• ZMENA MIESTA KONANIA PLENÁRNEHO ZDRUŽENIA RODIČOV
          • ZMENA MIESTA KONANIA PLENÁRNEHO ZDRUŽENIA RODIČOV

          • Oznamujeme rodičom , že plánované plenárne rodičovské združenie, ktoré sa malo konať v kinosále obecného úradu,  sa uskutoční  v jednotlivých  triedach základnej školy  prostredníctvom  školského rozhlasu v nezmenenom čase o 15,30 hod.

            Prosíme rodičov o dodržanie epidemiologických opatrení ako je nosenie rúška a dezinfekcia rúk pri vstupe do budovy.

        • POZVÁNKA NA PLENÁRNE RODIČOVSKÉ ZDRUŽENIE.
          • POZVÁNKA NA PLENÁRNE RODIČOVSKÉ ZDRUŽENIE.

          • Oznamujeme vám, že dňa 30.9.2020 (streda) sa uskutoční plenárne rodičovské združenie o 15.30 hod v kinosále kultúrneho domu vo Valaskej. Po plenárnom rodičovskom združení sa uskutočnia triedne aktívy v jednotlivých triedach základnej školy. 

        • EURÓPSKY DEŇ JAZYKOV.
          • EURÓPSKY DEŇ JAZYKOV.

          •          Hoci sa Európsky deň jazykov slávi 26. septembra, my sme si ho pripomenuli na našej škole o niečo skôr, a to 10. septembra.

                      Deň sme odštartovali reláciou o Európskom dni jazykov, jeho histórii a vzniku. Každá trieda obdržala kvíz, ktorého otázky musela vypracovať. 

                      Všetkých desať  tried 2. stupňa potom vyrábalo projekty vo forme plagátov o štátoch, ktoré si žiaci sami vybrali. Výber sa vo viacerých triedach odvíjal od toho, ku ktorej krajine žiaci jednotlivých tried alebo ich triedni učitelia inklinujú, niekde možno zavážil aj pôvod niektorých žiakov v triede.

                      Žijeme v dobe, kedy sa vzhľadom na medzinárodnú situáciu, spojenú s migráciou, musíme oboznamovať s inými jazykmi a kultúrami v oveľa širšom meradle ako v minulosti! A nielen to. Inakosť treba nielen vnímať a spoznať, ale naučiť sa ju akceptovať a tolerovať, aby sa stala pre nás obohatením a rozšírila obzory nášho poznania. A práve Európsky deň jazykov je ideálnou príležitosťou na prezentáciu inakosti a pestrosti. Štáty ako Španielsko, Taliansko, Francúzsko, Rusko, Veľká Británia, Maďarsko, Poľsko, Česko, Nemecko a ich jazyky, ale i rusínsky a rómsky jazyk v podaní našich šikovných a tvorivých žiakov „ožili“ farbami, zvukmi, ba dokonca chuťami i vôňami.

            Každá trieda na plagátoch predstavila „svoj“ štát. Na základe informácií, ktoré zhromaždili prevažne z internetu, oboznámili ostatných so stručnou históriou, vedeckými, kultúrnymi, politickými a športovými osobnosťami štátov, predstavili zvyky, tradície a kultúru.

                      Dozvedeli sme sa niečo aj o pôvode jazykov, do ktorej jazykovej rodiny sú začlenené, ako znejú najfrekventovanejšie slová  a frázy, ale i krátke texty, piesne, ba i slová hymny. Na plagátoch nechýbali pestré vlajky a mapky pre názornejšiu predstavu, obrázky pamätihodností a prírodných dominánt. Aby bolo naše oboznámenie sa so štátmi komplexnejšie, žiaci mohli na vyučovaní ochutnať alebo si vlastnoručne  pripraviť typické národné jedlá a špeciality. Niektoré triedy sa priblížili koloritu krajiny i svojím oblečením a typickými predmetmi charakterizujúcimi príslušnú krajinu, ktoré si v triedach vystavili.  Všetci sme si tento deň užili a dozvedeli sme sa veľa nového. 

            Európskydeň jazykov zastrešila Mgr. Maľovčíková Denisa. Viac vo fotogalérii.

        • ORGANIZAČNÉ POKYNY PLATNÉ OD 16.9.2020
          • ORGANIZAČNÉ POKYNY PLATNÉ OD 16.9.2020

          • .

            Vážení rodičia, oznamujeme vám, že  od 16.9.2020 sa žiaci učia podľa aktuálneho rozvrhu na školský rok 2020/2021. ŠKD bude pracovať v piatich oddeleniach v čase do 16,30 hod. Ranný klub bude v prevádzke od 21.9.2020. Rúška žiaci používanú v nezmenenom režime. To znamená, že v triedach sú povinné pre žiakov 2. stupňa. Pre žiakov 1. stupňa sú povinné v interiéri mimo tried. V prípade prerušenia dochádzky žiaka do základnej školy v trvaní viac ako tri dni, rodič predkladá vyhlásenie o  jeho bezinfekčnosti, že neprejavuje príznaky prenosného ochorenia a nemá nariadené karanténne opatrenie. Tento dokument si môžete vyzdvihnúť u svojho triedneho učiteľa, v kancelárii školy, alebo stiahnuť pod textom. Žiaci vstupujú do budovy cez ranný filter  len hlavným vchodom.   

          • Deň kroja

          • Všetci, ktorí si ctia tradície a milujú folklór si môžu opäť pripomenúť neoceniteľnú históriu a s ňou späté kultúrne zvyky a tradície. Máte možnosť poukázať na rôznorodosť umenia a krásy krojov a byť hrdí na svojich predkov a ich dedičstvo. Oblečte si preto v piatok KROJ, ktorým dáte najavo svoju poctu remeselníkom a bežným ľuďom, ktorí uchovávajú a s hrdosťou nosia slovenské ľudové kroje. Ďakujeme MO MS vo Valaskej za zapožičanie ľudových predmetov, ktoré sa nachádzajú na prízemnej chodbe v budove 2. stupňa a Aničke Bánikovej za ukážku rôznorodých vzorov valaštianskych pokrovcov. Plagát na DEŇ KROJA graficky upravil náš bývalý žiak Jakub Bíreš, ktorému touto cestou ďakujeme a ceníme si, že na nás nezabúda.