• NÁVŠTEVA U PANI PREZIDENTKY ZUZANY ČAPUTOVEJ

          • Sme žiaci 8. B triedy v ZŠ J. Simana. V mesiaci február a marec sme sa spolu s našou pani učiteľkou Denisou Maťovčíkovou zapojili do projektu Deti spolu za zmenu, ktorý viedli lektorky Katka Boľfová a Lucka Rossová v spolupráci s agentúrou Slovak business agency. Tento projekt podnecuje deti zmeniť niečo vo svojom okolí, ale i medzi sebou. Dlho sme sa zamýšľali, čo prinesie najväčší osoh nám alebo našej škole. Opraviť dvere na WC? Vysadiť okolo školy kríky? Zostrojiť lavičku? Nie sú nám ľahostajné ani veci okolo nás, ale pre náš vek je charakteristická túžba po zážitkoch a niečom neznámom, na čo budeme roky spomínať. A tak sa nám v hlavách zrodil nápad, že navštívime našu prezidentku, Zuzanu Čaputovú. Počas existencie Slovenskej republiky bola prvou ženskou hlavou štátu.

            Podrobne sme naplánovali náš pobyt v Bratislave, rozdelili sme si úlohy, napísali sme pani prezidentke mail, všetko sme vybavili. Po krátkej dobe prišla pozitívna odpoveď a náš sen sa stal skutočnosťou. Návšteva Prezidentského paláca bola jedinečná, niekomu sa nepodarí vstúpiť doň ani raz za život. V jednom zo salónikov paláca nás privítala pani prezidentka, ktorá má stále nabitý program. V krátkom rozhovore sa dozvedela niečo o našom projekte a popriala nám do ďalších dní a projektov veľa úspechov. Odovzdali sme jej malé darčeky, za ktoré chceme poďakovať pani riaditeľke ZŠ J. Simana a Obecnému úradu vo Valaskej. Po  stretnutí s pani prezidentkou sme pokračovali v prehliadke paláca. Stretnutie v nás zanechalo hlbokú stopu a sme radi, že sme celý výlet do Bratislavy mohli absolvovať. Nikdy naň nezabudneme.

            Žiaci 8. B triedy

          • ZÁPIS DO 1. ROČNÍKA

          • Oznamujeme rodičom predškolákov, že zápis do 1. ročníka sa bude konať 10. 04. 2024 v čase od 15:00 hod. do 17:00 hod. Potrebné dokumenty si môžete stiahnuť na našej webovej stránke v časti  - Život v škole - Zápis do 1. ročníka.

            Podrobnosti uvádzame v priloženom plagáte. 

            Tešíme sa na Vás

            vedenie školy

          • VYNÁŠANIE MORENY

          • Jeden zo zvykov, ktorý sa zachoval do dnešných čias sa koná koncom zimy. Vyjadruje túžbu ľudí skoncovať s chladným počasím a privolať teplé lúče slnka - VYNÁŠANIE MORENY

            Aj  žiaci zo ŠKD Zebra vo Valaskej  dňa 15.3.2024 v tradíciách pokračovali a pripomenuli  si tento zvyk. Vyniesli  Morenu ku Hronu, kde  ju zapálili, hodili do vody a privolali jar:

            „Morena, Morena, kde si prebývala?

            Už si svoju vládu nad nami stratila.

            Dolu vodou pôjdeš a zimu odnesieš.

            Všetci sa tešíme, že sa ťa zbavíme.“

             

            Soňa Kubizniaková

        • ŠKOLSKÝ ČASOPIS CŔŔN 3 V PREDAJI
          • ŠKOLSKÝ ČASOPIS CŔŔN 3 V PREDAJI

          • Aké veselé boli fašiangy a karneval? V akých súťažiach boli naši žiaci úspešní? Stretli sme v živote dobrého učiteľa? Čo pekné sme povybárali, uvarili, napísali? Ako žiakov privítala prezidentka? Do akých kútov Slovenska sme sa vybrali? Odpovede na tieto otázky nájdete v školskom časopise Cŕŕn 3. Predávať ho do tried prídu novinári počas vyučovania v utorok a v stredu. Cena časopisu je 0,50 €. Na poslednej strane časopisu je žolík, nezabudnite ho vypísať, vystrihnúť a vhodiť do krabičky alebo schránky na prízemí školy pri zborovni na 1. aj 2. stupni. Víťazov budeme žrebovať 8. 4. 2024.  

            Vychutnajte si všetky jarné a veľkonočné okamihy a čítajte časopis Cŕŕn.

             

            To vám prajú redaktori časopisu CŔŔN a Mgr. Martina Tyčiaková

          • LITERÁRNY KVÍZ V ŠKD

          • V stredu 20.3. 2024 si žiaci zo ŠKD Zebra vyskúšali svoje vedomosti v literárnom kvíze.

                     Stretli sme sa v školskej jedálni, kde sa žiaci rozdelili do piatich družstiev podľa oddelení. Najskôr sa súťažiaci započúvali do krátkeho úryvku od Kristy Bendovej „Fricko začína žiť“. Neskôr každé družstvo dostalo pracovný list s rôznymi úlohami.

                    Kvíz preveril pozornosť, sústredenosť a vedomosti súťažiacich. Víťazným družstvom sa stalo 4. oddelenie. Každý súťažiaci dostal sladkú odmenu. Víťazi si odniesli vecné ceny, ktoré spoločne využijú na oddelení.

                    Ďakujem deťom za ich usilovnosť a verím, že sa „zamilujú“ do čítania kníh lebo čítať knihy sa oplatí. Knihy nás nikdy nezradia.

            Mgr. Mariana O´Hagan

          • MEDZINÁRODNÝ DEŇ VODY

          • 22. marca sme si aj v našej škole pripomenuli tento významný deň. Žiaci 7.B triedy privítali v učebni chémie žiakov 4. ročníka, kde sa spolu rozprávali o kolobehu vody v prírode, minerálnych prameňoch na Slovensku, vlastnostiach  vody a jej význame, čo bolo doplnené aj  jednoduchých experimentami a ochutnávkou minerálnych vôd.  Naši starší žiaci sa svoje poznatky získané pri projektovom vyučovaní snažili odovzdať tým mladším. Táto akcia bola veľmi prínosná pre obe strany a verím, že si všetci odniesli poznatky o význame vody pre život a budú ňou šetriť. Štvrtáci ocenili túto aktivitu potleskom.

            Ing. Anna Miklovičová

        • OKRESNÉ KOLO GEOGRAFICKEJ OLYMPIÁDY
          • OKRESNÉ KOLO GEOGRAFICKEJ OLYMPIÁDY

          • Dňa 12.3. sa v Brezne uskutočnilo okresné kolo Geografickej olympiády. V silnej konkurencii (kat. E spolu 25 žiakov, kat. F spolu 40 žiakov a kat. G spolu 30 žiakov) sa niektorí žiaci našej školy umiestnili veľmi dobre.

            V kategórii E (8. – 9. roč.)   

            Šuník Matej- úspešný riešiteľ

            V kategórii F (6. - 7. roč.):

            Predajnianska Laura -1.miesto - postupuje do krajského kola                   

            Blahútová Dorotka – úspešná riešiteľka

            V kategórii G (4.-5.roč.):

            Izabela O´Hagan - úspešná riešiteľka

            Úspešným riešiteľom srdečne gratulujeme. Zvlášť Laure Predajnianskej, ktorá nás bude 16. 04. 2024 reprezentovať na krajskom kole geografickej olympiády.

            Mgr. Pohorelcová Janka

          • EXPERTI ZO ZŠ J. SIMANA VALASKÁ

          • Ešte v novembri minulého kalendárneho roku na našej škole prebiehala súťaž Expert. Do súťaže sa zapojilo  21 žiakov 5. až 9. ročníka. Popasovali sa s testovými otázkami z rôznych oblastí podľa svojich záujmov. Organizátor súťaže Talentída n. o. v uplynulých dňoch poslala vyhodnotenie a odmeny pre súťažiacich.

            Na priloženej fotografii sú „Experti zo ZŠ J.Simana Valaská“.

             

            RNDr. Mariana Rafajová

          • EXKURZIA ŽIAKOV DO ČOV BREZNO

          • Pri príležitosti Svetového dňa vody /22.3./ sme zrealizovali exkurziu do Čistiarne

            odpadových vôd v Brezne. Pre žiakov to bola nová skúsenosť. Teoretické

            vedomosti, ktoré sa naučili v škole na hodine chémie, si mohli upevniť v praktickom

            poznávaní. Pekným prekvapením pre nich boli darčeky, ktoré dostali na konci exkurzie.

            Ďakujeme za veľmi zaujímavý a pútavý výklad vedúceho prevádzky kanalizácie ČOV

            Brezno, Pavla Štulrajtera.

             

            PaedDr. Matúš Magera

          • HERNIČKA A HMYZOVNÍK

          • Sme žiaci 4.B a zapojili sme sa do projektu „Deti spolu pre zmenu“. Od  začiatku februára sa stretávame s koordinátorkou Luciou, s ktorou sme sa rozprávali o tom, čo je v škole a jej okolí dobré a zlé a čo by sme mohli zmeniť. Začali sme sa teda rozprávať o tom, čo v školskom areáli je a my to môžeme zmeniť, poprípade vyrobiť. V našej triede padlo veľa nápadov. Rozhodli sme sa, že v rámci tohto projektu vyrobíme herničku a hmyzovník.

            Boli by sme radi, keby ste nás podporili darovaním spoločenských hier, poprípade môžete zakúpiť novú hru.

            Hry ktoré nám darujete nemôžu byť: špinavé, pokazené a neúplné.

            Hry môžete posunúť žiakovi/žiačke 4.B triedy alebo  doniesť pred budovu prvého stupňa od 7:30 hod. do 7:45 hod.

            Dopredu ďakujeme za podarované hry.

            Za triedu 4.B. napísali Miška Högerová, Nika Libicová a Jakub Faško

          • DETI SPOLU PRE ZMENU

          • Sme žiaci 4.A a zapojili sme sa do projektu „Deti spolu pre zmenu“. Spolupracujeme s koordinátorkou projektu Luckou, ktorá sa s nami stretáva od začiatku februára, väčšinou v utorok. V rámci projektu sme sa začali rozprávať o tom, čo sa nám páči/nepáči alebo nám chýba v škole alebo v najbližšom okolí a čo na tom môžeme a dokážeme my, štvrtáci, zmeniť. Naše nápady boli dobré, ale nie všetky realizovateľné. Nakoniec sme sa rozhodli pre realizáciu plánu spoločenskej hry „Človeče nehnevaj sa“ na plochu pred ŠKD, spolu s panáčikmi a hracou kockou, pretože sa v ŠKD hráme aj spoločenské hry, radi sa hráme najmä vonku a zahrať si Človeče aj na školskom dvore by bolo fajn. Veríme, že náš nápad všetkých kamarátov z ŠKD nadchne (alebo aspoň väčšinu). Realizácia nášho nápadu sa nám nezdá až taká náročná a bude prebiehať v marci. Dúfame, že počasie nám bude priať. O otvorení našej hernej plochy Vás budeme informovať prostredníctvom plagátov. Súčasťou otvorenia bude aj malá oslava, na ktorej sa radi stretneme so všetkými deťmi z ŠKD.

            Za všetkých žiakov 4.A  napísali: Margaréta Hudecová, Viktor Sojak, Natália Štefková

          • DEŇ OTVORENÝCH DVERÍ

          • Vážení rodičia, pozývame Vás na deň otvorených deverí, ktorý sa uskutoční 19. 03. 2024. Viac sa dozviete v priloženom plagáte.

            Vedenie školy 

          • OSLOBODENIE NAŠEJ OBCE

          • Dňa 6. 3. 2024 sa žiaci 6. ročníka zúčastnili Matičného pochodu k pamätníku padlým rumunským vojakom na Hnusnom. Na námestí si pre prítomných pripravili program a povedali nám ako prebiehali oslobodzovacie boje. Následne sme sa všetci presunuli na Hnusné, kde prebehol pietny akt. Každý účastník dostal sladkosť a účastnícky list. Vďaka krásnemu slnečnému počasiu sme spoločne prežili krásny čas. Aj takto si naša škola aktívnym spôsobom pripomenula 79. výročie oslobodenia našej obce.

            PaedDr. Matúš Magera

          • OK HVIEZDOSLAVOV KUBÍN

          • Dňa 7. marca 2024 sa v Centre voľného času v Brezne uskutočnil 70. ročník  okresného kola recitačnej súťaže v umeleckom prednese poézie a prózy Hviezdoslavov Kubín. Našu školu reprezentovalo 6 žiakov – víťazi školského kola. Súťažili v troch kategóriách. Viktor Sojak, Michaela Högerová, Monika Petrová, Gabriel O’Hagan, Romana Hadžegová a Laura Predajnianska predviedli kvalitne pripravenú prácu s textom. Patrí im, ich vyučujúcim a samozrejme aj rodičom pochvala. Počuť prednesy žiakov z iných škôl bol pre našich zástupcov zaujímavý zážitok a zároveň zdroj inšpirácie, ako sa zlepšovať. V konkurencii 75 súťažiacich z trinástich škôl nášho okresu odbornú porotu zaujala s prednesom poézie deviatačka Romanka Hadžegová. Našu školu bude reprezentovať v regionálnom kole v Banskej Bystrici. Gratulujeme jej a  prajeme veľa šťastia.

            Mgr. Martina Tyčiaková

          • LYŽIARSKY VÝCVIK SIEDMAKOV

          • V termíne od 26.  2. 2024 do 1. 3. 2024 sa naši siedmaci zúčastnili lyžiarskeho výcviku v stredisku Ski Látky. Aj napriek nie príliš zimnému počasiu sa všetci naučili lyžovať. Veríme, že si  týždeň v Hoteli Zerrenpach Látky aj  zjazdovku užili.

            Mgr. Jenčová Monika

          • Testovanie 9

          • Na základe § 155 zákona č. 245/2008 Z. z. sa v školskom roku 2023/2024 uskutoční externé testovanie žiakov deviateho ročníka základných škôl. 

            Riadny termín Testovania 9 v školskom roku 2023/2024 je 20. marca 2024 (streda). 

            Náhradný termín testovania sa uskutoční 04. apríla 2024 (štvrtok).

            Cieľom testovania je získať prehľad o výkonoch žiakov po absolvovaní základnej školy, porovnať ich výkon v testoch a poskytovať školám spätnú väzbu a kompletnejší prehľad o testovaných predmetoch, ktorý môže pomôcť pri skvalitňovaní vzdelávania. Výsledok žiaka slúži ako podklad pre prijímacie skúšky na stredné školy.

            Organizáciu externého testovania žiakov upravuje zákon č. 245/2008 Z. z. o výchove a vzdelávaní (školský zákon) a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov a vyhláška č. 223/2022 Z. z. o základnej škole v znení neskorších predpisov. Testovanie 9 zabezpečuje NIVaM.

            Bližšie informácie k testovaniu nájdete na stránke: https://www2.nucem.sk/sk/merania/narodne-merania/testovanie-9

            Našim deviatakom prajeme veľa šťastia.

             

            Vedenie školy

             

             

          • TURNAJ VO VYBÍJANEJ

          • Vybíjaná je obľúbeným športom najmä žiakov na prvom stupni. Hravou formou rozvíja rýchlosť, obratnosť, vytrvalosť, ohybnosť, orientáciu, ale aj taktiku a kombinatoriku. Žiaci tretieho a štvrtého ročníka si na hodinách telesnej výchovy osvojili pravidlá tejto hry. Svoju vynaloženú námahu, úsilie a hernú činnosť nám predstavili v stredu 14.2.2024 na turnaji vo vybíjanej.

            Celý turnaj sa niesol v znení „fair play“, deti podali výborné výkony, navzájom sa povzbudzovali, tešili a motivovali. Víťazom turnaja sa stala trieda 4.B, na druhom mieste sa umiestnila trieda 3.A, tretie miesto obsadili žiaci zo 4.A triedy a štvrté miesto patrí žiakom z 3.B triedy.

            Mgr. Diana Madliaková

          • VYHODNOTENIE ZBIERKY PRE ÚTULOK TULÁČIK

          • V mesiaci január sa na našej škole konala zbierka pre Útulok Tuláčik v Brezne. Zbierali sme deky, plachty, obliečky, staré uteráky, dezinfekčné prostriedky, granule, pamlsky pre psíkov a mnoho ďalšieho. Niektorí prispeli aj finančne. Vyzbierali sme 50,- eur. V piatok 9. 2. 2024 sme zbierku oficiálne ukončili a vyzbierané veci odniesli do útulku. Psíky sa z nás tešili a zamestnankyne pracujúce v útulku nám poďakovali.

            Obrovská vďaka patrí všetkým, ktorí sa zapojili do zbierky pre opustené zvieratá   v útulku Tuláčik v Brezne. Do zbierky, ktorá trvala jeden mesiac sa zapojilo veľa rodičov našich žiakov, kolegov, zamestnancov školy a aj široká verejnosť. V útulku sa starajú o vyše 200 psíkov, majú aj mačičky a iné domáce zvieratká. Práca to nie je jednoduchá, hlavne keď závisí od pomoci dobrovoľníkov. Aj naše žiačky, deviatačky chodia do útulku dobrovoľne pomáhať a venčiť psíkov. Veľká vďaka patrí aj im! Organizačne zbierku zabezpečili Tamara Lengyelová, Nina Prčová, Tereza Medveďová z  9. B triedy.

            ĎAKUJEME všetkým, ktorí nezostávajú ľahostajní.

            Ing. Zuzana Slezáková, koordinátorka ekologickej výchovy  

          • BIOLOGICKÁ OLYMPIÁDA

          • Dňa 13. 02.2024 sa konala okresná súťaž biologickej olympiády žiakov kat.C starší žiaci v teoreticko-praktickej časti. Našu školu reprezentovali 2 postupujúci žiaci zo školského kola. V konkurencii 18 súťažiacich v rámci okresu Brezno získal Lukáš Jandečka IX.A  1. miesto a Daniela Perichtová VIII.B 7.miesto. Lukáš bude seba a našu školu reprezentovať na krajskom kole, ktoré sa uskutoční 18.3.2024 v Banskej Bystrici.

             

            PaedDr. Magera Matúš