• ZÁVER ŠKOLSKÉHO ROKA
          • ZÁVER ŠKOLSKÉHO ROKA

          • Slávnostné ukončenie školského roka začne o 8.00 hod. na nádvorí školy.

            Obedy budú vydávané do 10.00 hod. Žiaci čipy na stravovanie neodovzdávajú. Koncom augusta pri prevzatí prihlášky na stravovanie si žiaci prinesú čip na pridelenie nového kódu. V prípade straty je možnosť  zakúpiť  nový  v hodnote 2,- €.

            Školský autobus odchádza spred školy o 10.30 hod.

            Školský klub bude v prevádzke do 12,00 hod.  

          • ZÁVEREČNÁ OSLAVA PROJEKTU 9.B. „NOVÁ TVÁR LIPOVEJ“

          •  Dňa 24. 6. 2021 o 14:00 hod.  sme zorganizovali záverečnú oslavu, kolaudáciu,  nášho projektu cez program Roots&Shoots pri altánkoch na Lipovej. Na oslavu boli pozvaní hostia- p. starosta Valaskej, p. riaditeľka našej školy, riaditeľ Technických služieb, vedúci urbárskeho spoločenstva,  p. Porubský, sponzori, rodičia. Žiaci v príhovore poďakovali  všetkým za spoluprácu, bez ktorej by nebola možná realizácia projektu. Pre hostí bolo pripravené občerstvenie, ktoré nám daroval  pán Marek Poliak. Spoločne sme strávili veľmi príjemné poobedie a tešili sa z vydarenej celoročnej práce.

            Príspevok pripravila a projekt organizačne zabezpečila: Mgr. Pohorelcová Jana

        • KNIHA DOBRÝCH SKUTKOV
          • KNIHA DOBRÝCH SKUTKOV

          • Práve vyšla nová kniha dobrých skutkov, Srdce pre Jaroslava Simana. Je to v poradí už siedme pokračovanie príbehov žiakov školy, ktoré skrývajú posolstvo dobra, pomoci ľuďom, zvieratkám, prírode.

            Do príbehov sa môžete začítať v sekcii ŽIVOT V ŠKOLE - KNIHA DOBRÝCH SKUTKOV. 

            Prajeme Vám príjemné čítanie.

          • TVORIVÉ PÍSANIE NA 1. STUPNI

          • Žiaci všetkých ročníkov na 1.stupni sa zúčastnili pod vedením svojich triednych učiteliek tvorivého písania na tému" Môj čas strávený počas corony“.  Každý ročník písal príbehy podľa vlastných schopností, získaných na vyučovaní. Prváci písali o televíznom vyučovaní, starší žiaci sa zahrali na novinárov. Žiaci tvorili vlastné nadpisy pre svoje príbehy. Písali o ťažkostiach, s ktorými sa museli popasovať počas dištančného vyučovania, ale aj o radostiach, ktoré zažívali v kruhu svojich najbližších. Vznikli nádherné pútavé práce našich žiakov, plné citov a nových skúseností. Spomedzi najlepších prác vybrala 3-členná porota, zložená z pani učiteliek 1.stupňa,  štyri najlepšie,  ktoré budú uverejnené vo Valaštianskom hlásniku. Autormi  sú Margaréta Hudecová, Gabriel O'Hagan, Šimon Schvarzbacher a Simona Dominiková. Najlepšie práce  si žiaci môžu prečítať na prvom poschodí v budove 1. stupňa.

            Príspevok pripravila: Mgr. Hadžegová Patrícia

          • MEDZINÁRODNÁ KONFERENCIA ROOTS & SHOOTS

          • V dňoch 10. a 11. 6. sa konala cez ZOOM Medzinárodná žiacka konferencia. Tejto konferencie sa zúčastnili aj žiaci 9.B. so svojim projektom „Nová tvár Lipovej“ a ďalších 12 škôl zo Slovenska. Projekty predstavili aj školy z Českej republiky a Rakúska. Úvodom si žiaci mohli vypočuť príhovor pani prezidentky a potom každá škola prezentovala svoj projekt na základe otázok. Bolo to veľmi zaujímavé a inšpiratívne. Je veľká škoda, že sa táto konferencia nemohla uskutočniť priamo v Bratislave, ako to bolo pôvodne plánované, ale kvôli situácii s pandémiou na Slovensku musela byť zvolená online forma konferencie.

             Príspevok pripravila: Mgr. J. Pohorelcová

          • NAKRESLI ZDRAVIE

          • V mesiaci apríl sa žiaci prvého stupňa popasovali s náročnou výtvarnou témou, ktorá najviac rezonuje v našich životoch, a to je zdravie.  Menší i väčší žiaci sa pokúsili stvárniť tému  ,,Nakresli zdravie´´, a veru ľahké to nebolo.

                    Predsa vznikli vydarené kresby z ktorých sme dve, víťazné, zaslali na RÚVZ do B. Bystrice. Lilien Laksíková  z 1.A a Gabko Kučera zo 4.B boli ocenení drobnými cenami. My ostatní sme si pripomenuli aké vzácne a neoceniteľné  naše zdravie je a aké dôležité je si ho chrániť. Veď nie nadarmo naša škola nesie názov Základná škola Jaroslava Simana.

             Príspevok pripravila: Mgr. Bútorová Dana

          • DOPRAVNÁ VÝCHOVA

          • V piatok 4.6.2021 sa na našej škole uskutočnil projektový deň pre žiakov 1. stupňa zameraný na dopravnú výchovu.

            Žiaci sa so svojimi pani učiteľkami rozprávali na tému dopravnej výchovy už počas celého týždňa. Na vyučovaní si mohli vypracovať rôzne pracovné listy, oboznámiť sa s pravidlami cestnej premávky, zahrať si rôzne hry a súťažiť vo vedomostných kvízoch. V piatok mali dokonca zaujímavú besedu s policajtmi zameranú na bezpečnosť cestnej premávky.

            Ich získané  vedomosti potom následne využili  v teréne. Pre žiakov boli pripravené štyri stanovištia, ktoré boli zamerané na rôzne zložky tejto  témy. Na prvom stanovišti si žiaci otestovali vedomosti zo zdravovedy. Ošetrovali zraneného, rozprávali sa o tom, čo by mala obsahovať lekárnička, skúšali zinscenovať telefonát na linku záchrannej zložky. Na druhom stanovišti si zopakovali dopravné značky, zahrali sa na vozidlá, ktoré museli prejsť križovatkou bez kolízie. Tretie stanovište bolo zamerané na obozretnosť  v rôznych situáciách, ktoré sa môžu na ceste prihodiť. Deti si vyskúšali okuliare simulujúce opitosť. Vyskúšali si, ako vidí vodič pod vplyvom alkoholu, aký zlý je jeho odhad situácie a neostré videnie. So špeciálnymi okuliarmi museli prejsť cez jednoduché prekážky a napriek tomu to bolo veľmi ťažké.  Na poslednom štvrtom stanovišti si žiaci vyskúšali jazdu zručnosti na kolobežke a po nej nasledovali kolobežkové závody.

            Na všetkých stanovištiach sa žiaci orientovali podľa mapy, kde si zakresľovali trasu, ktorou išli a okrem toho museli na tejto trase sledovať všetky dopravné značky a zapisovať si ich počet.

            Projektový deň sa nám veľmi vydaril, žiaci boli nadšení, pani učiteľky a pani asistentky vysmiate a slniečko hrialo. Dúfam, že si to ešte budeme môcť zopakovať.

            Viac sa dozviete vo fotoalbume.

            Dopravnú výchovu organizačne pripravila Mgr. Paločková Lucia

        • ZRUŠENIE RIADITEĽSKÉHO VOĽNA
          • ZRUŠENIE RIADITEĽSKÉHO VOĽNA

          • Oznamujeme rodičom, že z dôvodu zrušenia TESTOVANIA 9 sa riaditeľské voľno pre žiakov 2. stupňa, ktoré bolo plánované na 9. 6. 2021 neuskutoční. To znamená, že sa v stredu budú všetci žiaci učiť podľa rozvrhu. 

          • SRDEČNÉ POĎAKOVANIE RODIČOM

          •  

             

            Posledné dva májové víkendy boli na našej škole opäť pracovné. Rodičia žiakov deviatych ročníkov v závere pôsobenia svojich detí na základnej škole vymaľovali  svoje triedy. Pomoc poskytli: pani Kúdelková Miroslava, Hlinková Lucia, Skaloš Ján, Mihoková Iveta, Bániková Renáta, Senčeková Monika, manželia Kubíkovci, Laššák Jozef, Bánik Peter, p. Piliar. Ruku k dielu priložili aj žiaci Janka a Danka Skalošové, Filip Kučera a Jakub Bánik.

             Za túto ochotu a pomoc milí rodičia Vám patrí srdečné poďakovanie.