• BIELA PASTELKA
          • BIELA PASTELKA

          • Naša škola sa aj v tomto školskom roku zapojila do zbierky BIELA PASTELKA, ktorej výnos je určený na podporu ľudí s ťažkým zrakovým postihnutím. 

            Dňa 24. 9. 2021 sa nám tak zakúpením symbolickej pastelky podarilo vyzbierať 176,- €, ktoré sme poukázali na účet Únie nevidiacich a slabozrakých Slovenska. 

            Ďakujeme všetkým, ktorí sa do zbierky zapojili a ukázali, že im život ľudí so zrakovým postihnutím nie je ľahostajný. 

            Príspevok pripravila: Mgr. Némethová Beáta

             

        • Noc výskumníkov
          • Noc výskumníkov

          • Aj naša škola sa zapojila do 15. ročníka Európskej noci výskumníka.

            Na hodinách chémie sme sa zo žiakmi 7.B a 8.B triedy zahrali na chemických detektívov. Uskutočnili sme pokusy „ Nie je čierna ako čierna“, „Odtlačky prstov“ a „Fajčiar, alebo nefajčiar“. Oboznámili sa s pojmom chromatografia a jej využitím, zistili, že odtlačky prstov každého človeka sú rôzne a pomocou chemickej reakcie slín sa dá zistiť, či je človek fajčiar.

            Príspevok pripravila Ing. Miklovičová Anna

        • NAPÍSALI O NÁS
          • NAPÍSALI O NÁS

          • Školský rok je už v plnom prúde a na školách už prebiehajú aj prvé workshopy. 🙂

            Včera sa nám podarilo zorganizovať aj prvú živú knižnicu v tomto školskom roku - a to na Základnej škole Jaroslava Simana vo Valaskej. So školou spolupracujeme už štvrtý rok a na workshopy so žiakmi a žiačkami sa vždy veľmi tešíme. Živá knižnica sa, samozrejme, nezaobíde bez živých kníh, ktorými boli tentokrát zdravotná klaunka a herečka Markéta Dulavová, ktorá pracuje v občianskom združení ČERVENÝ NOS Clowndoctors a Rado Sloboda, riaditeľ Amnesty International Slovakia.

            Žiaci a žiačky spoločne s učiteľkami a učiteľmi zo ZŠ J. Simana sa aktívne zapájajú do diania v obci, navštevujú miestne seniorky a seniorov, no rovnako sa zaujímajú aj o svet - už niekoľkokrát sa zapojili do Maratónu písania listov, najväčšieho ľudskoprávneho podujatia na svete, a tak napísali a odoslali už desiatky listov solidarity a petícií, ktorými žiadali spravodlivosť pre nespravodlivo väznených, utláčaných a prenasledovaných ľudí.

            Tešíme sa na ďalšie workshopy! 🙂

            Program Školy za demokraciu finančne podporujú Ministerstvo spravodlivosti SR, Active Citizens Fund - Slovakia, Banskobystrický samosprávny kraj a Me and Your Stories - MYS.

             

            Ako workshop prebiehal sa môžete dozvedieť vo fotoalbume.  

          • BEŽÍM POMÁHAŤ

          • V sobotu 11. septembra 2021 sa 16 žiakov našej školy zapojilo do športovo – charitatívnej akcie Bežím pomáhať v Čiernom Balogu.  Veľmi sa tešíme, že naši žiaci spolu so svojimi rodičmi účasťou na tomto behu podporili ľudí, ktorí bojujú s vážnym onkologickým ochorením.  Výťažok z akcie poputuje na oddelenia s onkologickými pacientmi.

          • DEŇ KROJA

          • V piatok, 10. 9. 2021, sa naša škola obliekla do kroja. Ako prebiehalo vyučovanie? Viac sa môžete dozvedieť vo fotoalbume.

        • UČÍME SA DEMOKRACII PROSTREDNÍCTVOM PROGRAMU ŠKOLY ZA DEMOKRACIU
          • UČÍME SA DEMOKRACII PROSTREDNÍCTVOM PROGRAMU ŠKOLY ZA DEMOKRACIU

          • Aj počas tohto školského roka  sa trieda 8.B zúčastní vzdelávacieho programu ,,Školy za demokraciu“, ktorý sa sústreďuje na systematickú prácu so žiakmi podporujúc hodnoty slobody, rovnosti, demokracie, otvorenej spoločnosti. Vymedzuje sa voči všetkým formám intolerancie. Program rozvíja kompetencie v oblasti ľudských práv, usiluje sa o redukciu stereotypov a predsudkov. Stavia na metódach, ktoré poskytujú priestor pre otvorený dialóg a pokojnú konfrontáciu myšlienok. Naši žiaci nie sú iba pasívnymi poslucháčmi, ale aktívne formujú diskusiu a obsahom prispievajú do aktivít kryštalizujúcich ich názory a postoje. Individuálny prístup koordinátorky programu, našej Zuzky, participatívne a inovatívne metódy vzdelávania zvyšujú povedomie mladých ľudí o tom, ako funguje moderná demokratická spoločnosť a neutralizujú vplyvy radikálnych a extrémistických názorov. Aj tento školský rok absolvujeme desať zaujímavých workshopov, ktoré sú zamerané na rozvoj kritického myslenia, živé knižnice a ďalšie zaujímavé aktivity.   Tešíme sa!

            Príspevok pripravila: Mgr. Skladaná Soňa

        • 9. september -  DEŇ OBETÍ HOLOKAUSTU A RASOVÉHO NÁSILIA
          • 9. september - DEŇ OBETÍ HOLOKAUSTU A RASOVÉHO NÁSILIA

          •  9. septembra, si aj naši žiaci uctili pamiatku obetí, ktoré boli považované za nehodné života pre svoju rasu. Hoci bol  krásny deň, slnko zakrývala krvavá chmára minulosti. 9. 9. 1939 pálilo ľuďom do očí to isté slnko. Do očí plných sĺz, neistoty, smútku a beznádeje. Tieto pohľady patrili ľuďom odsúdených na neľudskú smrť v koncentračných táboroch.  K príprave spomienky sa podujali deviataci rozhlasovou reláciou a zároveň mali možnosť diskutovať a rozobrať túto tému s koordinátorkou programu Školy za demokraciu, Zuzanou Szabóovou. Historické udalosti nás aj podľa pani prezidentky upozorňujú na to, že antisemitizmus alebo popieranie práv istých skupín obyvateľstva nepríde zo dňa na deň. ,,Je to postupný proces propagandy, šírenia dezinformácií a na to musíme byť veľmi bdelí. Čelíme tomu aj dnes a o to väčšie nároky musíme mať na výchovu, vzdelávanie, ale aj na uvedomovanie si faktov medzi nami dospelými. Je to memento minulosti, ktoré je stále živé.“

            Preto sa v tento DEŇ na chvíľu zastavme a obzrime dozadu, aby už nikdy nevyšla ani slza nazmar.

            Reláciu spolu s deviatakmi pripravili: Mgr. Skladaná, Mgr. Puťošová

        • PLENÁRNE RODIČOVSKÉ ZDRUŽENIE
          • PLENÁRNE RODIČOVSKÉ ZDRUŽENIE

          • Vážení rodičia, pozývame Vás na PLENÁRNE RODIČOVSKÉ ZDRUŽENIE, ktoré sa uskutoční 13. 9. 2021 (pondelok)  o 15.30 hod.  Pre stále trvajúce pandemické opatrenia  sa PLENÁRNE RODIČOVSKÉ ZDRUŽENIE uskutoční  v triedach cez školský rozhlas. Po jeho skončení  bude pokračovať TRIEDNY AKTÍV s voľbou triednych dôverníkov a následne budú v triedach odovzdané  antigénové testy rodičom, ktorí o ne prejavili záujem koncom mesiaca august.

            Tešíme sa na stretnutie s Vami.

            Vedenie školy    

        • VÁŽENÍ RODIČIA
          • VÁŽENÍ RODIČIA

          • Dnešným dňom sme odštartovali nový školský rok 2021/2022 s  obmedzeniami, ktoré si vyžaduje epidemiologická situácia. Či je to používanie rúšok v priestoroch školy alebo obmedzenie prístupu do budovy. Ďakujeme Vám za rešpektovanie týchto pokynov. Viac o dnešnom slávnostnom dni sa môžete dozvedieť vo fotoalbume.

            Z dôvodu prechodu nášho okresu do ,,oranžovej farby" od pondelka, 6. 9. 2021, ste povinní podľa COVID Automatu predložiť ,,Vyhlásenie o bezpríznakovosti" ( k stiahnutiu tu Vyhlasenie_o_bezpriznakovosti.docx ). Preto Vás prosíme o jeho doručenie v pondelok, 6. 9. 2021 pri príchode Vášho dieťaťa do školy. V prípade, že nemáte možnosť tento dokument vytlačiť, Vaše dieťa si ho vyzdvihne u triednej učiteľky/ľa.

            S pozdravom.

            Vedenie školy