• STARŠÍ ČÍTAJÚ MLADŠÍM – DEVIATACI ČÍTAJÚ TRETIAKOM
          • STARŠÍ ČÍTAJÚ MLADŠÍM – DEVIATACI ČÍTAJÚ TRETIAKOM

          • Posledný marcový pondelok sme opäť po dlhšom čase uskutočnili čitateľskú aktivitu Starší čítajú mladším. V rámci nej naši deviataci čítali príbehy od Braňa Jobusa tretiakom. Tí mali možnosť vypočuť si príbehy, obdivovať čitateľské zručnosti a plynulé čítanie starších žiakov. Spoločnosť nám všetkým robili dvaja štvornohí zvierací priatelia – Baltazár a Endy.  Od prvej chvíle ako títo dvaja „parťáci“ prekročili prah školy, získali si srdcia všetkých detí. Čítať rodičom a učiteľom je niekedy nuda, no psíkovi, ktorý nám rozumie, to je radosť a zážitok. Psík navyše neopravuje naše chyby pri čítaní. Za možnosť stretnúť sa so zvieratkami by sme chceli poďakovať našej pani asistentke Ingridke Macákovej, za čítanie našim deviatakom – Filipovi Nagyovi, Terezke Ďuriančikovej a Simonke Perichtovej z 9. B triedy. Dúfame, že aj takouto formou boli všetci žiaci motivovaní k čítaniu  a vytvorili si bližší vzťah ku knihám. Prítomnosť psíkov sme využili aj pri čítaní knihy na hodine literatúry v 6. B triede.

            PaedDr. Denisa Maťovčíková

          • ZÁPIS DO 1. ROČNÍKA

          • Ak sa rozhodnete zapísať svoje dieťa prostredníctvom elektronického formulára, v časti Život v škole nájdete Elektronickú prihlášku.

        • MORENA, MORENA, KDE´S PREBÝVALA?
          • MORENA, MORENA, KDE´S PREBÝVALA?

          • Na regionálnej výchove sme si my, žiaci 6.A triedy vyrábali svoje vlastné Moreny.

            „Našu sme vyrábali z látky, novín, servítok, vaty a použili sme aj špagát či šnúrky. Jej kostra bola vyrobená zo starej mapy sveta. Mala na sebe staré oranžové tričko a modrú deku.“

            Na ďalšej hodine sme sa rozhodli Morenu vyniesť a vyhnať tak z dediny zimu. „Aj so žiakmi 6.B sme sa stretli pred školou. Išli sme spolu k mostu a povedali básničku. Takto sme vyniesli z obce zimu, zlo a smrť a privolali jar.“

            Morena naša, kde´s prebývala?

            V dedinskom dome, v novej stodole.

            Vyniesli sme Morenu zo vsi,

            priniesli sme máj nový do vsi.

            Morena, Morena za koho´s umrela?

            Ne za ny, ne za ny, než za ty kresťany.

            Článok napísali žiaci 6.A triedy

        • OKRESNÉ KOLO SÚŤAŽE HVIEZDOSLAVOV KUBÍN
          • OKRESNÉ KOLO SÚŤAŽE HVIEZDOSLAVOV KUBÍN

          • Aj v tomto školskom roku sa uskutočnila súťaž v prednese poézie a prózy Hviezdoslavov Kubín. Našu školu v okresnom kole v Brezne reprezentovalo 6 žiakov a mali sme tak zastúpenie vo všetkých kategóriách.  Ďakujeme všetkým, ktorí sa okresného kola zúčastnili a tešíme sa z úspechu žiačky Simonky Perichtovej (9. B trieda), ktorá postúpila do regionálneho kola v Banskej Bystrici.

            Mgr. Puťošová Kristína

        • ZMENA PRÍSPEVKU NA STRAVU
          • ZMENA PRÍSPEVKU NA STRAVU

          • Vážení rodičia, oznamujeme vám, že na základe schválenia VZN č.1/2022 sa od 1. 4. 2022 zvyšuje platba príspevku na stravu podľa vekových kategórii nasledovne :

            1.stupeň - 1,21 €
            2.stupeň - 1,30 €

            Príspevok uhrádza zákonný zástupca do 10. dňa príslušného kalendárneho mesiaca.

            Ďakujeme za porozumenie.

            Vedúca školskej jedálne, Zdenka Ridzoňová

        • PANCAKE DAY
          • PANCAKE DAY

          • Fašiangy v minulosti predstavovali slávnostné obdobie medzi Vianocami a začiatkom Pôstneho obdobia. Trvali od Troch kráľov do Popolcovej stredy. Symbolizovali prechod zo zimy do jari. V túto dobu sa organizovali rôzne tanečné zábavy, zabíjačky a oslavy, ľudia sa veselili, dosýta jedli a pili. Potom nasledoval štyridsaťdňový pôst. Bol to čas pokánia, odriekania a príprav na Veľkú noc.

            Lúčenie s fašiangami, či tradičné „pochovávanie basy“ je na Slovensku spojené s pečením pampúšikov, nazývaných šišky alebo fánky. Je to posledná príležitosť na hodovanie. V anglicky hovoriacich krajinách ľudia pečú chutné palacinky. Preto sa fašiangový utorok nazýva „Pancake Day“ (palacinkový deň).

            V duchu tejto tradície sa naši žiaci na hodinách ANJ učili novú slovnú zásobu prostredníctvom praktických aktivít. Prečítali si pracovný postup na výrobu palaciniek, zoznámili sa s anglickými mernými jednotkami, zostavovali nákupný zoznam, nasledovali inštrukcie v anglickom jazyku. Pod odvážnou taktovkou pani učiteliek Slezákovej, Sedliakovej a Honkovej si nakoniec pripravili sladkú maškrtu. Či to bol nezabudnuteľný zážitok, zvážte sami vo fotoalbume.

             

            Mgr. Alexandra Honková

        • OSLOBODENIE OBCE
          • OSLOBODENIE OBCE

          • Pri príležitosti osláv oslobodenia obce Valaská žiaci ôsmeho ročníka spolu s pani triednymi učiteľkami a ďalšími účastníkmi matičného pochodu vzdali úctu a vďaku padlým rumunským vojakom na Hnusnom. V spolupráci s MO MS Valaská pripravili pre nás program, informovali nás o vojnových udalostiach týkajúcich sa oslobodenia našej obce. Najaktívnejší žiaci boli ocenení tričkami, ktoré dostali od MO MS Valaská a každý účastník dostal pamätný list ako spomienku na toto podujatie.



            PaedDr. Matúš Magera