• DVOJBOJ ŽIAKOV ZŠ

          • Dňa 22. 5. 2021 sa konal  7. ročník súťaže Dvojboj žiakov základných škôl. Našu školu reprezentovali a krásne 2. miesto vybojovali : Gondová Lenka, Gondová Lucia, Vašica Tadeáš, Mišun Adam, Jakab Gregor, Vašicová Aneta, Pacera Radoslav, Chládeková Cheryl.  

            V hodnotení jednotlivcov v kategórii staršie žiačky 1. miesto získala Cheryl Chládeková. 

            Tadeáš Vašica získal 2. miesto v kategórii mladších žiakov.

            Všetkým žiakom gratulujeme a prajeme veľa športových úspechov.

        • OKRESNÉ KOLO HVIEZDOSLAVOVHO KUBÍNA
          • OKRESNÉ KOLO HVIEZDOSLAVOVHO KUBÍNA

          • Aj v tomto náročnom školskom roku sa uskutočnila súťaž v prednese poézie a prózy Hviezdoslavov Kubín. Našu školu reprezentovalo 6 žiakov, ktorých ani sťažené podmienky súťaže neodradili od reprezentácie školy. Táto recitačná súťaž prebiehala v čase mimorianej situácie dištančnou formou. Ďakujeme všetkým, ktorí sa zúčastnili okresného kola. Tešíme sa z úspechu žiakov, ktorí postupujú do regionálneho kola v Banskej Bystrici.

            Blahoželáme a prajeme veľa úspechov  v regionálnom kole: Laure Predajnianskej, Romane Hadžegovej a Filipovi Bellovi.

            Poďakovanie patrí aj pani učiteľkám za prípravu žiakov na recitačnú súťaž: Mgr. Uhrínovej M., Mgr. Tyčiakovej M., Mgr. Puťošovej K., Mgr. Bútorovej D., Mgr. Skladanej S.  

        • OZNAM PRE RODIČOV
          • OZNAM PRE RODIČOV

          • Oznamujeme rodičom, že od pondelka 24.5.2021 sa mení predkladanie  Vyhlásenia o bezinfekčnosti

            nasledovne:

            Rodič predkladá po každom prerušení dochádzky žiaka do základnej školy v trvaní troch dní, vrátane víkendov a sviatkov, písomné vyhlásenie zákonného zástupcu o bezinfekčnosti.

            To znamená, že vyhlásenie v pondelok donesú  tie deti, ktoré prerušili školskú dochádzku viac ako tri po sebe nasledujúce dni, vrátane víkendu (napr. piatok, sobota, nedeľa).

            Vyhlásenie o bezinfekčnosti je k stiahnutiu tu:  Vyhlasenie_od_3._5.docx

          • POĎAKOVANIE RODIČOM

          • Ďakujeme rodičom 6. A, 6. B a 7. B triedy za pomoc pri maľovaní tried v tomto školskom roku, konkrétne: manželom Ľuptovčiakovým, Mgr. Jozefovi Buvalovi, Matejovi Schvarzbacherovi, Alene Levíkovej, Petrovi Havranovi, Máriovi Borošovi, Zdenke Katreniakovej, manželom Ťažkým, manželom Trangošovcom, manželom Kysuckým, Miroslavovi Sedláčekovi, manželom Sepešiocom, manželom Švantrerovcom, Jarmile Kúdelkovej, Branislavovi Predajnianskemu a pani triednym učiteľkám Ing. Miklovičovej Anne, Mgr. Skladanej Soni a Mgr. Puťošovej Kristíne.

          • EURÓPSKY DEŇ SOLIDARITY A SPOLUPRÁCE MEDZI GENERÁCIAMI

          • V kalendári stojí, že 29. apríl je Európskym dňom solidarity a spolupráce medzi generáciami. Jeho cieľom podporiť vzájomný rešpekt a záujem o život jednotlivých generácií. My, žiaci 7.A a 7.B, sme v rámci nášho celoročného projektu “Som Valašťan“ na tento deň naplánovali po spoločnom dohovore online stretnutie s Denným stacionárom v Nemeckej. S klientmi stacionára udržiavame listovú a balíkovú komunikáciu od Vianoc. Keďže pandemická situácia nám stále nedovolí osobne ich navštíviť, stretli sme sa cez obrazovku počítača. Pripravili sme si pre nich program. Moderátori Maťa a Alex najprv privítali klientov a opatrovateľky. Filip, Kristián a Nikolka zarecitovali básne Človek človeku a Priateľstvo.  Ukázali sme im album fotiek z akcií pre rodičov a starých rodičov. Žiaci oboch tried porozprávali o tom, čo radi robia so svojimi starými rodičmi a prerozprávali spomienky starých rodičov na detstvo. Neskôr zahral Martin na harmonike pesničku  A ja taká dzivočka a dievčatá a Adam v krojoch sa veselo krútili. Potom začala voľná debata.  My sme položili tetuškám niekoľko zvedavých otázok o ich živote. Prezradili nám, aké mali detstvo, zdôraznili nám, aké potrebné je v živote priateľstvo, aké dôležité je vzdelanie, ako rýchlo nám prebehnú školské roky. Poďakovali za  naše listy, pozdravy a darčeky. Spomienky na názvy piesní z ich detstva sa rýchlo zmenili na melódie a spoločne sme vyspevovali Hore Hron, dole Hron ...  Veľmi sa tešíme na osobné stretnutie s nimi, keď nám to situácia dovolí. Prezradili, čo pre nás pripravujú. Potešilo nás, že obe naše triedy prišla osobne pochváliť  za túto aktivitu pani riaditeľka.

            Napísali Nikolka Oláhová, Maťka Komorová, Stelka Belanová, Maťka Čiefová, Matúš Badinka, žiaci 7.A a 7.B triedy.

        • EDVARD MUNCH OČAMI 8.B
          • EDVARD MUNCH OČAMI 8.B

          • Každý rok si vyberieme na výtvarnej výchove obraz známeho maliara a snažíme sa ho vo svojom ponímaní napodobniť. Predchádzajúce roky sme sa venovali da Vinciho Mone Lise a van Goghovým Slnečniciam. Tento rok padla voľba na obraz od Edvarda Muncha, ktorý nesie zaujímavý názov The scream alebo Výkrik. Naše diela sme začali maľovať už v októbri, ale pandémia naše plány prerušila, a tak sme v dokončovaní prác pokračovali až po návrate do škôl v máji. Možno je to len náhoda, ale tento obraz vstúpil symbolicky do našich životov práve v období, ktoré  bolo poznačené úzkosťou z dôvodu izolácie v boji s koronavírusom.  Podobné ,,obrazy“,  či už v realite alebo vo fantázii sa naskytli i autorovi svetoznámeho Výkriku Edvardovi Munchovi, ktorý nám ich zanechal na pamiatku v podobe cenných diel. Vo svojich obrazoch sa snažil nahradiť zobrazovanie hmotných vecí vyjadrovaním nezobraziteľných tém. Často zobrazoval emócie a vnútorný stav človeka. Nahliadnite s nami do fotoalbumu a prezrite si naše práce.

            Mgr. Denisa Maťovčíková

        • INFORMÁCIE K NÁSTUPU DO ŠKOLY OD 10.5.2021
          • INFORMÁCIE K NÁSTUPU DO ŠKOLY OD 10.5.2021

          • Pred nástupom do školy v pondelok, 10. 5. 2021 je dôležité priniesť  Vyhlásenie o bezinfekčnosti, ktoré žiaci dostali v piatok v škole, alebo si ho môžete stiahnuť TU: CV_-_od_3._5._2021.docx .

            Tento víkend sa testovanie v telocvični našej školy neuskutoční vzhľadom na priaznivú epidemiologickú situáciu.

            Viac informácii v grafike pod textom.

            Prajeme Vám pekné dni.

            Vedenie školy.

        • DEŇ ZEME NA NAŠEJ ŠKOLE
          • DEŇ ZEME NA NAŠEJ ŠKOLE

          • Deň Zeme – 22. apríl - vznikol ako reakcia na rozsiahle poškodzovanie životného prostredia. Jeho cieľom je pripomenutie si našej závislosti na cenných daroch poskytovaných Zemou. 

            Keďže celý tento školský rok je netradičný - preto aj Deň Zeme prebiehal inak ako sme boli zvyknutí. Neuskutočnili sa  akcie ako  Vyčistime si obec alebo Sadenie vlastného lesa  kvôli pretrvávajúcim protipandemickým opatreniam. Ale aj napriek tomu si naši žiaci spolu so svojimi triednymi učiteľkami pripomenuli tento významný deň rôznymi aktivitami.

            Žiaci prvého stupňa využili tento deň  na sadenie, čistenie svojho okolia od smetí, spoznávanie problémov planéty, riešenie pracovných listov, pozeranie ekovideí. Dokonca sa obliekli do farieb lesa a písali listy pre našu planétu Zem, aby bola zdravšia.

            Deň Zeme v 3. A: „Najviac sa nám páčili krátke výukové videá a za domácu úlohu sme zbierali smeti v našom okolí, aby sme aj my našu ZEM urobili krajšou.“

            Deň Zeme v 2. A: Žiaci vyrábali veselé hračky z plastového odpadu a maľovali obrázky – Čo škodí a čo prospieva našej planéte.

            Deň Zeme v 1. B: Celá trieda bola prezlečená za flóru a faunu, čítali si príbehy o prírode – aj smutné. Žiaci blahoželali planéte k jej sviatku a priali jej len to najlepšie, hlavne zdravie.

            Deň Zeme v 1. A: Zisťovali sme, kto má dnes narodeninový deň" . Ten niekto bol skrytý v taške pani učiteľky. Svoje tipy deti zapisovali na tabuľu. Zisťovali meno oslávenca a to tak, že poskladali rozstrihaný obrázok (planéta ZEM). Žiaci si na pracovný list nakreslili planétu Zem a po rozhovore o planéte Zem  prepísali 2 - 3 tlačené "múdre" vety o našej planéte. Pozreli si video – Ekostopa. Nakoniec usúdili, že keď má naša Zem narodeniny, mali by jej dať darček. Vymysleli, že to budú predsavzatia, ktorými chcú zlepšiť zdravie (a aj krásu) našej planéty. Deti svoje predsavzatia napísali na papierik, zabalili ich a nalepili na plagát - 22. apríl - DEŇ ZEME. A ešte sa učili písmenká Ď, ď, aby vedeli napísať Deň Zeme.

             Na druhom stupni sa žiaci mali možnosť zapojiť do celoslovenskej vedomostnej súťaže Envirootázniky. Všetci žiaci školy sa ešte môžu (až do 31. 5.) zapojiť do fotografickej súťaže Fotozáťaž  a súťažiť tak o pekné ceny. Taktiež pokračuje Výzva s Maxom – je určená pre všetkých žiakov a aj ich rodičov, zameraná je na čistenie svojho okolia v obci.

            O svojich ekologických skutkoch  žiaci  písali referáty,  básničky, čistili svoje okolie od odpadkov, sledovali výukové videá, rozprávali sa so svojimi vyučujúcimi o možnostiach riešenia týchto ekoproblémov. Písali a diskutovali o Zero Waste = nulovom odpade, o darovaní starších vecí, ktoré nemusia končiť na skládkach, o tonách plastového odpadu, ktorí sa hromadí v moriach.

            Obrovská vďaka patrí všetkým žiakom a ich rodičom, ktorí svojimi aktivitami prispievajú k tomu, aby bola naša planéta zdravšia a čistejšia a veľké poďakovanie patrí aj  vyučujúcim, ktorí vychovávajú svojich žiakov k nesebeckému správaniu sa voči prírode, k šetreniu prírodných zdrojov a k ochraňovaniu všetkých živých organizmov na našej planéte. 

             Máme len túto jednu planétu, musíme si ju spoločnými silami chrániť!

            Viac vám prezradí fotoalbum.

                                                                                Ing. Z. Slezáková, koordinátorka ekologickej výchovy

        • LAND ART alebo výtvarná výchova netradične
          • LAND ART alebo výtvarná výchova netradične

          • O tom, že výtvarná výchova sa dá učiť aj v prírode a na čerstvom vzduchu, sa presvedčili žiaci 5.B triedy, ktorí ju strávili priamo v teréne.  Farby, štetce a výkresy sme vymenili za prírodné materiály a v skupinkách sme sa s chuťou  pustili do práce. Využili sme všetko, čo bolo poruke. Hlávky púpav, kamene, drevo, šišky, kvety, suchú trávu. Dokonca nám ako vzor poslúžilo i ľudské telo. Pohrúžení do práce sme sa ani nenazdali  a stanovený čas vypršal. Mali sme čo robiť, aby sme svoje práce dokončili. Hodina bola zaujímavá. Výsledky našej práce sme zanechali pri altánkoch na Lipovej, ak ich niekto nezničil, môžete si ich tam pozrieť.  Ak áno, zachytili sme ich aspoň na fotografiách. Za spoločnosť a pomoc ďakujeme aj pani asistentke Mirke Steinsdorferovej.

            Viac sa môžete dozvedieť vo fotoalbume.

            Mgr. Denisa Maťovčíková    

        • OKRESNÉ KOLO PYTAGORIÁDY
          • OKRESNÉ KOLO PYTAGORIÁDY

          • Aj napriek netradičnej situácii v škole sa v decembri minulého roka konalo školské kolo PYTAGORIÁDY.  Žiaci  3. a 4. ročníka riešili súťaž prezenčne v škole. Ich starší kamaráti na druhom stupni v online prostredí.  Úspešní riešitelia reprezentovali našu školu v okresnom kole online formou dňa 13. a 14. apríla 2021. S náročnou situáciou sa popasovali a úspešnými riešiteľmi sa stali žiaci: Samuel Benedik 3. B, Tereza Kováčiková 5. B, Jerguš Melicherčík 5. A, Filip Nomilner 5. A, Martina Gonosová 5. A, Sarah Konczová 6. A, Matúš Havaš 7. A, Matúš Badinka 7. B, Tereza Anna Vlkoláčková 8. A, Samuel Nitka 8. B.

            Všetkým zúčastneným ďakujeme  za účasť a úspešným riešiteľom gratulujeme.

            Príspevok pripravila: RNDr. Rafajová M.

          • SEDEM STATOČNÝCH.....

          • rodičov z 8. B triedy p. Nitková, p. Pekárová, p. Piliarová, p. Laššáková, p. Laššák, p. Černák a p. Pisár sa stretlo v sobotu 24. 4. 2021, aby spoločnými silami vymaľovali svojim deťom triedu. 

            Hravo to zvládli a ich deti majú krajšiu triedu. Za ochotu pomôcť im patrí veľká vďaka.

            Triedna učiteľka RNDr. Rafajová M.