie generácie mohli žiť v slobode. Deviataci našej školy si uctili hrdinov z 1. svetovej vojny, položením venca a zapálením sviečok pri pomníku padlým hrdinov v tejto zničujúcej vojne a cestou k pomníku rozdávali vlastnoručne vyrábané vlčie maky ako symbol preliatej krvi na vojnových bojiskách. Ďakujeme pánovi starostovi Mgr. Petrovi Jenčovi, že podporil túto myšlienku a spolu so žiakmi našej školy položil kyticu kvetov k pomníku v starej časti obce Valaská.

            Viac o príprave a realizácii tejto spomienkovej akcie sa môžete dozvedieť vo fotoalbume.

            Aktivitu zrealizovali vyučujúce dejepisu: Mgr. Skladaná Soňa a Mgr. Puťošová Kristína 

             

             

             

             

        • OZNAM
          • OZNAM

          • Vážení rodičia.

            Oznamujeme vám, že z rozhodnutia RÚVZ v Banskej Bystrici z dňa12. 11. 2021, je v karanténe trieda 1. A. Žiaci sa učia dištančne podľa upraveného rozvrhu hodín. 

            Dôvodom karantény je pozitivita žiaka.

            Prosíme rodičov, aby pred nástupom  po karanténe na prezenčnú výučbu svoje dieťa otestovali Ag testom určeným na samotestovanie, aby sme predišli ďalšej karanténe v danej triede. 

            S prianím pevného zdravia. 

            Vedenie školy.

          • PROJEKT „ZÁLOŽKA SPÁJA ŠKOLY“

          • Október si už ani nevieme predstaviť bez projektu  Záložka do knihy spája školy. V tomto roku prebiehal  jeho 12. ročník s témou  Očarujúci svet knižničných príbehov, rozprávok a básní.  Zapojili sa doň žiaci 1. – 6. ročníka. Žiaci 1. stupňa vyrábali záložky pod vedením svojich triednych učiteliek a žiaci 5. a 6. ročníka pod vedením vyučujúcich slovenského jazyka a literatúry.  Vyrobené záložky sme si spolu s textami vymieňali s českou školou z Karvinej – so ZŠ a MŠ U Studny a so školou z Havířova - ZŠ Jarošova, Havířov – Šumbark.

                      Očarujúci svet knižničných príbehov, rozprávok a básní žiaci navštívili v žiackej školskej knižnici, v čítankách a učebniciach literatúry, piataci v knihe Dušana Taragela, ktorý si pripomínal svoje životné jubileum a šiestaci v téme komiks. 

                      Doručené záložky z partnerskej školy pred jesennými prázdninami žiakov potešili a priložené texty ich aj obohatili o literárne zážitky v českom jazyku. Žiaci sa tak zoznámili s príbehmi: Zlobivé pohádky – příběh Budka, Pohádka o prázdninách, Pohádky ze staré půdy, Děti z Bullerbynu, Slet čarodejnic, O Koblížkovi, O veliké řepě...

                        Ďakujeme všetkým žiakom a vyučujúcim, ktorí výrobou záložiek a sprievodnými aktivitami  podporili menovaný projekt.

            Mgr. Štefánia Piliarová a  Mgr. Lucia Paločková, koordinátorky projektu: 

        • BARBORKINA TRUHLICA
          • BARBORKINA TRUHLICA

          • V rámci regionálnej výchovy sa triedy 6.A a 6.B zapojili do projektu Remeslo na našej škole zo stránky Barborkina truhlica. Na našu školu nám zadarmo poslali 20 sád na výrobu vyšívaných záložiek. Pri návrhu tejto truhlice sa autorka inšpirovala slovenskou výšivkou, ktorú som nadizajnovala a preniesla na drevenú doštičku.

            Žiaci sa naučili krížikovo vyšívať, rôzne iné stehy, a pravdaže rátať vzor. 
            Pre každého autorka pripravila jednoduchý postup a remeselnú sadu – truhličku, ktorá obsahuje všetko potrebné na výrobu vlastnej záložky a kľúčenky.

            Truhličky žiakov hneď zaujali, pretože boli krásne zdobené, a predsa len, bolo to ozvláštnenie našich hodín. Poriadne sa pri tom zapotili – vsunúť nitku do ihly, urobiť uzlík, správne začať vyšívať, nie vždy všetko šlo hladko. Nakoniec to však zvládli a výtvory sa im veľmi podarili.

            Viac sa môžete dozvedieť vo fotoalbume.

            Aktivitu zrealizovala vyučujúca regionálnej výchovy: Mgr. Kristína Puťošová

             

        • PROJEKT ŠAFRAN
          • PROJEKT ŠAFRAN

          • 9. novembra si pripomíname Medzinárodný deň boja proti  fašizmu a antisemitizmu. Žiaci 9. ročníka práve v tento deň sadili žlté šafrany. Prečo? Chceli si  tak pripomenúť jeden a pol milióna židovských detí, ktoré zomreli počas holokaustu. Žltá farba kvetov  pripomína žltú hviezdu, ktorú boli Židia nútení nosiť za vlády nacistov. Kvety pripomínajú všetky deti, ktoré zahynuli. Účasť v projekte Šafran je hmatateľný  spôsob, ako mladých ľudí uviesť do problematiky holokaustu a ako zvýšiť povedomie o nebezpečenstvách rasizmu a nedostatku tolerancie. Naučia sa, aké dôležité je začlenenie a rešpekt voči všetkým ľuďom bez ohľadu na ich etnickú príslušnosť, postihnutie, sexuálnu orientáciu alebo náboženské vyznanie.

            Sadíme žlté šafrany, aby sme si pripomenuli deti, ktoré zahynuli pri holokauste. Takto sa na tieto deti nezabudne a ich pamiatka a príbehy pretrvajú pre budúce generácie. Tieto krásne kvety nám tiež pripomínajú, že aj po najhroznejších udalostiach vždy začína nový život a dávajú nám nádej, že v živote je ešte stále krása a nádej pre budúcnosť.

            Príspevok napísali a aktivitu spolu so žiakmi uskutočnili vyučujúce dejepisu: Mgr. Skladaná Soňa a Mgr. Puťošová Kristína

          • SEPAROVANIE V TRIEDACH

          • V tomto školskom roku 2021/2022 sa naša škola stala súčasťou projektu EkoAlarm. Každú jednu triedu na 1. stupni, 2. stupni, v priestoroch ŠKD ako aj jedálne zdobia nové nádoby na separovanie papiera, plastov a biologicky rozložiteľného odpadu. Veríme, že aj takouto formou prispeje naša škola k zvýšeniu nie len povedomia, ale aj samotného triedenia odpadu. Túto úlohu si berie na zodpovednosť skupina environmentálneho krúžku.

            Touto formou ďakujeme Centru environmentálnej a etickej výchovy ŽIVICA za distribúciu nových nádob na separovanie a tešíme sa na vzájomnú spoluprácu.

            PaedDr. Matúš Magera
            koordinátor environmentálnej výchovy

        • OZNAM
          • OZNAM

          • Vážení rodičia.

            Oznamujeme vám, že z rozhodnutia RÚVZ v Banskej Bystrici z dňa 8. 11. 2021, sú v karanténe tieto triedy: 1. B, 3. A, 3. B, 5. B, 7. A a 7. B. Žiaci v týchto triedach sa učia dištančne podľa upraveného rozvrhu hodín. 

            Dôvodom karantény je pozitivita žiakov v jednotlivých triedach.

            Prosíme rodičov, aby pred nástupom  po karanténe na prezenčnú výučbu svoje dieťa otestovali Ag testom určeným na samotestovanie, aby sme predišli ďalšej karanténe v danej triede. 

            S prianím pevného zdravia. 

            Vedenie školy.

             

        • JESENNÉ PRÁZDNINY
          • JESENNÉ PRÁZDNINY

          • Vážení rodičia, milí žiaci.

            Oznamujeme vám, že od 28. 10. 2021 do 1. 11. 2021 sú jesenné prázdniny. Žiaci sa do školy vrátia 2. 11. 2021.

            Prosíme rodičov, aby pred nástupom do školy urobili deťom Ag test určený k samotestovaniu ak takýto test máte k dispozícii a o jeho vykonaní informovali školu. 

            Ďakujeme za porozumenie.    

            Prajeme vám príjemné prežitie voľných jesenných dní.  

        • OZNAM
          • OZNAM

          • Vážení rodičia.

            Oznamujeme vám, že od stredy, 20. 10. 2021, sú aj žiaci 7. A a 7. B triedy  na dištančnom vzdelávaní na základe Rozhodnutia RÚVZ v Banskej Bystrici z dňa 25. 10. 2021. 

            Žiaci 7. A a 7. B triedy sa do školy vrátia v utorok, 2. 11. 2021. Dôvodom karantény je pozitivita žiakov v obidvoch triedach.

        • KOMIKS V 6. B
          • KOMIKS V 6. B

          • Žiaci 6. B triedy sa v mesiaci október na hodinách literatúry venovali komiksu. V tomto mesiaci si pripomíname deň zviditeľnenia komiksových autorov, ktorých cieľom je vytvoriť za 24 hodín 24-stranový komiks. My sme si vytýčili jednoduchšie ciele. V laviciach sedeli žiaci s doplnkami v štýle komiksových superhrdinov. Súčasťou ich outfitu boli tričká, ba dokonca nechýbali i komiksové ponožky. Triedu sme si skrášlili výstavkou komiksových figúrok a postavičiek, ale aj komiksových časopisov. Žiaci vytvárali vlastné komiksové príbehy a papierové bubliny zapĺňali odkazmi. Do úst hrdinov našich komiksov  vkladali slová a postupne oživovali nakreslený príbeh na papieri. Vznikli tak zaujímavé, miestami vtipné príbehy, ktoré potom jednotlivci odprezentovali pred publikom. Téme komiksov sme sa venovali aj na hodinách informatiky, kde sme využili dostupné online nástroje na tvorbu jednoduchých komiksov.

             

            PaedDr. Denisa Maťovčíková

        • OZNAM
          • OZNAM

          • Vážení rodičia.

            Oznamujeme vám, že od stredy, 20. 10. 2021, sú žiaci 4. B  na dištančnom vzdelávaní na základe Rozhodnutia RÚVZ v Banskej Bystrici z dňa 22. 10. 2021.

            Žiaci 4. B sa do školy vrátia v utorok , 2. 11. 2021. Dôvodom karantény je pozitivita žiaka 4. B triedy.

             

             

        • DETSKÝ ČIN ROKA
          • DETSKÝ ČIN ROKA

          • Detský čin roka je jedinečný  projekt pod záštitou prezidentky Slovenskej republiky pani Zuzany Čaputovej, ktorý motivuje ku konaniu dobrých skutkov a pomáha deťom, budúcim dospelým, zorientovať sa v hodnotách, dáva im šancu pochopiť cez skutočné príbehy, čo je dobré a čo zlé.  

            Žiaci našej školy sa do tohto projektu zapájajú od jeho vzniku. Na hodinách etickej výchovy žiaci s pani učiteľkami rozoberajú reálne príbehy svojich rovesníkov a zapájajú sa do hlasovania. V tomto školskom roku pani učiteľky Mgr. Skladaná S. a Mgr. Tyčiaková M. napísali príbeh žiakov našej školy s názvom: ,,Deti zorganizovali online stretnutie so seniormi", ktorý bol nominovaný v kategórii  DOBRÝ ČIN NA NETE. 

            Vypočujte si dobrý skutok, ktorý vykonali dnes už ôsmaci našej školy v priloženom videu ako príbeh B. 

            Pod videom je link, cez ktorý sa môžete zapojiť do hlasovania. 

            Ďakujeme pekne za hlasovanie a prajeme vám príjemné počúvanie. 

              

             

            Link: https://detskycin.ludialudom.sk/children_act_category/dobry-cin-na-nete/

        • OZNAM
          • OZNAM

          • Vážení rodičia.

            Oznamujeme vám, že od stredy, 20. 10. 2021, sú žiaci  4. A, 5. A, 7. B, 9. B  na dištančnom vzdelávaní na základe Rozhodnutia RÚVZ v Banskej Bystrici z dňa 20. 10. 2021.

            Žiaci 4. A sa do školy vrátia v utorok , 2. 11. 2021. Dôvodom karantény je pozitivita žiaka 4. A triedy. 

            Žiaci 5. A, 7. B a 9. B sa do školy vrátia v utorok 26. 10. 2021. Dôvodom karantény je pozitivita učiteľa.  

             

            S prianím pevného zdravia.

            Vedenie školy

        • OZNAM
          • OZNAM

          • Vážení rodičia.

            Oznamujeme vám, že od piatka, 15. 10. 2021, sú žiaci  2. B a časť žiakov 2. A triedy  na dištančnom vzdelávaní na základe Rozhodnutia RÚVZ v Banskej Bystrici z dňa 18. 10. 2021.

            Žiaci sa do školy vrátia v pondelok, 25. 10. 2021. Dôvodom je pozitivita žiaka 2. B triedy. 

            Aj v tomto prípade sa pozitivita žiaka ukázala na základe samotestovania Ag testom.  

            S pozdravom.

            Vedenie školy

        • NOC LITERATÚRY
          • NOC LITERATÚRY

          • Pilotný ročník Noci literatúry sa konal 8. 10. 2021 v priestoroch budovy 2. stupňa základnej školy.  Jeho cieľom bolo netradičných spôsobom priblížiť žiakom súčasnú literatúru prostredníctvom série čítaní na 8. miestach v rovnakom čase. Čítali pani učiteľky, naši deviataci i rodičia. Každé stanovište bolo niečím výnimočné a v jednom prípade sa o autentickosť diela postarala pani Sepešiová ochutnávkou výborných koláčov, teplého čaju a doma pripraveného malinového sirupu.

            Zúčastnení mali tiež možnosť vidieť rôzne druhy a preklady Svätého písma. Objednať si ich môžu na www.knihypetros.sk.

            Všetky ostatné knihy sme mali prepožičané z kníhkupectva Artforum v Banskej Bystrici. Za pekné fotky ďakujeme Michalovi Berákovi, ktorý nás navštívil na všetkých stanovištiach.

            Veríme, že si všetci odniesli fantastický umelecký zážitok a stretneme sa opäť o rok na spoločnom čítaní.   

            „Čítame knihy, aby sme zistili, kým sme.

            Čo iní ľudia, či už skutoční alebo vymyslení,

            robia, cítia alebo si myslia, je podstatným

            vodítkom k pochopeniu kým sme a kým

            sa môžeme stať.“ Ursula K. Le Guin

            Príspevok a organizáciu zabezpečili: Mgr Skladaná Soňa, Mgr. Puťošová Kristína

        • BEH PRE ZDRAVÉ SRDCE
          • BEH PRE ZDRAVÉ SRDCE

          • Dňa 12.10. sa na našej škole už tradične konalo podujatie „Beh pre zdravé srdce“, jeho 5. ročník. Vzhľadom na súčasnú situáciu v krajine sme museli toto podujatie pozmeniť. Slávnostné otvorenie sa nekonalo na školskom dvore, ale cez školský rozhlas. Žiaci sa dozvedeli  informácie o pánovi profesorovi Jaroslavovi Simanovi a príhovor mala aj pani Fischerová, sestra pána Simana. Behy sa začali 2. vyučovacou hodinou, vždy po jednom ročníku. Aj napriek tomu, že sme nemohli byť všetci na dvore, nálada bola výborná, deti mali veľkú chuť súťažiť a prekonávať samých seba, navzájom sa povzbudzovali. V cieli mali pripravený teplý čaj a ovocie.

            Uvádzame poradie v jednotlivých kategóriách:

            Kategória I. - II. ročník chlapci: 3.miesto- Faško Jakub, 2.miesto- Schvarzbacher Tomáš

            1.miesto- Vašica Tadeáš.

            Kategória I. -II. ročník dievčatá: 3.miesto- Hudecová Margaréta, 2.miesto- Mozolová Nikola,

            1.miesto- Pušková Karin

            Kategória III. -IV. ročník chlapci: 3.miesto- Smékal Tobias, 2.miesto- Štulajter František,

            1.miesto- Boroš Maxim

            Kategória III .- IV. ročník dievčatá: 3.miesto- Filipková Michaela, 2.miesto- Špaleková Alexandra,

            1.miesto- Gondová Lucia

            Kategória V. – VI. ročník chlapci: 3.miesto- Sluštik Filip, 2.miesto- Trebuľa Lukáš,

            1.miesto-  Gregor Jakab a Henske Michal

            Kategória V. - VI. ročník dievčatá: 3.miesto- Gonosová Martina, 2.miesto- Perichtová Daniela,

            1.miesto- Vašicová Aneta

            Kategória VII. - IX. ročník chlapci: 3.miesto- Gajdošík Samuel, 2.miesto- Šváb Matej,

            1.miesto- Havaš Matúš

            Kategória VII. - IX. ročník dievčatá: 3.miesto- Chládeková Cheryl, 2.miesto- Gondová Lenka,

            1.miesto- Schvarzbacherová Patrícia

            Celkovým víťazom I. stupňa sa stal Boroš Maxim s časom 1min. 21 sekúnd (1 kolo) . Víťazom II. stupňa sa stal Havaš Matúš s časom 2 min.19 sekúnd (2 kolá) .

            Celkovým víťazom a všetkým umiestneným žiakom v jednotlivých kategóriách srdečne blahoželáme.

            Veľká vďaka patrí našim deviatakom, ktorí zvládli organizáciu a pomoc pri tomto podujatí na jednotku. Poďakovanie patrí tetám  kuchárkam za občerstvenie,  pánovi školníkovi a pani asistentke Mariane Laksíkovej.

            Mgr. J. Pohorelcová a Mgr. M. Jenčová

        • OZNAM
          • OZNAM

          • Vážení rodičia.

            Oznamujeme vám, že od štvrtka, 14. 10. 2021, sú žiaci  šiesteho ročníka na dištančnom vzdelávaní na základe Rozhodnutia RÚVZ v Banskej Bystrici z dňa 15. 10. 2021.

            Žiaci sa do školy vrátia v pondelok, 25. 10. 2021. Dôvodom je pozitivita žiaka šiesteho ročníka. 

            Ďakujeme vám, že vykonávate Ag testy určené na samotestovanie. Na základe uskutočneného Ag testu sa výskyt ochorenia u žiaka potvrdil aj na PCR testovaní a tým sa zabránilo masívnehu infikovaniu žiakov v danom ročníku. 

            S pozdravom.

            Vedenie školy