• OSLOBODENIE NAŠEJ OBCE

          • Dňa 6. 3. 2024 sa žiaci 6. ročníka zúčastnili Matičného pochodu k pamätníku padlým rumunským vojakom na Hnusnom. Na námestí si pre prítomných pripravili program a povedali nám ako prebiehali oslobodzovacie boje. Následne sme sa všetci presunuli na Hnusné, kde prebehol pietny akt. Každý účastník dostal sladkosť a účastnícky list. Vďaka krásnemu slnečnému počasiu sme spoločne prežili krásny čas. Aj takto si naša škola aktívnym spôsobom pripomenula 79. výročie oslobodenia našej obce.

            PaedDr. Matúš Magera

          • OK HVIEZDOSLAVOV KUBÍN

          • Dňa 7. marca 2024 sa v Centre voľného času v Brezne uskutočnil 70. ročník  okresného kola recitačnej súťaže v umeleckom prednese poézie a prózy Hviezdoslavov Kubín. Našu školu reprezentovalo 6 žiakov – víťazi školského kola. Súťažili v troch kategóriách. Viktor Sojak, Michaela Högerová, Monika Petrová, Gabriel O’Hagan, Romana Hadžegová a Laura Predajnianska predviedli kvalitne pripravenú prácu s textom. Patrí im, ich vyučujúcim a samozrejme aj rodičom pochvala. Počuť prednesy žiakov z iných škôl bol pre našich zástupcov zaujímavý zážitok a zároveň zdroj inšpirácie, ako sa zlepšovať. V konkurencii 75 súťažiacich z trinástich škôl nášho okresu odbornú porotu zaujala s prednesom poézie deviatačka Romanka Hadžegová. Našu školu bude reprezentovať v regionálnom kole v Banskej Bystrici. Gratulujeme jej a  prajeme veľa šťastia.

            Mgr. Martina Tyčiaková

          • LYŽIARSKY VÝCVIK SIEDMAKOV

          • V termíne od 26.  2. 2024 do 1. 3. 2024 sa naši siedmaci zúčastnili lyžiarskeho výcviku v stredisku Ski Látky. Aj napriek nie príliš zimnému počasiu sa všetci naučili lyžovať. Veríme, že si  týždeň v Hoteli Zerrenpach Látky aj  zjazdovku užili.

            Mgr. Jenčová Monika

          • Testovanie 9

          • Na základe § 155 zákona č. 245/2008 Z. z. sa v školskom roku 2023/2024 uskutoční externé testovanie žiakov deviateho ročníka základných škôl. 

            Riadny termín Testovania 9 v školskom roku 2023/2024 je 20. marca 2024 (streda). 

            Náhradný termín testovania sa uskutoční 04. apríla 2024 (štvrtok).

            Cieľom testovania je získať prehľad o výkonoch žiakov po absolvovaní základnej školy, porovnať ich výkon v testoch a poskytovať školám spätnú väzbu a kompletnejší prehľad o testovaných predmetoch, ktorý môže pomôcť pri skvalitňovaní vzdelávania. Výsledok žiaka slúži ako podklad pre prijímacie skúšky na stredné školy.

            Organizáciu externého testovania žiakov upravuje zákon č. 245/2008 Z. z. o výchove a vzdelávaní (školský zákon) a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov a vyhláška č. 223/2022 Z. z. o základnej škole v znení neskorších predpisov. Testovanie 9 zabezpečuje NIVaM.

            Bližšie informácie k testovaniu nájdete na stránke: https://www2.nucem.sk/sk/merania/narodne-merania/testovanie-9

            Našim deviatakom prajeme veľa šťastia.

             

            Vedenie školy

             

             

          • TURNAJ VO VYBÍJANEJ

          • Vybíjaná je obľúbeným športom najmä žiakov na prvom stupni. Hravou formou rozvíja rýchlosť, obratnosť, vytrvalosť, ohybnosť, orientáciu, ale aj taktiku a kombinatoriku. Žiaci tretieho a štvrtého ročníka si na hodinách telesnej výchovy osvojili pravidlá tejto hry. Svoju vynaloženú námahu, úsilie a hernú činnosť nám predstavili v stredu 14.2.2024 na turnaji vo vybíjanej.

            Celý turnaj sa niesol v znení „fair play“, deti podali výborné výkony, navzájom sa povzbudzovali, tešili a motivovali. Víťazom turnaja sa stala trieda 4.B, na druhom mieste sa umiestnila trieda 3.A, tretie miesto obsadili žiaci zo 4.A triedy a štvrté miesto patrí žiakom z 3.B triedy.

            Mgr. Diana Madliaková

          • VYHODNOTENIE ZBIERKY PRE ÚTULOK TULÁČIK

          • V mesiaci január sa na našej škole konala zbierka pre Útulok Tuláčik v Brezne. Zbierali sme deky, plachty, obliečky, staré uteráky, dezinfekčné prostriedky, granule, pamlsky pre psíkov a mnoho ďalšieho. Niektorí prispeli aj finančne. Vyzbierali sme 50,- eur. V piatok 9. 2. 2024 sme zbierku oficiálne ukončili a vyzbierané veci odniesli do útulku. Psíky sa z nás tešili a zamestnankyne pracujúce v útulku nám poďakovali.

            Obrovská vďaka patrí všetkým, ktorí sa zapojili do zbierky pre opustené zvieratá   v útulku Tuláčik v Brezne. Do zbierky, ktorá trvala jeden mesiac sa zapojilo veľa rodičov našich žiakov, kolegov, zamestnancov školy a aj široká verejnosť. V útulku sa starajú o vyše 200 psíkov, majú aj mačičky a iné domáce zvieratká. Práca to nie je jednoduchá, hlavne keď závisí od pomoci dobrovoľníkov. Aj naše žiačky, deviatačky chodia do útulku dobrovoľne pomáhať a venčiť psíkov. Veľká vďaka patrí aj im! Organizačne zbierku zabezpečili Tamara Lengyelová, Nina Prčová, Tereza Medveďová z  9. B triedy.

            ĎAKUJEME všetkým, ktorí nezostávajú ľahostajní.

            Ing. Zuzana Slezáková, koordinátorka ekologickej výchovy  

          • BIOLOGICKÁ OLYMPIÁDA

          • Dňa 13. 02.2024 sa konala okresná súťaž biologickej olympiády žiakov kat.C starší žiaci v teoreticko-praktickej časti. Našu školu reprezentovali 2 postupujúci žiaci zo školského kola. V konkurencii 18 súťažiacich v rámci okresu Brezno získal Lukáš Jandečka IX.A  1. miesto a Daniela Perichtová VIII.B 7.miesto. Lukáš bude seba a našu školu reprezentovať na krajskom kole, ktoré sa uskutoční 18.3.2024 v Banskej Bystrici.

             

            PaedDr. Magera Matúš

          • KARNEVAL

          • Minulý týždeň sa na našej škole konal karneval, ktorý organizačne pripravili žiaci 9. ročníka. Žiaci z jednotlivých tried si okrem masiek pripravili krátky program, po ktorom sa rozprúdila karnevalová zábava.  Ďakujeme pani kuchárkam za prípravu fašiangových šišiek. Pani Simanovej J., Tokárovej M.,  Sluštíkovej D. za pomoc pri ich rozdávaní a pánovi Vincúrovi za hudobný doprovod karnevalom.   

             Viac vo fotoalbume.

          • HVIEZDOSLAVOV KUBÍN NA 2. STUPNI

          • Dňa 8. februára sa aj na 2. stupni našej školy konala súťaž v prednese poézie a prózy Hviezdoslavov Kubín. V tomto školskom roku si pripomíname už jubilejný 70. ročník. Naši žiaci ukázali, že literatúra a umelecké texty sú blízke aj dnešnej mladej generácii. Ich výkony boli ukážkou precítenosti a pochopenia poézie alebo prózy a sú o to cennejšie, že súťažiaci museli prekonať trému a mnohokrát aj sami seba. Spolu v dvoch kategóriách súťažilo 27 súťažiacich. Kvalitu umeleckého prednesu hodnotila štvorčlenná porota v zložení Mgr. Martina Tyčiaková, Mgr. Natália Lakandová, Mgr. Soňa Skladaná a PaedDr. Denisa Maťovčíková. Porota v jednotlivých kategóriách rozhodla o nasledovnom umiestnení:

            II. kategória 5. – 6. ročník

            Poézia

            1. miesto – Monika Petrová, 6. B
            2. miesto – Maxim Boroš, 6. A
            3. miesto – Sofia Bachratá, 5. A

            Próza

            1. miesto –  Gabriel O' Hagan, 5. B
            2. miesto – Chiara Marie Varl, 5. B
            3. miesto – Filip Siman, 6. B

             

            III. kategória 7. – 9. ročník

            Poézia

            1. miesto – Romana Hadžegová, 9. A

            Próza

            1. miesto – Laura Predajnianska, 7. B
            2. miesto – Vratko Slivka, 8. B

            Všetkým ďakujeme za účasť, postupujúcim žiakom z prvých miest prajeme veľa šťastia v okresnom kole.

             

            PaedDr. Maťovčíková Denisa

             

          • HVIEZDOSLAVOV KUBÍN NA 1. STUPNI

          • V budove 1. stupňa odzneli v pondelok, 5. 2. 2024, verše a príbehy slovenských autorov v podaní našich žiakov.

            Prednesu poézie a prózy sa zúčastnili tí najlepší z druhého, tretieho a štvrtého ročníka. Detský prejav a rôznorodý výber tradičných aj nových autorov spestril popoludnie žiakom i vyučujúcim.

            Výsledková listina:

            Prednes poézie:                     

            1. Michaela Högerová zo 4. B triedy

            2. Nikola Mozolová zo 4. A triedy

            3. Matias Kúdelka z 3. A triedy

            4.  Sofia Simanová  z 3. B triedy

            Prednes prózy:

            1.  Viktor Sojak zo 4. A triedy

            2. Alexandra Koštialová z 3. A triedy

            3. Nikola Libicová zo 4. B triedy

             

            Mgr. Hadžegová P.

          • ME V BIATLONE

          • Dňa 26.1. 2024  sa deti zo ŠKD Zebra vydali za spoznávaním zimných športov. Zúčastnili  sa ME v biatlone v Osrblí. Išli  si hlasivky vykričať a ruky vytlieskať ako  povzbudzovali všetkých pretekárov. Nakoniec  si mohli vyskúšať  streľbu z laserových pušiek. Odniesli  si z Osrblia skvelé zážitky a veľmi sa im tam páčilo.

            Mgr. Poliaková Monika

        • VÝPISY POLROČNEJ KLASIFIKÁCIE
          • VÝPISY POLROČNEJ KLASIFIKÁCIE

          • Vážení rodičia, mílí žiaci. 

            Školský rok 2023/2024 sa nám pomaly prehupne do druhej polovice. Dňa 25. 01. 2024 zasadala Pedagogická rada, ktroá zhodnotila výchovno - vzdelávacie výsledky za 1. polrok. Žiaci a ich rodičia budú informovaní o klasifikácii prostredníctvom elektronických výpisov. To znamená, že v tomto školskom roku nebudeme vydávať ich tlačenú formu. 

            O zverejnení elektronickéhu výpisu v aplikácii EduPage budete informavaní notifikáciou dňa 30. 01. 2024. Po zobrazení je potrebné výpis podpísať.

            V prípade záujmu o výpis v tlačenej forme môžete oň požiadať triedneho učiteľa. 

            S pozdravom

            vedenie školy 

          • ŠKOLSKÝ E-SHOP

          • Dobrý deň všetkým!


            Aj tento rok máme pre Vás skvelú správu!


            Naša škola má vlastnú voľnočasovú kolekciu oblečenia, o podobe ktorej minulý školský rok rozhodli sami žiaci. Tento školský rok prichádza obohatená o nové produkty, farby a eko oblečenie. Jej náhľad vidíte nižšie a je možné si ju od zajtra, 24. 01. 2024, zaobstarať v našom e- shope: https://www.kraloveskoly.cz/zsvalaska/

             

            Objednávanie je už spustené a bude možné až do 7.2. Nasledujúci deň sa e-shop uzatvorí a objednané veci pôjdu do výroby. Neváhajte preto, ak si chcete zadovážiť nový kúsok so školským logom!  

             

            (Môže sa stať, že ceny v e-shope sa zobrazia v CZK. V hornej lište e-shopu nastavíte EUR)

              
            S pozdravom a prianím krásneho dňa 

            vedenie školy.

          • ŽREBOVANIE ŽOLÍKA

          • Milí čitatelia školského časopisu, ďakujeme všetkým, ktorí si zakúpili vianočné číslo časopisu Cŕŕn. Predal sa v počte 80 kusov. Veríme, že vás jeho obsah zaujal.

            Mnohí z vás využili možnosť získať žolíka. Vhodili ho s menom a triedou do schránky pri zborovni na 2. stupni alebo do krabičky na 1. stupni a zapojili sa do súťaže. Novinárky Sofia a Zuzka vyžrebovali víťazov.

             

            Mirko Šiket z 5.A, Linda Baliaková zo 7.A a Vojtech Puška zo 7.A chcú žolíka uplatniť na možnosť nedať si zapísať horšiu známku z bleskovky. Žolík platí do 15. 3.

            Adam Lupták z 2.B, Ema Schwarzbacherová z 2.B a Sofia Vraniaková z 5.B získali školskú pomôcku.

            Gratulujeme.

            Ak nám chcete napísať odkaz alebo prispieť vašou tvorbou, píšte na mejl: crrn.noviny.zsvalaska@gmail.com.

             

            Mgr. Martina Tyčiaková a noviná

        • BIOLOGICKÁ OLYMPIÁDA
          • BIOLOGICKÁ OLYMPIÁDA

          • Dňa 11. 1. 2024 sa uskutočnilo školské kolo biologickej olympiády kat. C teoreticko-praktická časť formou on-line testu. Žiaci si overili svoje vedomosti z predmetu biológia. Z deviatich žiakov bolo 7 úspešných riešiteľov. Víťazom školského kola sa stal Lukáš Jandečka z IX.A triedy,  na druhom mieste skončila Daniela Perichtová z VIII.B triedy, obaja budú reprezentovať našu školu na okresnom kole v Brezne. Všetkým súťažiacim ďakujem za ich aktívnu účasť na súťaži. S postupujúcimi žiakmi sa budeme pripravovať na okresnú súťaž.

             

            PaedDr. Matúš Magera, učiteľ biológie

          • LYŽIARSKY VÝCVIK 2. ROČNÍK

          • V dňoch od 10. do 12. januára 2024 sa uskutočnil lyžiarsky výcvik, ktorého sa zúčastnili žiaci 2. ročníka našej školy. Lyžiarsky výcvik sa uskutočnil v lyžiarskom stredisku Ski Hlobišov v Hronci s veľmi dobrými lyžiarskymi podmienkami a za krásneho mrazivého slnečného počasia. Žiaci si okrem lyžiarskych zručností a vedomostí odniesli domov aj množstvo skvelých zážitkov.

            Mgr. Poliaková Monika

          • ZBIERKA PRE ÚTULOK TULÁČIK

            • zapojte sa do našej zbierky pre Útulok Tuláčik
            • vhodné sú deky, obliečky, plachty, uteráky, staré periny (okrem páperových), staré tričká, papierové utierky, gumené rukavice,  sáčky, dezinfekčné prostriedky (Savo, Krystal,...), na podlahy Ajax, Savo, Jar na riad, handry, savé podložky pre šteniatka, staré peliešky, konzervy, vrecká do košov (aj 120 litrové)
            • zbierka trvá do konca januára
            • veci môžete nosiť do budovy 2. stupňa našej ZŠ J. Simana vo Valaskej od 7.30  do 15.00

             

            Ďakujeme vám za podporu!

            žiaci 7. A a 7. B triedy ZŠ J. Simana vo Valaskej a vyučujúce Ing. Slezáková Z. a Mgr. Honková A.

          • VIANOCE V MÚZEU

          • Čaro a krásu Vianoc ukrýva každoročne vo svojich priestoroch Horehronské múzeum v Brezne. Na výstavu  vianočných dekorácií, medovníkov, sviečok a rozličných ručných prác šikovných remeselníkov sa vybrali 22. 12. členovia Novinárskeho krúžku a krúžku Pátranie po minulosti. Expozícia Vianoce maľované na skle im predstavila zbierku fúkaných sklenených ozdôb a v dokumentárnom filme videli spôsob výroby gúľ výrobcu OKRASA v Čadci. V tvorivej dielni vyrobili s pomocou lektorky vianočného anjela, ktorého si zavesili na stromček doma. Využili možnosť zakúpiť si drobné darčeky pre seba alebo pre svojich blízkych.

            Napísali: Mgr. Tyčiaková a Mgr. Skladaná

          • NOVOROČNÉ PRIANIE

          • Všetkým zamestnancom, rodičom a samozrejme žiakom v novom roku prajem veľa šťastia, pevné zdravie, veľa síl pri zvládaní každodenných povinností. Nech  sú Vaše životy naplnené vzájomným porozumením a harmóniou. Nech sa Vám s ľahkosťou podarí naplniť novoročné predsavzatia a po celý rok nech máte dostatok lásky a porozumenia. 

            Vo fotoalbume sa môžete pozrieť ako sa v závere kalendárneho roka podarilo žiakom 5. A triedy zorganizovať posedenie pre rodičov a starých rodičov . Tiež pripomenutie predajných trhov na Živom Betleheme.

            Všetkým, ktorí ste si zakúpili výrobky našich žiakov veľmi pekne ďakujeme. 

            Prajem Vám vykročiť tou správnou nohou do roku 2024. 

             

            PaedDr. Michaela Badinková​​​​

          • DYNAMICKÝ OPIS NA HODINE SLOVENČINY

          • Na prípravu vianočných trubičiek potrebujeme:

            • vianočnú náladu
            • aspoň jeden pár šikovných rúk
            • chuť tvoriť

            Postup:

            My, žiaci 6. A a 6. B triedy sme sa spolu s pani učiteľkou rozhodli realizovať dynamický opis na hodine slovenčiny pred odchodom na prázdniny nielen teoretickou formou, ale aj názornou ukážkou, ktorá vyústila k vyhotoveniu výsledného produktu – vianočných trubičiek. Cesto sme si pripravili niekoľko hodín dopredu, nakoľko muselo odpočívať v chladničke. Spolu sme si prešli celý pracovný postup, od prípravy ingrediencií, vyhotovenia cesta až po samotné pečenie trubičiek, nechýbala samozrejme ani ochutnávka. Pečenie trubičiek bolo pre nás zážitkom, vďaka ktorému si dynamický opis zapamätáme a veríme, že sa k nemu určite ešte niekedy vrátime. A aby ani ôsmaci nezabudli, z čoho sa dynamický opis skladá a ako vyzerá, aj oni mali možnosť podieľať sa na pečení vianočných trubičiek a spestriť si vyučovanie. 

            Dobrú chuť!

            PaedDr. Denisa Maťovčíková a žiaci 6. A, 6. B a 8. B triedy